Kisik zahvaljujući željezu

Zašto je željezo toliko važno?

Željezo opskrbljuje majku i dijete s kisikom. Željezo je velikim dijelom odgovorno za prijenos kisika iz pluća u krvotok i putem krvotoka do ostalih organa. Tijekom trudnoće majka opskrbljuje dijete sa željezom i prenosi mu dovoljnu količinu željeza za prva četiri mjeseca života.

Potrebe za željezom povećavaju se tijekom trudnoće, a najveće su u zadnjem tromjesečju kada dijete najbrže raste. Željezo je važan nutrijent za kvalitetan početak života.

Krvni nalazi ukazuju na adekvatnu količinu željeza u krvi. Najvažnije je obratiti pozornost na količinu hemoglobina i udio crvenih krvnih stanica. Ukoliko su vrijednosti hemoglobina veće od 12%, razina željeza je adekvatna.

Namirnice bogate željezom

Nije svako željezo isto. To je nutrijent koji se nalazi u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla. Željezo iz životinjskog podrijetla se lakše apsorbira u odnosu na željezo iz biljnih namirnica. To je razlog zašto vegetarijanci moraju paziti na adekvatni unos željeza. Također postoje namirnice koje djeluju na povećanje apsorpcije samog željeza kao npr. vitamin C. Preporuča se konzumirati voćni sok kada se konzumira namirnica bogata željezom. Zbog toga je limunov sok važan dodatak u salatama, a voće u žitaricama ima jednaku ulogu.

Također postoje i namirnice koje smanjuju apsorpciju željeza, a to su tanini. Nalaze se u crnom čaju, kavi i crnom vinu.

Namirnice bogate željezom su orašasti plodovi, zobene pahuljice i meso. Marelice su također bogate željezom.

Za špinat se dugo vremena vjerovalo da je namirnica bogata željezom, ali su znanstvena istraživanja pokazala da špinat sadrži željezo u jako malim količinama, cca 3-4 mg u 100 g špinata.

Nedovoljno željeza

Nedovoljan unos željeza manifestira se kao umor i glavobolja, smetnje u spavanju te čak može doći i do mučnina. Veći deficit željeza manifestira se kao anemija.