Zašto je voda važna za naš organizam?

Sigurno često čujete kako je voda važna za organizam, no kod sportaša, rekreativnih ili profesionalnih, potreba za tekućinom je još veća. Znojenjem, tijelo gubi tekućinu stoga ju je potrebno nadomjestiti. Ljudsko tijelo se sastoji u prosjeku od 55% do 78% vode. Svaka stanica našeg tijela treba vodu, a to je dovoljno dobar razlog da ju redovito pijete.

Glavobolja, umor, sporiji metabolizam, loša produktivnost - sve to mogu biti posljedice dehidracije. Ukoliko stanice ne dobivaju dovoljno tekućine, dehidriraju i ne mogu normalno funkcionirati. Zbog toga obavljanje svakodnevnih obaveza, poslova ili treninga može biti otežano i bez učinka.

Donosimo vam 10 razloga zašto je dobro i važno piti vodu:

 1. Pomaže kod gubitka kilograma
  Voda ne sadrži kalorije. Možete je piti koliko god želite. Time ćete smanjiti osjećaj gladi i lakše kontrolirati svoj apetit. Osim toga, što više vode pijete, manje će se zadržavati u organizmu.

 2. Pomaže kod glavobolje
  Dehidracija je najčešći uzrok glavobolje. Spriječite ju na vrijeme, a ukoliko vas glava već počinje boljeti, pokušajte popiti veliku čašu vode.

 3. Sprečava rano starenje kože
  Suha koža izgleda starije nego što zaista je. Kad je koža suha i dehidrirana, bore su dublje i vidljivije. Pravilno hidratizirana koža će biti elastičnija, čišća, svježija, sjajnija, a samim time zdravija i ljepša.

 4. Povećava produktivnost
  Redovitim unosom vode, omogućit ćete moždanim stanicama dovoljnu hidraciju zbog čega će moći nesmetano obavljati svoje funkcije. Samim time, i vi sami ćete biti koncentriraniji i fokusiraniji što će rezultirati boljom produktivnosti.

 5. Održava mišićnu masu
  Dovoljnim unosom vode, moći ćete dulje i kvalitetnije vježbati jer ćete imati više energije. Voda također djeluje kao mazivo za zglobove i mišiće te sprječava grčenje.

 6. Jača imunitet
  Voda pomaže u zaštiti od bolesti kao što je gripa i prehlada. Također, može pomoći u zaštititi od respiratornih bolesti, crijevnih problema, reume, artiritisa, bubrežnih kamenaca i srčanog udara.

 7. Ublažava umor
  Voda pomaže tijelu pri ispiranju negativnih tvari i toksina iz organizma. Kroz vodu, vaše tijelo se opskrbljuje i kisikom čime ćete spriječiti iscrpljenost i nedostatak energije.  

 8. Smanjuje stres
  Vaš mozak se sastoji od 90% vode. Ako ne dobiva dovoljno vode, neće moći normalno funkcionirati što može prouzročiti stres. Žeđ je zapravo prvi znak dehidracije. Stoga uz sebe uvijek imajte bocu ili čašu vode preventivno, kako biste spriječili da do dehidracije dođe.  

 9. Voda sprječava bubrežne kamence
  Voda razrjeđuje sol i minerale  u urinu koji se oblikuju u bubrežni kamenac. Također, ispire bubrege i time smanjuje rizik od nakupljanja kamenca i bubrežnog pijeska.

 10. Potiče rad metabolizma
  Voda potiče rad metabolizma i ubrzava ga. Što je vrlo važno za probavljanje hrane u želucu.