HA mliječne formule i alergije

Ako ne dojite i ako je Vaša beba pod velikim rizikom od razvoja alergija, možete svoje dijete hraniti HA mliječnom formulom. Saznajte više o HA mliječnim formulama i kako one utječu na razvoj Vašeg djeteta.

Što su zapravo HA mliječne formule?

Kratica "HA" u HA mliječnoj formuli označava hipoalergene (hipo = manje, alergen = uzrokuje alergije). Ako je Vaša beba izložena povećanom riziku od razvoja alergija, a ukoliko niste u mogućnosti dojiti, ne treba je hraniti uobičajenom mliječnom formulom. Ako ne dojite svoju bebu, trebali biste koristiti HA mliječnu formulu jer ona pruža sve bitne hranjive tvari koje su joj potrebne za optimalan razvoj i rast.

HA mliječne formule su hipoalergene, stoga idealne za bebe s povećanim rizikom od alergija. Posebna stvar kod HA mliječnih formula je ta da je protein kravljeg mlijeka razgrađen (hidroliziran) u manje proteinske blokove, što ga čini slabo alergenim. Zbog toga je rizik od preosjetljivosti na proteine kravljeg mlijeka znatno manji.

Dojenčad s rizikom od razvoja alergija trebaju HA mliječnu formulu

Ako je Vaša beba u opasnosti od razvoja alergija jer Vi sami ili neki drugi član obitelji (roditelji ili braća i sestre djeteta) patite od alergije, HA mliječna formula može pomoći u smanjenju rizika od alergije kod Vašeg djeteta. Imunološki sustav percipira razgrađene proteine ovakve mliječne hrane kao manje strane, čime se smanjuje pojava alergijskih reakcija. Hidrolizirani proteini se stoga mogu nazvati nježnijim, imunološki prihvatljivijim proteinima, koje djetetov mladi imunološki sustav bolje podnosi.

Za dodatno jačanje imunološkog sustava, Vašem mališanu je potrebna i zdrava crijevna mikroflora. Uravnoteženu crijevnu mikrofloru čini mnoštvo korisnih bakterija kao što su laktobacili, poznati i kao prirodne bakterije mliječne kiseline, te bifidobakterije. Služe kao sićušni čuvari u bebinim crijevima, štiteći ih od patogena. Time igraju veliku ulogu u zaštiti Vašeg mališana iznutra i jačanju njegovog imunološkog sustava.

HiPP HA COMBIOTIK® inspiriran je prirodom i razvijen na temelju najnovijih znanstvenih otkrića. Uz naše ekstenzivno hidrolizirane proteine, koji su isprobani i testirani 25 godina, HiPP HA COMBIOTIK® sadrži jedinstvenu kombinaciju prehrambenih vlakana GOS (galaktooligosaharida) i prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline izvorno dobivenih iz majčinog mlijeka – za uravnoteženu crijevnu floru i imunološki sustav.

HA mliječna formula – ovo trebate znati ako je Vaša beba već razvila alergiju

Ako je Vaše dijete već razvilo alergiju, njegov imunološki sustav vjerojatno već nije u ravnoteži. Razlog tome obično je neravnoteža u crijevima, gdje ima premalo korisnih, a previše neželjenih bakterija. Genetski čimbenici i utjecaji okoliša također mogu izazvati alergije. U takvim slučajevima, hranjenje HA mliječnom formulom nažalost neće napraviti razliku. U slučajevima postojeće alergije, kao što je alergija na protein kravljeg mlijeka, pedijatar će obično propisati posebnu mliječnu hranu za Vaše dijete.

Ako je Vaš mališan alergičan na bjelančevine kravljeg mlijeka, njegov imunološki sustav to ne prepoznaje kao nešto bezopasno, već na njih reagira pretjeranim imunološkim odgovorom i bori se s "neprijateljem". Pokreće se alergijska reakcija, koja može – ovisno o težini alergije – dovesti do alergijskog šoka.

Ako sumnjate da Vaše dijete ima takvu alergiju, potražite savjet liječnika. Istodobno, morate paziti da Vaša beba nije izložena dotičnom alergenu kako biste izbjegli pojavu alergijske reakcije.

HA mliječna formula može samo u ograničenoj mjeri spriječiti alergije

Ako je Vaše dijete u opasnosti od razvoja alergija, ono bi moglo imati alergiju čak i ako ga hranite HA mliječnom formulom. Međutim, iako HA mliječne formule ne nude punu zaštitu od alergija, mogu značajno smanjiti rizik od pojave iste.

HA mliječne formule i mliječne alternative?

Mnogi se roditelji odlučuju za mliječne alternative umjesto hranjenja HA mliječnom formulom. Imaju i mnogo toga za izabrati - tu su kozje mlijeko, bademovo mlijeko, sojino mlijeko i još mnogo toga. Međutim, postoje ključni problemi sa svim ovim alternativama: kozje mlijeko kao i druga životinjska mlijeka također sadrže protein koji je vrlo sličan proteinu kravljeg mlijeka, stoga također može izazvati alergijske reakcije. Mlijeko na bazi biljnog podrijetla često ne osigurava sve hranjive tvari potrebne Vašoj bebi za zdrav razvoj. Ako ne dojite, industrijski proizvedene formule jedina su prava opcija.

Zbog toga preporučamo korištenje HA formula za rizične bebe koje nisu dojene. Ovakvi mliječni pripravci sadrže sve važne hranjive sastojke potrebne za pravilan rast i razvoj te imaju vrlo mali alergijski potencijal.

Često postavljana pitanja o HA mliječnim formulama i alergijama

Kako mogu saznati je li moja beba razvila alergiju?

Ako je Vaše dijete alergično na proteine kravljeg mlijeka, obično će patiti od gastrointestinalnih tegoba kao što su bolovi u trbuhu, nadutost, mučnina ili povraćanje. Proljev je također potencijalni simptom, kao i kožna reakcija poput svrbeža. Ako se alergija ne prepozna na vrijeme, ovi simptomi mogu postati kronični. U najgorem slučaju, alergijska reakcija može uzrokovati oticanje grla i potencijalno dovesti do gušenja. Također postoji rizik od pada krvnog tlaka opasnog po život – koji se naziva alergijski šok.

Važna napomena:

Ovi simptomi nisu uvijek znak alergije. Postoje i "bezopasnije" intolerancije na hranu koje mogu proizvesti slične simptome. Iza svega toga mogu stajati i druge bolesti. Dakle, ako sumnjate na alergiju, važno je što prije posjetiti svog pedijatra, koji Vas može uputiti alergologu.

Kada i koliko dugo trebam hraniti dijete HA mliječnom formulom?

Trebali biste hraniti isključivo HA mliječnom formulom dok ne započnete s dohranom i uvođenjem krute hrane (u dobi od 5-7 mjeseca). Nakon toga, možete nastaviti hraniti HA mliječnom formulom (sada HA 2) sve dok Vaše dijete traži mlijeko. Ono što je važno je da isključivo dojite ili hranite HA mliječnim pripravkom dok beba ne navrši četiri mjeseca kako biste izbjegli preosjetljivost na krupne mliječne proteine.

Što je HiPP HA mliječna formula?

HiPP HA COMBIOTIK® inspiriran je prirodom i razvijen na temelju najnovijih znanstvenih otkrića. Uz jedinstvenu kombinaciju dijetalnih vlakana GOS i prirodnih kultura mliječne kiseline, HiPP HA COMBIOTIK® također sadrži proteine koji su pogodni za trbuščić, a koje su isprobani i testirani već 25 godina. Otkrijte sami koja je HA mliječna formula najbolja za Vaše dijete.

Je li moje dijete u opasnosti od razvoja alergija?

Vaše dijete ima veći rizik od razvoja alergije ako barem jedan član obitelji pati od alergije. Ako je to slučaj s Vašom bebom, trebali biste je isključivo dojiti ili hraniti HA mliječnom formulom dok Vaše dijete ne napuni 4 mjeseca.

Kako biste dodatno smanjili rizik od alergija, svakako izbjegavajte sljedeće:

  • plijesan u Vašem domu
  • pasivno pušenje (npr. od nekoga tko puši u Vašem domu)
  • mačke u Vašem domu
  • zagađivače zraka

Saznajte više o prevenciji alergija kod dojenčadi i male djece.