Simbol biološke raznolikosti - nedavno otkriveni leptir dobio je ime po Clausu Hipp-u

Znanstvenici Bavarske državne zbirke zoologije (ZSM) otkrili su novu vrstu smaragdnog noćnog leptirića tijekom svog istraživačkog putovanja u Ekvador. U čast Clausu Hippu, nazvali su ga Rhodochlora claushippi. Na taj su način znanstvenici željeli pokazati poštovanje za sva dostignuća HiPP-a u održivoj proizvodnji hrane i zaštiti biološke raznolikosti.

Smaragdi leptiri su vrlo osjetljivi na promjene u okolišu. Njihova prisutnost ukazuje da je priroda u ravnoteži - što ih čini dobrim znakom.

HiPP je posvetio brojne projekte zaštiti biološke raznolikosti i surađuje s različitim partnerima iz područja zaštite prirode i znanosti. Zbog toga HiPP podržava i istraživačke izlete Bavarske državne zbirke zoologije (ZSM) s ciljem proučavanja leptira i drugih insekata u tropskim krajevima.

Novootkriveni smaragdni leptir, ušao je u prirodoslovne knjige kao nova vrsta. Slovo "i" na kraju svog znanstvenog naziva, dobio je zbog konvencija o latinskom jeziku.

Zašto je za sve nas važna flora i fauna u tropskim krajevima?

Održavanje najvećeg mogućeg broja vrsta je od najveće važnosti za sve nas - za našu prehranu i zdravlje, i iznad svega, za naše ekosustave. Do 75 posto biljaka za ljudsku potrošnju ovisi o oprašivanju pčela i drugih insekata poput moljaca i leptira. Budući da polovica svih poznatih vrsta živi u tropima, njihovo očuvanje je također vrlo važno za nas.

Ukupan broj moljaca i leptira u svijetu još nije poznat. Preko 1,7 milijuna vrsta, od kojih 90 posto živi u tropima, katalogizirano je u 250 godina istraživanja. Krčenje šuma i spaljivanje tropskih prašuma nepovratno uništavaju tisuće vrsta svake godine.

Dodjeljivanjem potpore istraživačkim institucijama, HiPP čini vrijedan doprinos zaštiti biološke raznolikosti.

Jer možete zaštititi samo ono što znate!