Na što obratiti pažnju tijekom dojenja?

Pomoć sa pitanjima o dojenju

Dojenje je prirodni način hranjenja vašeg djeteta. Kako dijete nauči pravilno disati tako će naučiti i pravilno se postaviti tijekom dojenja. Ukoliko ste nesigurni u dojenju, dogovorite posjet patronažne sestre iz Vašeg doma zdravlja.

Patronažne sestre su posebno obučene da vam pomognu kod problema s dojenjem. U prvih deset dana nakon rođenja, možete prihvatiti ovu pomoć. Možete ih kontaktirati putem imenika, drugih majki ili Vašeg liječnika.
 

Važno:

  • Uvijek kada je dijete gladno stavite ga na prsa, to signalizira grudima da proizvode više mlijeka. Na taj se način može kontrolirati količina mlijeka koja je potrebna.
  • Dojite dijete iz jedne dojke dok se ne potroši svo mlijeko. Kako se dojka prazni, povećava se količina masnoća u mlijeku koje su izrazito važne za porast tjelesne težine. Ukoliko je potrebno stavite dijete i na drugu dojku.
  • Pobrinite se da Vaše dijete ne sisa samo na bradavici nego da obuhvati cijelu aureolu bradavice jer u protivnom dojenje zna biti jako bolno.
  • Završiti dojenje može biti bolno. Postavite prst između djetetovih usta i bradavice da se olabavi pritisak i tada ćete dijete lakše maknuti s grudi.