Stotine kilometara se nalaze u nogama trkača koji počinju trčati maraton. Kilometri koji su optimizirali kardiovaskularni sustav i energijski metabolizam i obučili mišiće. Dovršeno je puno dugih treninga, tako da se konačno možete dobro pripremiti za dan X .
Prava priprema sastoji se od mnogih koraka, sa ključnim korakom - prehrana prije utrke.
Šećer. Puno šećera. Ali pažljivo odabranih.
Ugljikohidrati su brzi izvor energije u prehrani. Između ostalog, služe neposrednoj opskrbi energijom i skladištenju u mišićima i jetri. Mišići mogu pohraniti oko 300 g ugljikohidrata u obliku glikogena, a jetra oko 150 g. Kako bi optimalno napunili zalihe za dan maratona, trebalo bi početi jesti ugljikohidrate tri do četiri dana prije utrke.
Tijelo može ispuniti spremnike, dajući vam maksimalnu energiju na dan utrke.
Dan prije utrke, preporučuju se lagano probavljivi i dobro podnošljivi ugljikohidrati.
Dobra osnovna pravila su sljedeća: "Što je utrka bliže, to treba biti oprezniji s izborom hrane". Nekoliko malih obroka raspoređenih tijekom dana bolje je od nekoliko velikih. Osim toga, ujutro počnite piti više nego obično, barem 2-3 litre.
Kao napitci, idealna je voda, sok razrijeđen s vodom, čajevi ili čak izotonični napitci.