Što učiniti ako vaše dijete ima zatvor?

Djeca obično imaju 2-3 pražnjenja crijeva dnevno, ali to se uvelike razlikuje od djeteta do djeteta. Na primjer, neka djeca imaju stolicu nekoliko puta dnevno, dok druga imaju jednom u 5 dana. Opstipacija (zatvor) je prisutna samo ako vaše dijete ima stolicu manje od jednom tjedno, tvrda je te se dijete jako napreže. 

Važno: Ako vaše dijete ima stalnih probavnih problema, razgovarajte s pedijatrom o tome.

Mliječna hrana i zatvor

Ako hranite svoje dijete mliječnom hranom, provjerite koristite li ispravnu dozu i količinu vode, kao i priloženu mjernu žličicu. Jer samo uz pravi omjer praha i vode vaše dijete dobiva sve potrebne nutrijente.

Ako se vaše dijete muče čvrste stolice, promjena mliječne hrane  na HiPP BIO Combiotik® može pomoći. HiPP BIO Combiotik®  mliječna hrana sadrži prirodne kulture mliječne kiseline i galakto-oligosaharide (GOS). GOS su dijetalna vlakna dobivena iz laktoze, a nalaze se i u majčinom mlijeku.

Iz povratnih informacija dobivenih od majki, znamo da je primjena HiPP BIO Combiotik® mliječne hrane rezultirala mekšim stolicama, sličnim kao i kod dojene dojenčadi.

Pobrinite se da se vaše dijete redovito kreće jer će valjanje i okretanje stimulirati probavu. Gimnastika za djecu također može pomoći, a bit će i zabavna za vaše dijete. Dragajte ili nježno masirajte djetetov trbuščić u smjeru kazaljke na satu.

Zatvor kod početka dohrane

U početku uvođenja dohrane, stolica često postaje čvršća i nije toliko učestala. Zbog toga je normalno da se dijete mora više naprezati. Sve dok vaše dijete ne plače i ne boli ga tijekom pražnjenja crijeva, ne morate brinuti.

U većini slučajeva, stolica se ubrzo regulira i probava se prilagođava novoj prehrani.

Kako biste omekšali stolicu vašeg djeteta, sljedeći savjeti mogu pomoći:

  • Prije svega, pobrinite se da vaše dijete pije dovoljno tekućine. Blagi čajevi ili razrijeđeni voćni sokovi između obroka obično pomažu u ublažavanju simptoma.
  • Vježbanje ili nježna masaža mogu pomoći probavi. Omogućite djetetu redovitu aktivnu tjelovježbu, koja opušta mišiće i stimulira probavu.

    Važno:
    U slučaju dugotrajnijih problema sa stolicom, obratite se pedijatru.