Alergije kod beba i male djece

Nažalost, alergije kod djece često se ne mogu prepoznati na prvi pogled. Često simptomi mogu biti posljedica drugih skrivenih bolesti ili ne ukazuju na alergiju, kao što se sumnja, već samo na intoleranciju. Stoga je važno promatrati simptome i u svakom slučaju ih shvatiti ozbiljno. Posjet liječniku također se preporuča. Saznajte više o alergijama kod beba i male djece.

Što su alergije?

Naše tijelo obično može razlikovati bezopasne i opasne utjecaje. Na primjer, to znači da se bori protiv patogena, ali dopušta bezopasnim bakterijama da rade svoj posao.

Ako imunološki sustav nije dovoljno ojačan ili je posebno osjetljiv zbog obiteljske anamneze, tijelo možda više neće moći razlikovati "dobro" od "lošeg". Također odbija podražaje koji nam zapravo ne bi trebali biti problem. Stoga se može dogoditi da namirnice koje zdrava osoba podnosi bez problema, alergičar ne podnosi. Saznajte više o alergijama i zdravlju.

Kratki pregled okidača alergija

Nije svako dijete automatski u opasnosti od razvoja alergija. Međutim, postoje neki čimbenici koji značajno povećavaju rizik da beba s vremenom razvije alergiju.

Potencijalni okidači alergije uključuju:

Visoko opterećenje onečišćujućim tvarima

Na primjer, ako je Vaše dijete često izloženo dimu cigareta, plijesni ili ispušnim plinovima, to može povećati rizik od alergije.

Genetski faktori

Ako su neki od članova Vaše uže obitelji alergičari, također postoji za Vaše dijete veći rizik od pojave alergije. Ako je nekoliko članova obitelji pogođeno i pate od različitih alergija, u tom slučaju Vaše dijete može imati vrlo visok rizik od razvoja alergija.

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D također može povećati rizik od pojave alergija. To je zato što je potrebna dovoljna količina vitamina D za optimalno odvijanje svih procesa u tijelu i dovoljnu opskrbu svih organa. Ako to nije slučaj, postoji veća sklonost alergijama.

Pretjerana higijena

Prečesto pranje ili čak dezinfekcija može pridonijeti povećanom riziku od alergija. To je zato što se u ovom slučaju tijelo ne nauči nositi s potencijalnim patogenima i boriti se protiv njih.

Uobičajeni okidači alergija

Sumnjate li da je Vaše dijete razvilo alergiju? Saznajte više o okidačima alergija kod djece.

Alergije kod beba rođenih carskim rezom

Osobito djeca rođena carskim rezom imaju povećan rizik od alergija zbog promijenjene crijevne mikroflore pri rođenju i u prvim tjednima života. Različiti utjecaji iz okoliša također doprinose crijevnoj neravnoteži.

Rizik od pojave alergija nakon carskog reza

Zahvaljujući modernoj medicini, carski rez je obično siguran i za majku i za dijete. Međutim, bebe rođene carskim rezom imaju povećan rizik od alergija. Saznajte više…

Simptomi alergije – kako prepoznati alergiju

Simptomi alergije prvenstveno ovise o kojoj se alergiji radi. Stoga je važno da prvo naučite koje alergije uopće postoje.

Imajte na umu:

Sljedeći simptomi alergije mogu se pojaviti i kod drugih bolesti. Neka Vaše dijete pregleda liječnik ako sumnjate da pati od alergije.

Najčešće alergije kod beba i male djece uključuju:

Alergija na hranu

Ako Vaše dijete ne podnosi određene namirnice, poput orašastih plodova ili kravljeg mlijeka, tada možda pati od alergije na hranu.
O alergiji na hranu govorimo kada se cijela skupina namirnica ne podnosi, npr. hrana koja sadrži fruktozu.

Simptomi:

Ako Vaše dijete pati od alergije na hranu, može postati primjetno umorno, dobiti crvene mrlje na koži ili oči i lice mogu nateći. Također se može pojaviti osip na koži i jak svrbež, kao i glavobolje i napadaji kihanja.

Kontaktna alergija

Kod kontaktne alergije tijelo reagira na tvar ili materijal odgovarajućom kožnom reakcijom. Alergija na životinjsku dlaku, primjerice, spada u skupinu kontaktnih alergija.

Simptomi:

Kod kontaktne alergije, glavni simptomi su crvene mrlje koje svrbe na zahvaćenim područjima kože, a mogu nastati i rane. Naknadno se može razviti neurodermitis.

Alergija na lijekove

Kod ovog tipa alergije, određeni aktivni sastojak se ne podnosi.

Simptomi:

Alergijska reakcija na aktivni sastojak lijeka često uzrokuje umor, glavobolju i gastrointestinalne probleme. Na primjer, može se pojaviti proljev ili zatvor, kao i osip koprivnjače, vrućica ili nedostatak daha. Ako postoji nedostatak daha, potrebno je odmah obavijestite liječnika hitne pomoći.

Inhalacijska alergija

Jedna od najpoznatijih inhalacijskih alergija je peludna groznica.

Simptomi:

Glavni simptomi su crvene, natečene oči i suhi kašalj. Također se može pojaviti začepljen nos s nagonom na kihanje i suzne oči.

Alergija na ubode

Ova vrsta alergije uključuje ubode insekata.

Simptomi:

Ako Vaše dijete pati od alergije na ubode, oko mjesta uboda stvorit će se crvena mrlja koja može uzrokovati otok. Mogući su i natečeni kapci ili otečeno lice i rane, kao i osipi s jakim svrbežom.

Imajte na umu:

U najgorem slučaju, alergija na ubode može uzrokovati otok usana, usta i jezika, što može dovesti do poteškoća s disanjem. U tom slučaju odmah obavijestite liječnika hitne pomoći.

Bebe često pate od alergija na hranu ili životinjsku dlaku. Peludna groznica i druge vrste alergija također se mogu pojaviti, ali rjeđe.

Alergija ili intolerancija – od čega boluje moje dijete?

Alergije i intolerancije često se međusobno miješaju, iako se razlikuju kako slijedi:

Alergija je imunološka reakcija organizma na određeni alergen, stoga oboljela osoba mora u potpunosti izbjegavati hranu koja uzrokuje alergiju. Čak i tragovi hrane mogu dovesti do odgovarajućih simptoma u slučaju alergija.

Intolerancija, s druge strane, ne uključuje imunološki sustav i uzrokuje "samo" gastrointestinalne probleme, kao što su zatvor, nadutost ili proljev. Ako Vaše dijete pati od intolerancije, dotičnu hranu treba izbjegavati, ali obično se može jesti u malim količinama bez izazivanja problema.

U slučaju intolerancije, određene komponente hrane (npr. laktoza – mliječni šećer) ne mogu se u potpunosti probaviti u crijevima. Te neprobavljene komponente hrane zatim prelaze u debelo crijevo, gdje ih tamošnje bakterije metaboliziraju. To rezultira povećanim stvaranjem plinova, što zauzvrat dovodi do nadutosti.

U slučaju intolerancije na laktozu, primjerice, oboljeli ne podnose laktozu jer enzim laktaza, koji bi razgradio mliječni šećer laktozu, ili uopće nije prisutan u tijelu ili ga ima u premaloj količini. Ovisno o količini prisutnog enzima, podnosi se više ili manje laktoze u mliječnim proizvodima. Zbog toga neke oboljele osobe mogu bez problema jesti sir, dok recimo, mlijeko, ne mogu piti.

Druga razlika je u tome što se intolerancija na hranu može testirati testom na dah. Da bi se otkrila alergija, provodi se prick (ubodni) test ili se uzima krv kako bi se utvrdilo je li imunološki sustav stvorio antitijela na supstance koje su zapravo bezopasne.

Alergija vs. intolerancija

Koja je razlika između alergija i intolerancije? Saznajte više o najčešćim intolerancijama na hranu.

Kako spriječiti alergije

Kako biste spriječili alergije prije nego što se uopće razviju, preporučljivo je poduzeti sljedeće preventivne mjere:

Birajte zdravu hranu kada krenete s dohranom

Dok su prije nekoliko godina stručnjaci još bili mišljenja da alergene u hrani treba izbjegavati što je više moguće kako bi se spriječile alergije, sada se to mišljenje promijenilo. Pretpostavlja se da je za jak imunološki sustav važno da čak i mala djeca dođu u kontakt s alergenima u hrani, poput ribe ili glutena.

Izbjegavajte zagađeni zrak

Pobrinite se da Vaše dijete ne bude izloženo dimu ili ispušnim plinovima bilo koje vrste i redovito prozračujte kako biste spriječili pojavu plijesni u životnom prostoru.

Ne pretjerujte s higijenom

Čistoća je važna, ali ne treba pretjerivati. Ako tijelo nikada ne upozna moguće uzročnike (bakterije), ne može se niti nositi s njima, a samim time se povećava rizik od pojava alergija.

Svjež zrak svaki dan

Svježi zrak i vitamin D, koji stvaraju sunčeve zrake, važni su za imunološki sustav Vašeg djeteta. Stoga svaki dan izađite van s djetetom.

Uklonite potencijalne okidače alergije

Ako postoji rizik od alergije, ne biste trebali imati npr. kućne ljubimce.

Prevencija alergija

Kako se aktiviraju alergije? Što povećava vjerojatnost razvoja alergije? Kako mogu smanjiti rizik od alergije kod svog djeteta? Saznajte više o najboljim savjetima za prevenciju alergija kod beba i male djece.

Dojenje – najučinkovitiji način prevencije alergija

Najjednostavniji i najbolji način prevencije alergija svakako je dojenje. Razlog za to je jednostavan: majčino mlijeko sadrži sve važne bakterije koje su korisne za crijeva i pomažu bebi da razvije najbolju moguću obranu. Povrh toga, većina djece bez problema podnosi majčino mlijeko.

Alergije i dojenje

Dojenje je jedna od najvažnijih mjera prevencije alergija kod beba. Saznajte više.

HA mliječne formule – alternativa dojenju

Ako ne možete dojiti ili jednostavno ne želite, to više nije problem u današnje vrijeme. S HA mliječnim formulama također možete spriječiti potencijalnu alergiju kod Vašeg djeteta. HA mliječne formule se sastoje od lako probavljivih, hidroliziranih proteina, koje tijelo vrlo dobro apsorbira. Štoviše, naša HiPP HA mliječna formula je obogaćena prirodnim bakterijama mliječne kiseline i GOS (galakto-oligosaharidima) – nadahnuto prirodom. HiPP HA COMBIOTIK® formule za dojenčad postavljaju temelj zdravog i uravnoteženog imunološkog sustava.

Samo je jedno uistinu važno: trebali biste se osjećati dobro u svim situacijama. Čak i ako Vam dojenje iz nekog razloga nije moguće, još uvijek ste dobra majka.

Alergije tijekom trudnoće – što mogu učiniti?

Ako patite od alergije tijekom trudnoće, nažalost ne možete puno učiniti po tom pitanju, jer je većina lijekova tabu. Stoga je važno izbjegavati okidače alergije.

Hiposenzibilizacija obično nije opcija tijekom trudnoće, budući da do uspjeha ove terapijske metode može trebati i do tri godine.

Alergije kod trudnica

Saznajte više, o tome na što biste trebali paziti ako iznenada patite od alergija tijekom trudnoće.

Često postavljana pitanja o alergijama kod beba i male djece

Mogu li se alergije liječiti? 

Liječenje alergija je težak i ponekad dugotrajan proces. Ako postoji rizik da bi Vaše dijete moglo patiti od alergije, obično ima više smisla spriječiti ovu alergiju.

Jedini mogući tretman za neke vrste alergija je hiposenzibilizacija. Na primjer, ovo je dostupno za alergiju na životinjsku dlaku. Imunološki sustav se opetovano suočava s okidačem alergije u malim dozama sve dok se alergija značajno ne smanji ili čak potpuno izliječi. Međutim, to obično traje dvije do tri godine.


Koliko je važna prehrana ako moje dijete pati od alergija? 

Ako Vaše dijete pati od alergije na hranu, vrlo je važno izbjegavati namirnice koje uzrokuju alergiju. No valja obratiti pozornost i na njihovu prehranu kao preventivu za djecu s rizikom od alergija. Zdrava, uravnotežena prehrana koja u potpunosti ne izbjegava moguće alergene može ojačati imunološki sustav Vašeg djeteta.


Mogu li HA mliječne formule smanjiti rizik od alergija?

Ako je Vaše dijete u opasnosti od razvoja alergije, a niste u mogućnosti dojiti, možete ga hraniti HA mliječnom formulom. HA je skraćenica za hipoalergeno, što je specijalno mlijeko u kojem je mliječni protein na koji su mnoga djeca alergična razgrađen te je stoga lakše probavljiv.


Što trebam učiniti ako moje dijete pati od simptoma alergije?

Ako primijetite da Vaše dijete pati od teških simptoma alergije, poput nedostatka zraka, morate odmah djelovati. Upozorite liječnika hitne pomoći i pobrinite se da se oteklina sluznice u ustima i grlu smanji. Najlakši način da to učinite je s priborom za hitne slučajeve ili s odgovarajućim lijekovima za alergije. Ako nemate ni jedno ni drugo pri ruci, može Vam pomoći da rashladite usta i grlo. Ako je potrebno, pustite svoje dijete da liže sladoled kada bude dovoljno staro za to. Sisanje kockice leda također je moguće od dobi kada više ne postoji opasnost da dijete proguta kockicu leda. Na taj način možete premostiti vrijeme dok je liječnik hitne pomoći na putu do Vas.

Ako se kao posljedica alergije pojave otekline na drugim dijelovima tijela, također ih treba rashladiti i upozoriti liječnika hitne pomoći ako su simptomi jaki.