Svemogući magnezij

Zašto je magnezij tako važan?

Magnezij je višenamjenska mineralna tvar koja je uključena u gotovo sve metaboličke procese u tijelu. Regulira više od 300 enzima i sudjeluje u mišičnim kontrakcijama, omogućava stezanje i opuštanje mišića.

Općenito, potrebe za magnezijem u trudnoći se ne povećavaju drastično. Međutim, treba paziti da zbog brojnih funkcija koje tijelo ispunjava unos bude dovoljan.

Dobri izvori magnezija

Naime, magnezij je prisutan u velikoj mjeri samo u nekolicini  namirnica. Pšenične klice ili suncokretove sjemenke dobar su izvor magnezija, ali su slabo zastupljene u svakodnevnoj prehrani. Cjelovite žitarice i grahorice sadrže magnezij u manjim količinama.  Dobar izvor magnezija su i mineralne vode s magnezijem. Poželjno je da mineralne vode sadržavaju 100mg/l magnezija. Taj podatak provjerite na deklaraciji proizvoda.

Nedostatak magnezija

Nedostatak uzrokuje bolne grčeve u nogama koji se najčešće javljaju po noći. U takvim slučajevima magnezij može pomoći. Također postoje znakovi upozorenja: ukoliko osjetite trnce u rukama i nogama znajte da su oni posljedica nedostatka magnezija.

Znakovi deficita magnezija mogu biti teška nervoza, vrtoglavica i zaboravljivost. U ekstremnim slučajevima, deficit magnezija može dovesti do prijevremenog poroda (u 30. tjednu), jer uzrokuje grčeve mišića maternice.  Za dodatne informacije savjetujte se sa svojim liječnikom.