Vitamin B6

Zašto je vitamin B6 toliko važan?

Piridoksin poznatiji kao vitamin B6 pripada vitaminima B-skupine kao i folna kiselina. Metabolička funkcija piridoksina je apsorpcija proteina iz namirnica. Trudnice imaju povećane potrebe za proteinima i iz toga proizlazi i povećana potreba za vitaminom B6. Tijekom trudnoće dolazi do povećanja volumena krvi za jednu litru, a piridoksin je važan za sintezu krvi. Vitamin B6 također ima važnu funkciju u neurološkom sustavu i u održavanju imunološkog sustava.

Dobri izvori vitamina B6

Meso ili riba, cjelovite žitarice i povrće - vitamin B6 nalazi se u svemu. Grahorice i banane su posebno bogate vitaminom B6. Vitamin B6 je izrazito nestabilan, topljiv je u vodi i dolazi do raspada molekule pri djelovanju UV zraka. Preporučljivo je kupiti svježu hranu i pažljivo ju kuhati. Istraživanja su pokazala da u posljednjem tromjesečju često dolazi do deficita vitamina B6 ta se preporuča korištenje dodataka prehrani.

Nedostatak vitamina B6

Nedostatak vitamina B6 očituje se kao oštećenja kože, živaca i očiju, te se deficit može manifestirati i kao anemija. Stoga je bolje ne riskirati nedostatak vitamina B6.