5.-8. tjedan trudnoće

Trudni ste, čestitamo! Novi život je započeo - za Vas i Vašu obitelj!

U drugom mjesecu dolazi do razvijanja srca i mozga. Pojavljuju se uši, oči, a počinje razvoj gornjih i donjih ekstremiteta. Krajem drugog mjeseca se na ultrazvuku mogu čuti prvi otkucaji djetetovog srca. Do kraja 8. tjedna trudnoće Vaša beba je duga oko 1 cm i teška oko 3g.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Mogu ti mamice reći: Trenutno mi je strašan tempo i imam puno posla.

Svaki dan nešto novo, rastem jako brzo. Do kraja 8. tjedna imat ću sve što treba jednom ljudskom biću. U redu, istina je, još uvijek moram poraditi na proporcijama.

Imam osjećaj mamice, kod tebe ipak ide sve malo sporije. Jesi li umorna danas? Osjećaš li slabost s vremena na vrijeme? Najbolje je da se odmoriš kad god je to moguće. Vidjet ćeš, kroz mjesec dva bit ćeš u top formi i opet dobrog raspoloženja.“

9.-12. tjedan trudnoće

Što još ne osjećate

Vaše dijete već pomiče svoje ručice i nožice. Formirani su do sada već nepce i pluća. Nastaju korijeni zubića, rastu sićušni nokti, vidljivi su već spolni organi. Sa 12 tjedana Vaše dijete dugo je već oko 7,5cm i teško oko 14g. Napravit ćete vjerojatno prvi pregled i svako pitanje ili dvojbu koju imate, možete raspraviti sa svojim ginekologom te zatražiti njegovo mišljenje i savjet.

Možete već početi razmišljati o odabiru rodilišta i prijavi patronažnoj sestri.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Jupiii! Da me možeš vidjeti, sigurno bi bila ponosna na mene.

Mogu već napraviti puno akrobacija. Udaram nogicama (naravno, još uvijek ne možeš to osjetiti), mrštim se, izvodim pokrete sisanja. Vidjet ćeš, moj refleks sisanja biti će potpuno razvijen dok dođem na svijet.

A kako je s tvojim vježbanjem? Ako si još uvijek tjelesno aktivna, izvrsno! Ali nemoj pretjerivati! Sada nas je dvoje. Ako vježbanjem gubiš dah ili osjećaš lupanje srca, osjećamo se isto. Ako nisi sigurna koje vježbe i koliko dugo smiješ vježbati, bolje pitaj liječnika za savjet. Ali unatoč svemu, vježbanjem pripremaš svoje tijelo za mene, lakše ćeš izdržati trudnoću."

13.-16. tjedan trudnoće

Prvi refleksi

Vaše dijete može već sisati palac i njegove sićušne ruke pokušavaju hvatati i opipati pupčanu vrpcu. Može osjetiti razliku između gorkih i slatkih sastojaka u amnionskoj tekućini. Ako se Vaš trbuh obasja vrlo jakom svjetlošću sposoban je čak ručicama pokriti oči. Ono je sada dugo oko 15 cm i uglavnom su svi organi Vašeg djeteta već razvijeni. Možda već možete osjetiti micanje djeteta u trbuhu.

U ovim tjednima, ultrazvukom se može prepoznati spol Vašeg djeteta.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Vidi, postajem sve osjetljiviji.

Primjerice, nedavno, kada si stajala ispred svjetiljke i pokazivala tati kako se polako zaokružuješ, pomislio sam da sam na ispitivanju. Jaka svjetlost direktno u moje oči! Okrenuo sam se brzo. Ponekad se Vi odrasli ponašate čudno...

S druge strane, jako mi se sviđa kada svakodnevno nježno masiraš svoj trbuh. Znam da to radiš kako bi spriječila nastanak strija. Ali meni to nije bitno, meni je najvažnije kada me nježno maziš.“

17.-20. tjedan trudnoće

Glazba u trudnoći

Vaše dijete već reagira na glazbu i može jasno razlikovati zvukove. Ovo je prikladno razdoblje za slušanje muzike. Do kraja 20. tjedna unatoč dužini od oko 20 cm i težini od samo cca 240g, Vaše dijete ima dobre izglede preživjeti uz intenzivnu medicinsku skrb.

Neke žene mogu osjetiti blage kontrakcije maternice već oko 20. tjedna trudnoće. Takve kontrakcije nisu opasne i ne uzrokuju prijevremeni porođaj, one su samo priprema za porod.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Uups, štucam!

Kažem ti da tvoj trbuh poskakuje od mog štucanja. To nije tako strašno iako znaš mamice da će se to događati i češće.

Sve osim toga, uživam u ovim trenucima. Svaki dan čujem sve bolje i mogu prepoznati tvoj glas čak i kada više ljudi govori odjednom. O, to je tako lijepo! Tvoj glas je najljepši!“

21.-24. tjedan trudnoće

Period ubrzanog dobivanja na težini

U ovom periodu Vaše dijete udvostručit će težinu, može otvarati oči i počinje vježbati disanje. Primjećuje stres i Vaš nemir puno češće nego prije. Vaše dijete također sada već zauzima pravilan položaj za porod.

Naš savjet: Češće posjećujte stomatologa. Preporuka je najmanje dva puta tijekom trudnoće.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„O, molim te mamice!

Pohvalno je ako šef još uvijek može računati na tebe! Ali što je sa mnom? A onda, tu je nepotreban stres s tvojim kolegama na poslu... Osjećam tvoju napetost! U buduće, molim te izbjegavaj stresne situacije, jer ja proživljavam sve što ti osjećaš. I jesi li primijetila kako sam ljutito udarao u tvoj trbuh kako bih ti signalizirao da se opustiš?

Moj posao je također težak u ovom periodu. Rastem jako brzo i to funkcionira jedino ako se malo odmorim. Ako te nešto uzruja, pusti to i misli o onome što je sada najvažnije: misli na nas. Tada ćemo se oboje osjećati bolje.“

25.-28. tjedan trudnoće

Vaše dijete teži već oko 1 kg

Sa 25 tjedana Vaše dijete ima već oko 1000g i dugo je oko 32cm. Vaše dijete ritmički se okreće na Vašu omiljenu pjesmu i reagira na masažu trbuha. Ako dijete želi komunicirati, udarit će Vas i osjetit ćete oštru bol. Uskoro ćete već znati prepoznati signale. Ako se već niste prijavili na tečaj za trudnice, sada je pravo vrijeme za to.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Toliko napora za uređenje moje sobice!

Naravno da cijenim tvoju okupaciju oko uređenja moje sobice, ali želim ti reći samo jednu stvar: kada se rodim jedino što želim je prvo vrijeme biti s tobom! Što je bliže moguće. Zato je najbolje da za mene imaš neki pokretni krevetić koji možeš staviti blizu svoga.

Vjerojatno si već primijetila da osjećam sve što se događa vani. Molim te nastavi slušati ugodnu glazbu i mogla bi umasirat malo kreme, obožavam kad me maziš.“

29.-32. tjedan trudnoće

Mali čovjek!

Vaše dijete je već u potpunosti razvijeno i ako se rodi sada moglo bi preživjeti bez problema uz intenzivnu medicinsku skrb. Koža već ima funkciju toplinske regulacije. Krajem 32. tjedna beba ima oko 38cm centimetra i teška je od 2000-2500 grama.

Negdje oko 29. tjedna trudnoće, trudnice često počinju patiti od nedostatka zraka. Sada su apsolutno potrebne češće pauze za odmor.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Moram ti reći mamice, ovdje postaje malo tijesno.

Moj dosadašnji udoban dom liči sve više na uzak ormar. Čak se više pravilno ni ne istežem. Ne razumijem što je tako smiješno:“vidi koljeno” i “sada ovo bi mogla biti noga!” čujem te kako govoriš. Nije da se ne znam šaliti, ali nemam dovoljno prostora da bih se mogao smijati punim plućima.

Bez obzira što odlučiš gdje ću se roditi: da budem iskren svejedno mi je hoće li porod biti u vodi ili klasičan, najvažnije mi je da se ti osjećaš dobro i da sve bude u redu tijekom poroda. Želim samo da me što prije primiš u naručje.“

33.-36. tjedan trudnoće

Raste i čeka

U ovom periodu završen je rast noktiju, oni pokrivaju prste na rukama i nogama. Vaše dijete je spremno otkriti svijet! Zadnje mjesece trudnoće beba se “spušta” u zdjelicu. Imajte na umu da nemate još puno do poroda. Vrijeme je za donijeti odluku:

  • Tko će s Vama biti za vrijeme poroda?
  • Ima li rodilište za koje ste se odlučili “rooming in”, mogućnost da majke odmah nakon porođaja budu sa svojim djetetom?
  • Jeste li razmišljali o potpori za dojenje, ako zatrebate savjet?


Porodilji dopust kreće u 35 tjednu trudnoće. Ako ste zaposleni imate pravo otići na porodiljni dopust šest tjedana prije termina poroda.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Je li istina da me želiš nositi u nosiljci? O mamice, pa to je sjajno!

Tako ću moći vidjeti taj veliki svijet i biti i dalje blizu tebe kao što sam i sada. Molim te, nemoj dozvoliti da te uvjere u suprotno. Puno je bolje i tako nego da moram plakati. I osim toga, ovakav položaj u nosiljci pomaže moj prirodan razvoj kukova. Da mamice, tako ćemo napraviti: Bit ćemo zajedno, što je češće moguće.

Kao što možeš vidjeti, ja sam već u mislima više vani, nego unutra. Spreman sam za veliko putovanje. Čak ti i doktor to može reći. Snimanje srca je najzanimljivije. Spreman sam i jako se veselim susretu s vama.“

37.-40. tjedan trudnoće

U start poziciji!

Vaše dijete je položeno glavom u porođajnom kanalu. Manje je aktivno jer se manje može kretati radi nedostatka prostora. Dugačko je oko 52cm i teži otprilike 3500 grama. U zadnja dva tjedna prije poroda prestaje rasti.

Ovo je o čemu razmišlja Vaše dijete

„Iz nekog razloga imam žarku želju okretati se.

Samo tako, bez nekog posebnog razloga. I sada sam na glavačke i nema povratka. „Bože, što ako tako ostane zauvijek?“ čujem komentar doktora. Da li je to normalno? I inače tako mašete nogama po zraku kao i ja? Biti će vrlo zanimljivo ići s tobom u šetnju!

Potpuno sam spreman i brojim dane do našeg susreta. Naravno, još je puno posla ispred nas. Ali ne brini, neće trajati duže od jednog dana. To je ono što tata kaže, zar ne? Najbolje je razmišljati, da svakim novim trudom, korak si bliže velikom trenutku kada ćeš me po prvi puta primiti u naručje. Vidjet ćeš, sve će biti u redu. Primalja i doktori će biti s tobom... Budi hrabra! Nevjerojatna avantura je pred nama!“