Izbornik
HiPP pelene - banner

Kako pravilno promijeniti pelenu

HiPP pelene - Novo

Beba je stigla i roditelji su sretni. U isto vrijeme, mladi roditelji suočavaju se s prvim izazovom bebine svakodnevice ubrzo nakon rođenja: mijenjanje pelena. Ovo je trenutak kad si roditelji postavljaju mnoga pitanja, posebno s prvom bebom: Koja je veličina pelena prikladna za moju bebu? Na što moram obratiti pozornost prilikom čišćenja pelenskog područja? Što učiniti ako beba ima problema s kožom? Kako mogu znati je li pelena prikladna i udobna te kako ju pravilno staviti?
Za vas smo sastavili najbolje savjete za njegu kože - tako da vrlo brzo možete postati stručnjak u mijenjanju pelena.

Korisna oprema za mijenjanje pelena

Morat ćete promijeniti oko 5000 pelena prije nego što se dijete odvikne od njih. Novorođenčad mokri do 20 puta dnevno. Kako biste bolje savladali ovaj zadatak kao roditelj, pročitajte naše savjete.
Najvažnija stvar u mijenjanju pelena je oprema potrebna za prematanje.

Što će vam biti potrebno:

  • meke krpice za brisanje bebe s toplom vodom, suha maramica s dječjim uljem ili vlažne maramice
  • ako je potrebno, zaštitna krema
  • čista pelena
  • igračka (za starije dijete).

Korisni savjeti za pakiranje torbe za pelene dostupni su u našem vodiču Što sve trebate staviti u torbu za pelene?

Vodič za mijenjanje pelena

Uz pravilnu tehniku, mijenjanje pelena postat će lak zadatak. Uključite mobil da se vrti ili - ovisno o dobi vašeg djeteta – dajte mu igračku u ruku kako bi ga zabavili. Započnite s uklanjanjem iskorištene pelene. Nježno očistite područje pelena mokrom krpicom ili vlažnom maramicom. Pažljivo, ali temeljito, obrišite  osjetljivu kožu djeteta suhom maramicom, krpicom ili je ostavite da se osuši na zraku. Temeljito čišćenje kože je posebno važno nakon svake nužde. Ako je potrebno, nanesite zaštitnu kremu. Zatim stavite čistu pelenu. Nikad ne ostavljajte bebu bez nadzora na stolu za prematanje.

Posebnosti kod prematanja djevojčica

Roditelji djevojčica trebaju biti oprezni tako da čiste pelensko područje uvijek od prednje strane prema leđima. Na taj način sprječavate da crijevne bakterije uđu u rodnicu.

Posebnosti kod prematanja dječaka

Ako ste roditelj dječaka, sjetite se pokriti pišu pelenom dok ga prematate. Na ovaj način izbjegavate da vas dijete slučajno pomokri.

Izbjegnite pelenski osip

Česti pelenski osip može biti uzrokovan samom pelenom, od previše vlage ili premalo izlaganja kože svježem zraku. Neelastične pelene često uzrokuju trenje između nogu. Vlaga iz mokraće i stolice koju pelena ne apsorbira, iritira osjetljivu dječju kožu. Uz to, bakterije iz stolice i određene komponente urina mogu dodatno štetiti koži. Saznajte više o njezi upaljene kože i savjetima o prevenciji.

Što pomaže u zaštiti bebine kože?

  • Radije mijenjajte djetetovu pelenu češće nego rjeđe – suha pelena smanjuje iritaciju kože.
  • Koristite visoko upijajuće i elastične pelene.
  • Pelena nikad ne bi trebala biti pretijesna – trebali biste moći staviti jedan do dva prsta između trbuha i pelene.
  • Obavezno temeljito posušite kožu djeteta nakon čišćenja pelenskog područja i ne zaboravite na pregibe. Uvijek nježno tapkajte kožu pelenskog područja i nemojte ju trljati kako bi izbjegli upalu.
  • Što češće pustite dijete da bude bez pelene kako biste dozvolili koži da slobodno diše. Vaše maleno će to obožavati.
  • Na kožu pelenskog područja možete nanijeti zaštitnu kremu kao mjeru zaštite od štetnih učinaka stolice i urina. Kreme koje sadrže cink su idealne jer štite kožu od vlage. 

 Kako je puno lakše spriječiti pelenski osip nego ga liječiti, roditelji bi trebali pratiti "ABCDE"-pravila. Na taj način, mogu biti sigurni da pelensko područje njihovog djeteta neće biti iritirano te da neće dobiti bolni pelenski osip.

Air (Zrak): Kad djeca ne nose pelene, ne dobivaju pelenski osip. To znači da njihovu kožu treba prozračivati ​​što je češće moguće.

Barriers (Zaštitne barijere kože): Dopustite zaštitnom sloju kože da se dobro obnovi. Zaštitna krema može pomoći zaštititi kožu od urina i stolice.

Cleansing (Čišćenje): Često mijenjanje pelena, nježno čišćenje pelenskog područja i temeljito sušenje intimnog područja stvaraju uvjete za zdravu dječju kožu pelenskog područja.

Diapers (Jednokratne pelene): Idealno je koristiti izuzetno nježne i upijajuće pelene.

Education (Edukacija): Roditelji koji znaju što uzrokuje pelenski osip znaju i kako ga spriječiti i liječiti.

Vlažne maramice i zaštitna krema

Vlažne maramice su popularne i pogodne za mijenjanje pelena, posebno ako ste vani. Također su idealne za nježno brisanje lica i ruku. Preporučamo upotrebu vlažnih maramica bez konzervansa i mirisa. HiPP Ultra Sensitiv vlažne maramice ispunjavaju te zahtjeve.

Kako bi zaštitili kožu od nadražujućih tjelesnih tekućina, preporučujemo da koristite zaštitnu kremu na pelenskom području svaki put kad mijenjate pelenu. Cink je koristan sastojak u kremama protiv pelenskog osipa. Štiti kožu od iritacija i ubrzava proces obnavljanja. Kao preventivnu mjeru preporučujemo upotrebu bogate, vodootporne zaštitne kreme. Ako je koža već crvena i nadražena, krema koja sadrži veliku količinu cinka može pružiti trenutno olakšanje.

Jeste li znali...? Sve što trebate znati o pelenama.

Koliko često trebate djetetu mijenjati pelene? Koliko djece se rodi svake godine? 

HiPP infografike nude sve informacije koje su vam potrebne o pelenama, čak i više…

 

Infografika pelena (PDF)

Često postavljana pitanja o mijenjanju pelena

Što mi je potrebno za mijenjanje pelene?

Biti će vam potrebni stol za prematanje s podlogom i pelena u odgovarajućoj veličini. Ručnici, zaštitna krema i dječje ulje također mogu biti korisni pri promjeni pelene. Vrećica za odlaganje pelena praktična je za higijensko odlaganje upotrebljene pelene. Saznajte više informacija kako urediti kutak za mijenjanje pelena.

Što moram uzeti u obzir pri odabiru pelena?

Morate odabrati pravu veličinu, a pelena mora imati prilagodljive trakice za pričvršćivanje za fleksibilno prijanjanje oko djetetovih nogu i struka. Pazite da su pelene proizvedene od nježnih materijala pogodnih za dodir s kožom. Također bi bilo poželjno da su pelene bez mirisa i losiona. Posljednje, ali ne i manje važno, pelena bi trebala biti dobro upijajuća i imati takvu strukturu da održi vaše dijete suhim.

Što moram uzeti u obzir pri promjeni pelena?

Uvijek pazite da temeljito i pažljivo očistite i posušite intimno područje vašeg djeteta. Važno je tapkati suhom krpicom ili maramicom po njihovoj osjetljivoj koži, a ne trljati. Prilikom stavljanja pelene pričvrstite trakicu tako da između pelene i djetetova trbuha ostane oko 2 cm prostora. Na taj način pelena nije previše labava niti je previše zategnuta. Zatim provjerite trakice oko nogu kako biste spriječili curenje sa strane i presavinite manšetu pelene kako bi pupak bio slobodan. Neke patronažne sestre preporučuju da se i zadnji dio pelene presavine kako bi zadržala tekuću stolicu ili proljev.

Kada i kako često trebam mijenjati pelenu svom djetetu?

Kod jako malene djece (0-2 mjeseca) indikator mokre HiPP pelene će vam reći kada je vrijeme za promjenu pelene. Kad linija na prednjoj strani HiPP pelene postane plava, vaše dijete treba novu pelenu. Također bi bilo dobro promijeniti pelenu prije i poslije hranjenja. Tijekom noći trebate ju promijeniti jedino ako je pelena jako puna kako ne bi ometali san vašeg djeteta.

Ako vaše dijete ima vrlo osjetljivu kožu ili već ima pelenski osip, tijekom noći trebate mijenjati pelene. Ako vaše dijete pati od pelenskog osipa ili pelenskog dermatitisa, preporučujemo češće mijenjanje pelena kako bi koža bila izložena svježem zraku.

Kao roditelj, vrlo brzo ćete naučiti kad je vrijeme za promjenu pelene. U pravilu, novorođenčadi treba mijenjati pelenu češće (otprilike 8 puta dnevno) nego starijem djetetu (otprilike 4 do 5 puta dnevno).

Postoje li razlike u prematanju djevojčica i dječaka?

Kod djevojčica pripazite da pelensko područje obrišete od prednje strane prema straga, kako crijevne bakterije ne bi mogle ući u rodnicu. Kod dječaka prekrijte pišu pelenom ili gazom kako vas ne bi slučajno pomokrio.

Kako mogu pronaći pravu veličinu pelena?

Na HiPP pelenama naznačena je i djetetova težina i veličina odjeće. Ako još uvijek niste sigurni koja je veličina prikladna za vaše dijete, uzmite manju veličinu i sami isprobajte.

Kako ću znati je li pelena puna?

Indikator vlažnosti pokazuje kada je pelena puna. Kad linija na vanjskoj strani pelene postane plava, vrijeme je za promjenu. U pravilu, kada treba zamijeniti pelenu također možete osjetiti mirisom i opipom. Puna pelena obično je gušća i teža. Neka djeca također počnu i plakati kad je pelena puna. To je njihov način da vam kažu kako je vrijeme za promjenu.

Koliko čvrsto treba zategnuti pelenu?

Pelena ne smije biti niti preslabo niti prejako pričvršćena. U pravilu biste trebali moći staviti jedan do dva prsta između djetetova trbuha i pelene.

Obratite pozornost na kukove prilikom promjene pelene

Djetetovi kukovi su još uvijek vrlo osjetljivi. To je razlog zašto je važno primijeniti pravilnu tehniku mijenjanja pelena pogodnu za kukove. Započnite tako da provučete ruku ispod jednog djetetovog bedra i onda istom rukom podignite i drugo bedro. Na taj način možete nježno i lako podignuti djetetovu guzu bez da naprežete njegove kukove.

Je li bolje čistiti vodom ili vlažnim maramicama?

Hoćete li pelensko područje čistiti s vodom ili vlažnim maramicama, ovisi o tipu kože vašeg djeteta. Kod posebno osjetljive kože koja je sklona crvenilu i alergijama, preporučujemo upotrebu vode, krpice i kuglica od vate. Inače, možete koristiti vlažne maramice bez mirisa s visokim udjelom vode ili suhe maramice koje možete namočiti u vodu ili dječje ulje za njegu. Vlažne maramice su jako praktične kad ste vani. Bez obzira s čim odlučite čistiti pelensko područje vašeg djeteta, ne zaboravite ga dobro posušiti nakon čišćenja.

Kada moram nanositi zaštitnu kremu na pelensko područje?

Možete nanijeti zaštitnu kremu kao prevenciju svaki put kad mijenjate pelenu – ali to naravno nije apsolutno neophodno. Prednost zaštitne kreme je ta što su koža i prirodna barijera kože netaknuti, a to kožu čini manje osjetljivom na iritacije. Krema s prirodnim lanolinom i cinkom štiti osjetljivu kožu u području pelena od vlage te ublažava crvenilo i iritacije.

Ako crvenilo ne nestane u roku od 2-3 dana, molimo kontaktirajte svog pedijatra.

Trebam li zaista komodu za prematanje?

Komoda za prematanje omogućava roditeljima da stoje uspravno pri mijenjanju pelena djetetu. Brojni pretinci i ladice pružaju prostor za pohranu te dostupnost pribora za prematanje. Najvažnije je da dijete nikada ne ostavljate samo prilikom mijenjanja pelena. Pad sa stola za prematanje može imati strašne posljedice.

Na mnogim komodama za prematanje, gornji dio, podloga za prematanje, može se maknuti – tako kutak za prematanje može također biti i obična komoda. Ako je vaše dijete vrlo aktivno te se stalno okreće, možete ga premotati i na vašem krevetu. U svakom slučaju, kad mijenjate pelenu, imajte na umu da novorođenčad treba dosta topline.

Zašto pelena ponekad procuri i što mogu učiniti u vezi toga?

Uvijek se može dogoditi da pelena procuri, posebno noću. To je potpuno normalno i mnogo je uzroka tome. Najčešći razlog je prevelika ili premala pelena ili jednostavno nije dovoljno stegnuta oko djetetova struka. Također, pelena može upiti samo određenu količinu tekućine. Kad se pelena napuni, tekućina može istjecati po nogama ili trbuhu. Ako je vaše dijete vrlo aktivno te se često okreće, pelena u jednom trenutku može olabaviti. S vremena na vrijeme provjerite stoji li pelena na djetetu čvrsto, te ju popravite ukoliko je potrebno.

Treba li bebina guza uvijek biti suha?

Vlaga iritira dječju kožu i otvara pore, olakšavajući bakterijama da prodru kroz kožu. Što je duže dječja guza mokra, koža postaje osjetljivija i nadražena. Osim toga, topla i vlažna atmosfera u peleni idealno je mjesto za razvoj bakterija i gljivica kao i njihovo razmnožavanje.

Kako djeluje upijajuća jezgra u jednokratnim pelenama?

U unutrašnjosti pelene može se naći upijajuća jezgra. Za proizvodnju upijajuće jezgre, male čestice super apsorbirajućeg polimera (SAP) pomiješane su sa celuloznim vlaknima i omotane u lagani omotač za potrebe obrade. Celulozna vlakna brzo apsorbiraju urin i privremeno ga vežu. SAP djeluje nešto sporije, ali upija cijelu količinu urina iz celuloznih vlakana unutar nekoliko minuta i ne oslobađa ga ponovo. Zbog toga se SAP pretvara u gel. SAP može upiti oko 20 do 30 puta vlastite težine u tekućini.