Izbornik
Promjena pelena na putu - HiPP

Mijenjanje pelena u pokretu: Najbolji savjeti za pripremu torbe za pelene

Ako ste se zaputili u dućan, na kavu s prijateljima ili ste pak zapeli u prometnoj gužvi, vaše će dijete svejedno trebati čistu pelenu. Ovisno o tome gdje se u tom trenutku nalazite, to može biti pravi izazov.

Reći ćemo vam o čemu trebate voditi brigu kad mijenjate pelenu djetetu izvan svog doma, te što sve trebate spremiti u svoju torbu za pelene. Na taj način, olakšat ćemo vam mijenjanje pelena, gdje god da se nalazite.

Spakirajte torbu za pelene - što je najvažnije?

HiPP torba za pelene

Pametno pripremljena torba za pelene je pola posla. Ovo je najbitnije upravo kad ste u pokretu. Imajte na umu kako nećete uvijek pronaći odgovarajuće mjesto za mijenjanje pelena. Ukoliko ste u šetnji, klupa u parku može poslužiti kao podloga za mijenjanje pelena. Ako ste u automobilu, jednostavno možete promijeniti pelenu na stražnjem sjedalu. Pri pakiranju torbe za pelene, dobra organizacija je važna jednako kao i sadržaj torbe.

Što torba za pelene treba sadržavati?

Prije nego izlazite, uvijek provjerite imate li u torbi sve potrebno. Posebno ako ćete izbivati duže vrijeme, osigurajte si dovoljnu količinu pelena i vlažnih maramica ili krpica za brisanje. Rezervna odjeća je također dobra ideja.

Popis stvari za torbu za pelene:

 • Prostirka za presvlačenje
 • 2,3 pelene + vrećica za odlaganje pelena
 • Krema za pelensko područje, vlažne maramice, suhe maramice, dezinficijens za ruke
 • Rezervna odjeća
 • Krpice za brisanje, podbradnik, duda (ako je potrebno)
 • Bočica za vodu i hranu

 

Popis stvari za torbu (PDF)

Pametno složite stvari u torbu za pelene

Čak i najbolja torba za pelene vam neće biti od koristi ukoliko ne možete brzo pronaći ono što vam u hitnom slučaju treba. Kako biste izbjegli takve situacije, odaberite torbu koja će vam omogućiti dobru organizaciju. Najbolje su torbe s puno pretinaca. Tako možete, na primjer, u jedan pretinac staviti pelene i čistu odjeću, u drugi prljavu odjeću i iskorištenu pelenu (ako je nemate gdje odložiti), a u treći proizvode za njegu kože i hranu. Dobro je organizirati stvari kako biste ih što brže mogli pronaći i izvaditi.

Što prvo spakirati?

Za mijenjanje pelena, prvo što vam treba je podloga za prematanje. Ona bi se trebala nalaziti pri vrhu. Zatim će vam trebati vlažne maramice i nova pelena, te ukoliko je potrebno, čista odjeća. Složite torbu redom kojim će vam stvari trebati. Na taj ćete si način znatno olakšati posao.

Koja torba za pelene je najbolja?

Hoćete li koristiti običan ruksak, ručnu torbu ili pravu torbu za pelene, ovisi o vama. Iz praktičnih razloga, preporučujemo vam ipak specijaliziranu torbu za pelene jer je napravljena upravo u tu svrhu. Moderne torbe za pelene na primjer, sadrže sljedeće:

 • Vodootpornu podlogu za prematanje
 • Odvojene pretince
 • Unutarnji izolacijski sloj
 • Džep za vlažne maramice
 • Trakice za pričvršćivanje bočica
 • Manje unutarnje i vanjske džepiće

Ove karakteristike torbe čine mijenjanje pelena mnogo jednostavnijim. Ponekad se može koristiti i običan ruksak.

Koliko velika bi trebala biti torba za pelene?

Hoćete li koristiti veliku ili malu torbu za pelene, ovisi o više faktora. Prije kupnje nove torbe za pelene, postavite si nekoliko pitanja:

1. Trebam li torbu za jedno dijete? Ili trebam prostora za više od jednog djeteta?
Ukoliko imate samo jedno dijete, vjerojatno će vam manja torba za pelene biti dovoljna. Ako imate blizance ili još jedno starije dijete, preporučamo ipak veći model. Ili možete koristiti više manjih torbi. To ovisi o vama.

2. Koliko vremena obično provodim izvan doma?
Ako izlazite samo u kraće šetnje, manja torba će biti dovoljna. Ako namjeravate putovati nekoliko dana, trebat ćete više pelena, hrane, maramica i slično. U tom slučaju, odaberite veliku torbu.

3. Što sve želim nositi u torbi?
Ako želite u istoj torbi nositi i dodatnu odjeću za sebe, vlastite stvari, dječje igračke, tada bi torba trebala biti veća kako bi sve stvari stale u nju.

Što je najvažnije pri kupnji torbe za pelene?

Što je torba veća, ima više prostora te je potrebno što praktičnije organizirati stvari u njoj. Dobra organizacija znači jednostavnije mijenjanje pelena.
Pogledajte popis stvari za torbu(PDF), kako ništa ne biste zaboravili pripremiti.

Savjeti: jednostavno mijenjanje pelena izvan doma

Mijenjanje pelena u kolicima - HiPP

Sada znate da ste na pola puta pri odabiru odgovarajuće torbe. Inače, mijenjanje pelena u javnosti uvelike može ovisiti o mjestu gdje se nalazite i o vlastitoj kreativnosti. Nećete uvijek naći stol za prematanje, stoga je vaša snalažljivost od velike važnosti. Kada ste vani, obratite pozornost na sljedeće:

Klupe ili travnjaci u parku

Kad ste na igralištu ili u parku sa svojim djetetom, često morate pronaći brzo rješenje. Za toplog vremena, jednostavno položite dijete na klupu ili na travnjak. Pazite da je dijete sigurno tako što ćete ispod njega staviti prostirku za prematanje.

Mijenjanje pelena u kolicima

Mijenjanje pelena u kolicima nije previše udobno budući da je prostor prilično ograničen. A većina beba se voli i okretati. Uz malo strpljenja i vježbe, pelenu možete promijeniti i u kolicima.

Javni toaleti sa i bez prostorije za prematanje

Neki javni toaleti imaju posebne prostorije za prematanje. Ako takve prostorije nema, provjerite postoji li kutak za mijenjanje pelena ili stol za prematanje kojim se možete poslužiti.

Vaš automobil

Ukoliko ste u automobilu i shvatite da vaša beba treba čistu pelenu, zaustavite se na najbližem parkiralištu ili nekom prikladnom mjestu. Možete promijeniti djetetu pelenu na stražnjem sjedalu ili čak u prtljažniku. Zabavite dijete igračkama. Prednost mijenjanja pelena u automobilu je posebno izražena zimi; ako je vani hladno, automobil je već zagrijan te će temperatura za vaše dijete biti ugodna. Nikad ne mijenjajte pelenu djetetu u vožnji. To može biti opasno za vas i za vaše dijete!

Mijenjanje pelena na stolcima

Stolci su dostupni u većini trgovinama i javnim prostorima- u restoranima, trgovinama s odjećom, kod zubara i slično. Ako morate hitno promijeniti pelenu svome djetetu, polegnite ga na stolac i zabavite igračkama. Također, ispod djeteta stavite prostirku za prematanje. Držite dijete cijelo vrijeme kako pri okretanju ne bi palo. Površina stolca je znatno manja od stola za prematanje. Najbolje je prvo provjeriti je li u redu, zbog drugih ljudi, promijeniti djetetu pelenu u prostoriji. No, ipak je bolje pronaći neki mirni kutak. Neki ljudi jednostavno ne vole gledati kako se bebama mijenja pelena u javnosti.

Gdje odložiti iskorištenu pelenu?

Najbolje je da uvijek uz sebe imate paket malih vrećica ili posebne vrećice za odlaganje pelena kako bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa. U vrećicu spremite i prljavu pelenu i vlažne maramice koje ste koristili. Nećete uvijek pronaći kantu za otpatke u blizini pa ćete ponekad morati nositi vrećicu sa korištenom pelenom dok ne pronađete prikladno mjesto za odlaganje. Pakiranjem u nepropusnu vrećicu, izbjeći ćete prljavu torbu i širenje neugodnih mirisa.
Ukoliko se nalazite u parku, na igralištu ili u trgovini, vjerojatno ćete koš za otpatke pronaći lako. U tom slučaju, preporučljivo je spremiti pelenu u vrećicu kako neugodan miris ne bi smetao drugim posjetiteljima ili prolaznicima.

Mijenjanje pelena izvan doma: najvažniji savjeti

 • Mijenjate li pelenu djetetu na javnom mjestu, koristite prostirku za prematanje kako biste ga zaštitili.
 • Dezinficirajte područje prije i poslije mijenjanja pelene. Na taj način smanjujete vjerojatnost od širenje zaraze.
 • Redovito provjeravajte imate li u torbi za pelene sve što vam može zatrebati.
 • Osim pelena i hrane, trebat će vam i rezervna odjeća.
 • Ukoliko morate promijeniti pelenu u prisustvu drugih ljudi, budite diskretni. Ne samo da ćete na taj način zaštititi svoje dijete, već ćete izbjeći i neugodne poglede i rasprave.
 • Nikad ne stavljajte dijete na nestabilnu ili hladnu površinu.
 • Korištenu pelenu stavite u vrećicu prije bacanja u koš za otpatke.
 • Budite kreativni u potrazi za prikladnim mjestom mijenjanja pelena. Uz malo vježbe i zanimljivu igračku koja će zabaviti dijete, mijenjanje pelena može biti vrlo jednostavno, gdje god se nalazili.