Izbornik
Crvenilo na bebinoj guzici - header

Crvena guza: što pomaže?

HiPP pelene i crvenilo na guzici

Koža novorođenčadi je vrlo osjetljiva, posebno prvih nekoliko mjeseci – zato crvenilo na guzi nije ništa neobično. Gotovo svako dijete ili novorođenče će prije ili kasnije imati crvenu kožu na guzi. To nije nimalo lijepo, niti ugodno za dijete. Pravilnom njegom možete pomoći da se crvenilo što prije povuče i spriječiti da se ponovi.

Što je pelenski osip?

Dermatolozi koriste izraz „pelenski osip“ za upaljenu guzu kod dojenčadi i male djece. On se prepoznaje po crvenoj guzi, ispucanoj koži, s mogućom prisutnom upalom i ponekad s otvorenim oštećenjima kože. Ponekada se bakterija Candida može prekomjerno razmnožiti na upaljenoj koži i u tom slučaju riječ je o pelenskom osipu uzrokovanom Candidom. Uz sve navedene simptome, mogu se razviti žarko crvene mrlje i koža se počinje ljuštiti. Djeca koja uzimaju antibiotike posebno su osjetljiva na pelenski osip.

Kako dolazi do crvenila kože na guzi?

HiPP pelene i crvenilo na koži

Postoji puno razloga koji dovode do crvenila kože. Većini djece se zacrveni guza kad im rastu zubi. Crvenilo se može povezati i s prehranom djeteta. Kisela pića, agrumi kao i začinjena hrana mogu pospješiti pojavu crvenila. Ako se radi o pelenskom osipu, majke koje doje trebaju izbjegavati u svojoj prehrani kiselo voće, orašaste plodove, čokoladu i kavu kako dodatno ne bi iritirali kožu djeteta. Prelazak s majčinog mlijeka na kašice ili bolest djeteta (npr. proljev) također mogu dovesti do pelenskog osipa. Neke bebe ne podnose određene marke pelena, proizvode za njegu kože, dodatke za kupanje ili pranje rublja i reagiraju tako da dobiju osip. Pronalaženje točnog uzroka pelenskog osipa dosta je teško.

U mnogim slučajevima je uzrok dovoljno jasan – puna pelena koja se ne mijenja odmah. Također nepravilna ili prekomjerna njega kože negativno utječe na bebinu kožu. Osobito u prvoj godini, djetetova koža je vrlo osjetljiva – jer se zaštitni sloj na koži još nije dobro formirao. U isto vrijeme, koža ispod pelene je često u kontaktu s vlagom, toplinom, kao i s urinom i drugim izlučevinama što čini idealne uvjete za razmnožavanje bakterija, gljivica i upala. Bebina koža često reagira u obliku iritacija ili, u najgorem slučaju i sa otvorenim ranama. Što je dijete mlađe, to češće treba mijenjati pelene. Naši savjeti za mijenjanje pelena dat će vam sve potrebne informacije o mijenjanju pelena.

Crvena koža na guzi – što trebam napraviti?

HiPP Babysanft Zaštitna krema protiv pelenjeg osipa

Ako vaše dijete ima crvenu guzu, pokušajte ga što više ostaviti bez pelene kako bi iritirano područje što više bilo na zraku. Češće mijenjanje pelena potrebno je da pomogne procesu ozdravljenja. Kod jačih upala nakon svake mokre pelene očistite pelensko područje vodom i uljem. Pazite da nakon svakog pranje pažljivo i dobno osušite cijelu guzu kako ne bi došlo do jače iritacije.

Nakon svake promjene pelene nanesite na zahvaćeno područje tanki sloj umirujuće kreme za pelenski osip koja sadrži cink. To potiče prirodni proces zacjeljenja, djeluje protuupalno i čini kožu otpornijom. Važno je nanijeti tanki sloj kreme, jer će se u suprotnom spriječiti kontakt zraka s kožom i zadržavat će se vlaga na koži.

Kada je guza crvena i upaljena potrebno je obratiti više pažnje na higijenu nego inače. Prije svake promjene pelene roditelji trebaju temeljito oprati ruke, koristiti jednokratne maramice ili ručnike, oprane na 900C.

Kada se zbog crvenila na guzi treba obratiti doktoru?

Pridržavali ste se svih uputa za njegu kože, a guza djeteta je i dalje crvena i upaljena već nekoliko dana? Ako niste sigurni, najbolje je da kontaktirate svog pedijatra, posebno ako pored klasičnih simptoma postoje i drugi znakovi upozorenja kao što su visoka temperatura, promjena stolice ili gnojni prištići.

Prevencija je najbolja zaštita

HiPP pelene i prevencija crvenila na guzici

Redovno mijenjanje pelena je najbolja prevencija. Kako biste izbjegli pojavu crvenila preporučujemo da što češće ostavljate dijete bez pelene. Svježi zrak održava kožu suhom i dobro djeluje na bebinu kožu. Kako biste izbjegli iritaciju kože, možete dodati par kapi dječjeg ulja u vodu za kupanje i nakon toga nježno ju osušite tapkanjem, a ne trljanjem. Ako se stolica teško briše možete na maramicu ili krpicu staviti par kapi ulja. Molimo vas nikad ne koristite sapun. Dječje vlažne maramice prilagođene su koži, te su vrlo praktične pogotovo kada ste na putu.