Izbornik
Dijete i tuta - HiPP

Vrijeme je za tutu: Potaknite svoje dijete da počne koristiti tutu

Napokon, nema više pelena – zbog toga su i roditelji i djeca sretni, te je to veliki korak u razvoju djeteta. Međutim, korištenje tute ne smije se nametati. Pomoću naših savjeta možete potaknuti dijete da počne koristiti tutu.

Kako potaknuti dijete da koristi tutu?

Kako potaknuti dijete da koristi tutu?

Kao i u mnogim drugim fazama razvoja, najvažnija stvar je da ne vršite pritisak. Pristupite korištenju tute kao zabavnoj igri – uspjeh obično dolazi sam od sebe. Najbolje je pričekati dok vaše dijete ne pokaže smo interes za odlazak na toalet. Vaše dijete mora napraviti ovaj izbor za sebe i na to ga nemojte prisiljavati. Vaša uloga roditelja je: budite uzor, pomozite djetetu da se osamostali i podržite ga.

Na primjer, povedite dijete sa sobom kada idete na toalet. Većina djece je vrlo radoznala i žele znati točno što se događa. Idite zajedno na toalet kada primijetite da se djetetu kaka. Ovako se dijete postepeno uči koristiti tutom, korak po korak: pokažite djetetu kako brzo skinuti i obući hlače i kako sjesti na WC školjku.

I što je najvažnije: pohvalite svoje dijete za svaki uspjeh i svaki pokušaj da pelena ostane suha. Ostanite mirni i puni razumijevanja kada ne ide sve po planu. Na ovaj način od samog početka odlazak na toalet biti će pozitivan - to potiče i motivira vaše dijete. Suprotna reakcija može stvoriti stres, koji će se negativno odraziti na korištenje tute.

Savjeti za bržu prilagodbu

  • U početku, odlazak na toalet na vrijeme može biti pravi izazov. Obavezno obucite dijete u odjeću koju je lako otkopčati ili skinuti. Ništa nije više neugodno od toga kada se hlače ne mogu dovoljno brzo skinuti. Hlače s elastičnim pojasom su idealne.
  • Zajedno s djetetom pročitajte knjigu o toj temi, kako bi odlazak na toalet bio zabavan i pozitivan. Mirno odgovorite na sva djetetova pitanja.
  • Tuta ili WC školjka? Isprobajte i jedno i drugo i neka dijete odluči. Mnoga djeca vole koristiti WC školjku kao odrasli. Provjerite da dijete ne može pasti u WC školjku i koristite posebni nastavak. Kako bi dijete moglo doći do WC školjke stavite ispred malu stepenicu.
  • Dodatni poticaj za dijete je da imaju svoj vlastiti toaletni papir. HiPP Dječji vlažni toaletni papir za djecu olakšava brisanje i potiče neovisnost.

Problemi sa korištenjem tute

U nekim slučajevima djeci treba više vremena da se osamostale. Ne dopustite da vas to uznemirava – svako dijete je jedinstveno. Ponekad djeca nakon navikavanja na tutu mogu pokazati odbijanje. Uzroci mogu biti različiti, na primjer, vrlo teška situacija poput razvoda roditelja, rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić ili problemi u vrtiću. Mnoga djeca se pomokre u krevet ako su uplašena ili imaju noćne more. Također fizičke bolesti poput infekcije mokraćnog sustava ili mokraćnog mjehura mogu uzrokovati probleme. U ovom slučaju treba istražiti uzroke i dijete tretirati sa simpatijom i podrškom. Najbolje je za savjet pitati svog pedijatra.