Kada i kako prestati dojiti?

Koliko dugo možete ili trebate dojiti? Svatko misli da zna što je najbolje za Vas i Vaše dijete - članovi obitelji kao i kolege i prijatelji. Ali savršeno vrijeme ne postoji. Svaka majka može sama odlučiti kada je spremna prestati dojiti. Najvažnije je da se osjećate ugodno i sigurni ste u svoju odluku.

Ukoliko majka ima dovoljno mlijeka neka djeca mogu biti duže dojena, ali to ovisi i o Vašem osobnom odabiru.

Razlozi za prestanak dojenja

Nekim majkama je lako, a drugima teško. Neka djeca odmah prihvaćaju alternativnu hranu poput mliječne formule ili krute hrane, dok druge odbijaju sve. A ponekad se također čini kao da je prestanak dojenja potreban kako bi se dijete lakše priviknulo na krutu hranu, spavanje ili odlazak majke na posao.

Najčešći razlozi za prestanak dojenja su:

 • uvođenje krute hrane (dohrane)
 • majka se vraća na posao ili dijete kreće u vrtić
 • nadate se boljem spavanju ili boljem načinu ishrane – i za majku i za dijete
 • kratka odvajanja majke i djeteta biti će lakša
 • nova trudnoća
 • bolest majke ili dijeta koja je nespojiva s dojenjem
 • medicinski ili terapijski tretman koji je nespojiv s dojenjem

Mnogo je razloga za prestanak dojenja, često su vrlo osobni i mogu se razlikovati od majke do majke. Najvažnije je da je to odluka majke i da je ona ta koja se mora složiti s tom odlukom. Ponekad su majke pod pritiskom da prestanu dojiti, a da to zapravo i ne žele. U nekim slučajevima ljudi savjetuju majkama da prestanu dojiti jer nisu upoznate s postojećim zakonima o zaštiti majčinstva ili medicinskim mogućnostima. Stoga ukratko želimo istaknuti da se dojenje i rad međusobno ne isključuju. Naprotiv – uz dobru podršku, to može biti veliki uspjeh.

Razumljiva je želja za boljim snom ili veći interes za krutom hranom. Međutim, nema jamstva da će prestanak dojenja doista pridonijeti mirnijim noćima. Zapravo, često može biti teže uspavati bebu navečer kada je mrzovoljna.

Jeste li sigurni da želite prestati dojiti i zašto to želite? Ako to učinite, u odličnoj ste poziciji da započnete ovaj pothvat. Bebe i mala djeca izuzetno su osjetljiva na bilo kakvu nesigurnost kod odraslih i reagiraju nemirom, plačem pa čak i ljutnjom. To zauzvrat povećava neizvjesnost majke i otežava odvikavanje od dojke. Dakle, ako budete sigurni u svoju odluku da prestanete s dojenjem, proces će vam biti puno lakši.

Jačanje veze između majke i djeteta nakon prestanka dojenja

Iznenadni prestanak dojenja zbog neočekivanih okolnosti može biti vrlo stresan za majku i dijete - to je emocionalni tobogan za sve uključene, koji će se nakraju polako smiriti. Prijelaz na drugu hranu može potrajati neko vrijeme i Vaša beba može reagirati tipičnim simptomima kao što su bolovi u trbuhu ili nemir.

Zbog toga ne pokušavajte požurivati proces i radije uživajte sa svojim djetetom dok ga dojite. Neke žene fotografiraju svoje posljednje dojenje ili zapisuju datum u bebin dnevnik. Druge pišu pismo svom djetetu o svom putu dojenja. Pronađite ritual za sebe koji će Vam odgovarati.

Vaša beba smije biti ljuta i pokazati svoju frustraciju nakon što prestanete dojiti. I sami možete biti ljuti ili tužni kada morate prestati dojiti iako to još ne želite. Nemojte dopustiti da vam okolina govori što da osjećate ili da budete sretni što vašoj bebi ništa drugo ne nedostaje i da će biti sasvim dobro.

Bliska emocionalna i fizička veza s vašim djetetom neće se iznenada prekinuti nakon što prestanete dojiti. Ta se veza temelji na osjećaju sigurnosti koju pružate svom mališanu, a zasniva se na vašoj pažnji koju pokazujete prema svom djetetu. Tako ćete moći dodatno ojačati vezu s djetetom i nakon što prestanete dojiti, npr. zajedničkim kupanjem, što češćim kontaktom koža na kožu i redovitim nošenjem djeteta u nosiljci ili marami.

Kada je pravo vrijeme za prestanak dojenja?

Vi i vaše dijete odlučujete kada je vrijeme za prestanak dojenja. Ne postoji "pravo" vrijeme za prestanak. Ukoliko majka ima dovoljno mlijeka neka djeca mogu biti duže dojena, ali to ovisi i o Vašem osobnom odabiru.

Trebali biste uvesti krutu hranu kao dopunu dojenju najranije u dobi od 5. mjeseca do najkasnije 6. mjeseca starosti djeteta, kako biste najbolje podržali rast svog djeteta. Kruta hrana postupno će zamijeniti majčino mlijeko u prehrani Vašeg djeteta. Ovo je najprirodniji način odvikavanja.

Dakle, moglo bi se reći da prva žličica krute hrane označava početak vašeg puta odvikavanja od dojenja. Dakle, savršeno vrijeme bi bilo nakon šestog mjeseca, kada nastavljate dojiti uz dohranu jer postupno možete prijeći s dojenja na krutu hranu. Ovaj prijelaz može potrajati neko vrijeme ili se dogoditi prilično brzo. Neke majke odlučuju odmah zamijeniti obrok, dok druge sve obroke još nadopunjuju majčinim mlijekom onoliko dugo koliko ona i njezino dijete žele. Moguće su obje opcije.

Kako biste saznali je li pravo vrijeme za vas, jednostavno se zapitajte osjećate li se vi i Vaša beba dobro i je li sada pravo vrijeme da prestanete s dojenjem?

Zasigurno postoje neke situacije u životu kada nije pravo vrijeme da prestanete s dojenjem:

 • tijekom skoka rasta i razvoja djeteta
 • tijekom razdoblja osobnih promjena, npr. nakon rastave
 • kada dijete kreće u jaslice ili navikavate dijete na dadilju
 • kada je vaše dijete bolesno
 • kada izbijaju zubići

Važna napomena:

Dojenje je najbolji i najekonomičniji način prehrane te pomaže u izgradnji imunološkog sustava. Često dojenje je najbolji način da se stimulira laktacija. Trebali biste se pobrinuti za uravnoteženu i zdravu prehranu tijekom dojenja. Odluka da se ne doji se ne može promijeniti. Ukoliko se dijete hrani uz dojenje i s mliječnom formulom to će imati utjecaja na samo dojenje. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci djetetova života. Posavjetujte se s Vašim pedijatrom.