Izbornik
Beba s novim HiPP pelenama

Kako pravilno njegovati djetetov pupak

Njega djetetovog pupka - HiPP

Tijekom cijele trudnoće, pupčana vrpca je važna veza između majke i djeteta. Preko pupčane vrpce dijete dobiva od majke sve potrebne hranjive tvari i kisik, a istodobno, uklanja sve otpadne tvari iz djetetovog organizma. Nakon rođenja, primalja steže i prereže pupčanu vrpcu – od tada je na roditeljima da novorođenče opskrbe svim hranjivim tvarima. Kako biste spriječili sekundarno krvarenje i upalu pupka, trebate pravilno njegovati pupak. Pročitajte što je važno.

Kada i kako primalja reže pupčanu vrpcu?

Odmah nakon rođenja, primalja stegne pupčanu vrpcu kvačicom i prereže je. Ako je otac prisutan na porodu, on može prerezati pupčanu vrpcu pod nadzorom primalje. Mali komadić pupčane vrpce uvijek ostane, koji će otpasti sam nakon nekoliko dana. Pupčana vrpca se može zavezati i tankim koncem. Međutim, većina rodilišta danas koristi plastične stezaljke jer su praktičnije i brže.

Njega pupka kada ste kod kuće: na što treba paziti

Nakon što se pupčana vrpca prereže, potrebno je između 3 i 14 dana da ostatak pupčane vrpce otpadne. Za to vrijeme patronažna sestra će pregledati pupak vašeg djeteta, ali i vi to možete sami. Područje oko pupka mora biti uvijek suho. Ostatak pupčane vrpce i područje oko pupka dobro očistite laganim tapkanjem gazom namočenom u antiseptičku otopinu. Nakon toga cijelo područje dobro posušite čistom gazom. Ostatak pupčane vrpce i područje oko pupka trebaju biti suhi. Dobra higijena je važna jer bi se inače pupak mogao upaliti. Ne bojte se da će dijete osjećati bol, jer se radi o odumrlom tkivu.

Koristite set za njegu pupka

Budite pažljivi sa njegom pupka novorođenčeta kako biste izbjegli granulom pupka ili upalu. Prije nego krenete čistiti pupak dobro operite ruke sapunom i toplom vodom. Ovo je također jako važno kako biste izbjegli upalu pupka. Za njegu pupka dobro je imati set koji je namijenjen za njegu pupka, a on treba sadržavati antiseptičku otopinu i sterilnu gazu. Suhim maramicama ili gazom natopljenom u atiseptičku otopinu očistite ostatak pupčane vrpce i područje oko pupka, nakon toga dobro posušite, te zaštitite sterilnom gazom.

Set za njegu pupka treba sadržavati:
1. Antiseptičku otopinu
2. Suhe maramice ili pamučnu gazu
3. Sterilnu gazu

Gdje se mogu nabaviti proizvodi za njegu pupka?
Antiseptičku otopinu i sterilnu gazu možete kupiti u ljekarni. Magistri u ljekarni objasnite za što vam treba i ona će vam dati proizvode koji su namijenjeni baš za njegu pupka. Suhe maramice i pamučnu gazu možete kupiti i u drogeriji.

Trebam li poduzeti posebne mjere za zaštitu i njegu područja oko pupka?

Na ostatak pupčane vrpce i područje oko pupka stavite sterilnu gazu i lagano je pričvrstite. Najvažnije je da pelena ne prelazi preko pupka ili sterilne gaze, kako bi se izbjeglo trenje i upala pupka. Pelenu presavinite uz gornji rub, ispod područja pupka.

Brzi vodič za njegu djetetovog pupka

  1. Dobro operite ruke.

  2. Provjerite je li pupak vlažan ili uprljan.

  3. Nečistoća se može ukloniti antiseptičkom otopinom i suhom maramicom ili gazom. Pažljivo obrišite ostatak pupčane vrpce i područje oko pupka.

  4. Ostatak pupčane vrpce i okolno područje posušite suhom maramicom ili gazom.

  5. Stavite sterilnu gazi i pazite da pelena ne prelazi preko.

Kako prepoznati probleme koji mogu nastati prilikom njege pupka?

Čak i kada ste vrlo pažljivi, prilikom svake njege pupka mogu se pojaviti problemi. U sljedećim slučajevima obratite se pedijatru:

  • Ako je pupak natečen ili crven, to može biti znak pupčane kile.
  • Ako vidite krv oko pupka, to ukazuje na infekciju.
  • Ako pupak ima neugodan miris ili je jako vlažan, to ukazuje na infekciju.
  • Ako dijete ima temperaturu i bilo koji od navedenih simptoma, potrebna je dodatna njega i odmah kontaktirajte liječnika. U ovom slučaju infekcija je već uznapredovala.

Njega bebine kože: ostatak pupčane vrpce je otpao. Što biste sada trebali napraviti?

Kao što je već spomenuto, ostatak pupčane vrpce otpast će sam najkasnije nakon 14 dana. Ne biste smjeli ubrzavati ovaj proces jer može doći do infekcije. Zadržite ostatak pupčane vrpce i zamolite patronažnu sestru ili pedijatra da ga pogleda i pregleda djetetov pupak. Ne brinite se ako pupak malo krvari nakon što je ostatak pupčane vrpce otpao. To je normalno. Ako niste sigurni obratite se patronažnoj sestri ili pedijatru.

Njega pupka još uvijek je važna

Njega pupka kod djeteta je jako važna i nakon što je otpao ostatak pupčane vrpce. Pupak je kod većine djece dosta dubok i to je pogodno mjesto za bakterije. Zbog toga se preporučuje njega pupka sve dok dobro ne zaraste. Kod kupanja djeteta pazite da pupak dobro očistite i nakon toga dobro osušite. Vlaga koja ostane u pupku može dovesti do infekcije. Dugo vremena su patronažne sestre i pedijatri preporučali da se novorođenčad ne kupa sve dok ostatak pupčane vrpce ne otpadne. Mislili su da ostatak pupčane vrpce može sadržavati bakterije koje se mogu proširiti kupanjem. Danas se većina stručnjaka ne slaže sa ovim mišljenjem. Važno je da se novorođenče dobro obriše odnosno posuši nakon kupanja kako bi se izbjegli mogući rizici od infekcije.