Alergije u trudnoći

Trudnoća sama po sebi ne može izazvati alergije. No, moguće je da se alergije po prvi put jave tijekom trudnoće i da ih tada bude potrebno liječiti. Ipak, treba biti oprezan s upotrebom lijekova. U nastavku smo za Vas prikupili neke informacije u slučaju da Vam se tijekom trudnoće pojavi alergija te ćemo Vas informirati što možete učiniti vezano za to.

Alergije koje se javljaju tijekom trudnoće

Čak i ako prije niste imali alergije, one se mogu pojaviti po prvi puta zbog promjena u Vašem tijelu tijekom trudnoće i možda bude potrebe da nešto poduzmete vezano za njih.

Ako ste prije trudnoće patili od alergija, simptomi se mogu pogoršati tijekom trudnoće. Na primjer, peludna groznica, koja je inače prilično asimptomatska, može dovesti do jako suznih očiju i začepljenog nosa.

Česte alergije u trudnoći

Postoje alergije za koje je vjerojatnije da će se pojaviti ili pogoršati tijekom trudnoće. To su:

  • peludna groznica
  • astma
  • alergija na kućne ljubimce
  • alergija na lijekove
  • alergija na hranu

Alergije koje nestaju tijekom trudnoće

Baš kao što se alergije mogu pogoršati tijekom trudnoće, moguće je i da se simptomi privremeno poprave ili čak potpuno nestanu. To je obično i zbog hormonalnih promjena kroz koje prolazite tijekom trudnoće.

Rizik od pojave alergija za Vašu bebu

Ako i sami patite od alergija, Vaša je beba također izložena povećanom riziku od razvoja alergija. Dojenčad koja u obitelji nema alergije, ima relativno nizak rizik od razvoja alergija (5-15%). Međutim, ako ima člana obitelji (majku, oca, brata ili sestru) koji pati od alergija, ona je u povećanom riziku (20-40 %) od razvoja alergija.

Ako dva člana obitelji pate od alergija, rizik od alergije raste na 40-60%. Ako barem dva člana obitelji imaju iste alergije, beba je pod vrlo visokim rizikom da će također razviti alergiju - on je tada 60 do 80%.

Međutim, povećani rizik ne znači da će Vaše dijete sigurno razviti alergiju. Postoje slučajevi kada jedan ili više članova obitelji pati od alergija, a beba ih još uvijek ne razvije. Saznajte više o alergijama kod beba i male djece

Alergije kod djece rođene carskim rezom

Ako patite od alergija, carski rez može povećati rizik od razvoja alergije kod Vašeg djeteta. Novorođenčad rođena carskim rezom ima "nepovoljniju" crijevnu mikrofloru od novorođenčadi rođene vaginalnim putem. Kao rezultat, njihov imunološki sustav može brzo oslabiti.

Razlog za to je što su korisne crijevne bakterije značajno nadmašene kod djece rođene carskim rezom. Osobito nedostaju prirodne “starter kulture” laktobacila – takozvane kulture bakterije mliječne kiseline. Međutim, ove korisne bakterije neophodne su za uravnoteženu i zdravu crijevnu mikrofloru, a time i za snažan imunološki sustav. Saznajte više o alergijama kod djece rođene carskim rezom.

Mogućnosti liječenja: što učiniti s alergijama u trudnoći?

U današnje vrijeme liječenje alergija obično nije problem, tako da oboljela osoba može živjeti sasvim normalno. Često je potrebno uzimati lijekove za ublažavanje simptoma.

Problem: tijekom trudnoće, a posebno u prvom tromjesečju, idealno bi bilo ne koristiti nikakve lijekove. Stoga, ako se borite s alergijama, preporučujemo da se posavjetujete sa svojim ginekologom o mogućnostima.

Tijekom trudnoće dostupne su sljedeće mogućnosti liječenja:

1. Izbjegavanje alergena

Najlakši, a ujedno i najbezazleniji način liječenja alergije tijekom trudnoće je izbjegavanje alergena. Na primjer, ako patite od alergije na kućne ljubimce, tijekom cijele trudnoće trebali biste izbjegavati bilo kakav kontakt s krznenim životinjama. Kod ostalih opasnih alergija, kao što su alergije na hranu, lijekove i kontaktne alergije, svakako treba izbjegavati alergen jer svaki kontakt može dovesti do respiratornih komplikacija, u najgorem slučaju.

2. Sprej za nos protiv peludne groznice

Ako tijekom trudnoće patite od peludne groznice, zatražite od ljekarnika sprej za nos koji je siguran za trudnice.

Napomena:

Lijekovi i hiposenzibilizacija nisu prikladni tijekom trudnoće. Lijekovi potencijalno mogu biti opasni za Vašu bebu, a hiposenzibilizacija bi jednostavno trajala predugo. Na primjer, terapija hiposenzibilizacije u slučaju alergije na kućne ljubimce može trajati dvije do tri godine. Naravno, nemate toliko vremena, jer, kao što znamo, trudnoća traje samo devet mjeseci.

Važna pitanja o alergijama u trudnoći

Mogu li razviti alergije tijekom trudnoće?

Peludna groznica, astma, alergija na kućne ljubimce i alergije na hranu najčešće su alergije koje se javljaju tijekom trudnoće. Također se mogu javiti intolerancije na hranu.

Trudnice obično ne razviju nove alergije. Međutim, sve hormonalne promjene koje dolaze s trudnoćom mogu pogoršati postojeće alergije. Isto vrijedi i za postojeće intolerancije.

Kako mogu saznati da li patim od alergija?

Da biste dijagnosticirali alergiju, prvo što trebate učiniti je otići izabranom liječniku obiteljske medicine i opisati simptome. Ovo je važno jer Vaš liječnik mora provjeriti postoje li moguća druga stanja i isključiti ih. Kao sljedeći korak, napravit će alergotest. Idealno bi bilo uzimanje uzorka krvi kako biste utvrdili postoje li u Vašoj krvi antitijela na sumnjivi alergen.

Međutim, alergije se mogu dijagnosticirati i na temelju kožnog prick testa. Međutim, ovo se ne smije raditi tijekom trudnoće kako bi se uklonio rizik od anafilaktičkog šoka, koji može uzrokovati zatajenje krvožilnog sustava.

Je li to alergija ili intolerancija?

Preporučamo da sa svojim liječnikom porazgovarate o svim nedoumicama koje imate u vezi mogućih alergija ili intolerancija. Znak upozorenja i jasna naznaka alergije je kada više ne podnosite čak ni male količine određene hrane. Međutim, samostalno testiranje tijekom trudnoće može predstavljati značajan rizik. Dakle, ako sumnjate da biste mogli imati alergiju, nemojte oklijevati, otiđite liječniku i napravite analizu krvi kako biste otkrili antitijela. Ovo je najsigurniji način tijekom trudnoće.

Međutim, za razliku od alergija, intolerancije na hranu obično nisu opasne i ne moraju se liječiti, budući da se većina hrane još uvijek dobro podnosi u malim količinama. Ako ste identificirali hranu koju ne podnosite, ipak biste trebali pokušati konzumirati što je moguće manje te namirnice.

Kako mogu smanjiti rizik od alergije kod mog djeteta?

Ako patite od alergija, morate imati na umu nekoliko stvari tijekom trudnoće, kako biste ojačali bebin imunološki sustav. Hranite se zdravo i uravnoteženo i pokušajte se puno kretati na svježem zraku. Ne postoji jedna preporučena prehrana za majke usmjerena na prevenciju alergija. Izbjegavanje određenih potencijalno alergenih namirnica tijekom trudnoće nije potrebno. Ipak, trebali biste uključiti ribu u svoju prehranu. Ono što je važno je da ne pušite i ne pijete alkohol, te da se ne izlažete zagađenom zraku (ispušni plinovi, plijesan i sl.). Pretjerana higijena također može uzrokovati alergije kod dojenčeta. Stoga se već tijekom trudnoće pokušajte pridržavati "normalne" higijenske rutine.
Nakon trudnoće, najbolji način da osnažite svoju bebu je dojenje. Na kraju krajeva, majčino mlijeko nudi najbolju zaštitu i ne sadrži mnogo alergena. Isključivim dojenjem svoje bebe prvih 6 mjeseci i nakon toga kao dopuna dohrani krutom hranom značajno smanjujete rizik od razvoja alergija. Ako ne možete dojiti ili ne želite dojiti, preporučamo korištenje naše HiPP HA formule koja je idealna za bebe s povećanim rizikom od alergija.