Izbornik

Važnost patlidžana u dohrani

Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama. Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje. Ova zanimljiva  biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se njegov uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. stoljeću počeo se uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama. Plodovi patlidžana čest su gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Sastav i hranjive vrijednosti patlidžana

Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa.

Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala. 

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  folne kiseline. 

Bogato je i mineralnim tvarima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.

Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam, kao što je regulacija razine šećera u krvi, pridonose osjećaju sitosti.

Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin - fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.

Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka. 

Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici.
Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba.

Dobrobiti patlidžana

  • štiti imunološki sustav
  • poboljšava cirkulaciju
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • smanjuje stres
  • štiti od virusa
  • ublažava probavne i želučane tegobe
  • pospješuje mršavljenje
  • čuva zdravlje očiju
  • pomaže u kontroli dijabetesa

pretraga dopunske prehrane