Od 5. do 6. mjeseca

Majčino mlijeko - koliko god Vi i Vaše dijete želite.

Pravi trenutak za uvođenje dohrane kod djece

U razdoblju od 5. do 6. mjeseca starosti djeca bi trebala početi s dohranom*. Neka djeca u dobi od 5 mjeseci ne mogu zadovoljiti svoje potrebe samo s majčinim mlijekom i trebaju dohranu za zdrav rast. Isto tako postoje djeca kojima je samo majčino mlijeko dovoljno do kraja 6 mjeseca starosti te su tada spremni za dohranu. Odluku o uvođenju dohrane trebate bazirati prema razvoju svoga djeteta. Jesu li majčino mlijeko ili bočica dovoljni? Drži li Vaše dijete glavicu samostalno? Da li dijete pokazuje interes za drugom hranom ili za žlicom? Ukoliko ste pozitivno odgovorili na ova pitanja možete početi s dohranom. Ako niste sigurni trebate li početi s dohranom upitajte svog pedijatra za savjet.

Ispljune li Vaše dijete prvu žličicu hrane, nemojte se brinuti. Dijete prvo treba naučiti gutati. U početku koristite male žličice za male zalogaje. Dajte djetetu vremena da se privikne na nove namirnice.

*u skladu sa preporukama ESPGHAN-a(European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition).

Zašto je dohrana važna za dijete?

Od 5 do 6 mjeseci majčino mlijeko ili početne mliječne formule više ne zadovoljavaju nutritivne potrebe Vašeg djeteta. Uvođenje prehrane utječe na razvoj muskulature čeljusti. Dohranom se dijete upoznaje s novim okusima što je također važno za razvoj djeteta.

Kako početi sa dohranom?

Mliječne obroke tijekom slijedećih mjeseci postepeno zamijenite sa krutom hranom. Počnite s ručkom, nakon toga zamijenite večernji mliječni obrok te potom popodnevni. Kao jutarnji obrok ostavite mliječni obrok. 

Sa HiPP-om je uvođenje nadohrane izrazito jednostavno

  • sa samo nekoliko sastojaka, koji su lako probavljivi
  • malene staklenke od 125g

1. Korak: obrok tijekom dana

Idealno bi bilo da započnete s 4 do 6 žličica povrća (npr. HiPP mrkvica ili HiPP brokula) za vrijeme ručka, prije mliječnog obroka. Količinu povrća svakodnevno možete povećavati. Ukoliko Vaše dijete ne prihvati povrće, nemojte gubiti strpljenje. Pokušajte sljedećeg dana ponovno. Sljedeći tjedan možete uvesti novu vrstu povrća, na primjer mrkvice sa krumpirom. Ako želite možete uvesti i večernji obrok, u slučaju da bolje odgovara Vašem dnevnom ritmu.

Ukoliko Vaše dijete dobro tolerira povrće možete u prehranu uvesti i neke vrste mesa. Iz HiPP-ovog asortimana možemo Vam ponuditi meni sa mrkvicama, krumpirom i kukuruzom. Kada dijete bude sposobno pojesti cijelu staklenku s mesom možete maknuti mlijeko iz dnevnog obroka.

Savjeti o prehrani:

  • Individualan meni:
    sami možete kreirati meni za Vaše dijete, pomiješajte pola staklenke povrća s pola staklenke mesnog obroka.
  • Desert za dijete?
    Vaše dijete se uvijek veseli žličici HiPP voća kao desert nakon obroka. Voće je bogati izvor vitamina C i pospješuje apsorpciju željeza.

Savjet: podgrijte onoliko hrane koliko očekujete da će Vaše dijete pojesti. Ostalo spremite u hladnjak i potrošite sljedeći dan.

Važno! Ukoliko podgrijavate u mikrovalnoj pećnici, maknite poklopac. Nakon grijanja dobro promiješati! U mikrovalnoj se hrana grije iznutra i toplina može biti nepravilno raspoređena. Koristite samo plastičnu žlicu, tako da ne oštetite staklo. Provjerite temperaturu prije hranjenja.

HiPP –ove proizvode možete prepoznati prema sljedećim bojama: