Probava dojenčadi; što učiniti s tekućom ili mekanom stolicom?

Stolica dojenčadi može se uvelike razlikovati ovisno o unosu hrane (majčino mlijeko, mliječna hrana, HA dijete, suplementi) po boji, mirisu i konzistenciji - kao i kod nas odraslih.

Stolica dojenog djeteta je najčešće mekana do tekuća. Ako je dijete hranjeno isključivo mliječnom hranom, stolica može biti čvršća ili više kremasto-mekane strukture, ovisno o sastavu mliječne hrane. HiPP BIO Combiotik® mliječna hrana sadrže galakto-oligosaharide (GOS), koji stolicu omekšavaju što će olakšati pražnjenje crijeva.

Promjena stolice...može biti mekša ili tekuća zbog:

  • promjene mliječne hrane (prelazak na sljedeću mliječnu hranu)
  • nicanja zubića
  • premalo hrane
  • pojačanog unosa tekućine npr. kod povišene temperature
  • visokog udjela voća ili sokova u prehrani

Kako bi stolica bila čvršća, sljedeći savjeti mogu pomoći (u vrijeme dohrane):

 

 

  • provjerite namirnice koje dajete svom djetetu
  • banana i mrkva npr. mogu stisnuti stolicu
  • po potrebi smanjite unos voća i sokova

Što još možete učiniti?

Pratite svoje dijete i pričekajte. Češće mijenjajte pelene, neka djetetova guza što dulje bude na zraku i po potrebi, koristite kreme za zaštitu osjetljive kože pelenskog područja.

Važno: Ako vaša dojenče ima probavne smetnje, porazgovarajte s pedijatrom o tome. U ranom djetinjstvu, čak i blagi proljev može dovesti do ozbiljnih bolesti.
Stoga, u slučaju proljeva, uvijek kontaktirajte liječnika.

Ako je stolica vodena, izrazito neugodnog i neobičnog mirisa te dolazi nekoliko puta dnevno (češće nego obično), onda je to proljev i svakako biste trebali kontaktirati pedijatra. Proljev uvijek zahtijeva liječničku pomoć. Uzrok može odrediti samo vaš pedijatar.

Ako vaše dojenče povraća i ima povišenu temperaturu, to je vjerojatno gastrointestinalni poremećaj, koji je vrlo čest u ranom djetinjstvu i mora biti praćena od strane pedijatra.

Uslijed proljeva i/ili povraćanja, gube se velike količine tekućine i minerala (elektrolita) u kratkom vremenu. Ako se to ne nadoknadi, dijete brzo može dehidrirati.

Najvažnije je uravnotežiti gubitak tekućine i minerala, u čemu mogu pomoći "oralne otopine za rehidrataciju" (ORS). ORS napitak će vam preporučiti liječnik, možete ga pronaći u svakoj ljekarni.

Postoje dva HiPP ORS napitka: HiPP ORS 200 od mrkve i HiPP ORS 200 od jabuke. Poseban sastav omogućuje brzu nadoknadu tekućine i minerala čime se sprječava dehidracija.