Rezanje djetetovih noktića

Nisu li preslatke male ručice Vašeg djeteta? Iako su tako malene i nježne, već i o najmanjim noktima treba se brinuti. Jer ako nokti narastu predugački, Vaše dijete može ogrebati sebe i Vas. Zbog toga je redovito rezanje noktića važno. Što Vam je potrebno za njegu i rezanje noktića? Molimo Vas da pročitate naše općenite savjete za njegu noktića:

Kada se trebaju početi rezati noktići kod djeteta?

Nokti dojenčeta nakon rođenja su jako mekani i ne trebaju se podrezivati. Prvo podrezivanje se preporučuje  nekih šest tjedana nakon rođenja. Ako je potrebno prije, možete nježno „ostrugati“ oštre krajeve bebinih  noktiju vlastitim prstima. Dok ne dođe vrijeme za prvo rezanje noktića, od neželjenih ogrebotina mogu zaštiti male rukavice.

Noktiće na rukama trebate rezati polukružno, a na nogama ravno, pazeći da se rubovi previše ne odrežu, kako ne bi došlo do stvaranja zanoktica.

Što trebate koristiti za rezanje noktića kod djeteta?

Postoje posebne škarice za rezanje noktića koje imaju zaobljene vrhove, pa ako Vam se dijete migolji tijekom rezanja noktića, neće se ozlijediti.

Ako volite više koristiti grickalicu, dostupne su male grickalice, namijenjene za djecu. U svakom slučaju, isplati se koristiti škarice ili grickalice prilagođene djeci jer se na taj način izbjegavaju moguće ozljede. Ako koristite grickalicu, nakon rezanja trebate noktiće izravnati turpijicom prilagođenom djeci.

Izravnavanje noktića turpijicom je također moguće kada su nokti kratki, ali neravni.

Koji sve trikovi i savjeti postoje, kako bi rezanje noktića za dijete bilo što ugodnije?

Nokti dojenčeta se trebaju rezati dok se dijete doji ili pije iz bočice.

Kao i za većinu toga, i ovdje veliku ulogu igra rutina: pokušajte rezati noktiće uvijek u isto vrijeme, npr. nakon kupanja. Ovako Vaše dijete zna da je nakon kupanja vrijeme za rezanje noktića. Noktići postanu mekani nakon kupanja, tako da je ovo idealno vrijeme. Prilikom rezanja noktića igrajte neku igru s prstićima ili recitirajte neku pjesmicu i starija djeca će biti mirna.

Naš savjet: Nakon što odrežete noktiće, nježno izmasirajte ruke i prstiće s HiPP Babysanft uljem, tako ćete rezanje noktića završiti s ugodnom masažom.
Ako je Vaše dijete naročito nemirno, možete mu odrezati noktiće nakon što čvrsto zaspe.

Koliko često trebam rezati nokte djetetu?

Tijekom prvih nekoliko mjeseci, nokti rastu vrlo brzo i zbog toga se trebaju često rezati. Sigurni smo da će te znati najbolje procijeniti kad je vrijeme za rezanje noktića!