Nove preporuke za njegu kože dojenčadi

Pravilna njega dojenčadi u prvoj godini života

Dermatolozi iz berlinskog Charitéa, kao i drugi europski stručnjaci za kožu, razvili su najnovije preporuke za njegu i čišćenje kože dojenčadi.1

Pranje
Zbog zaštitnog sloja vernix caseosa  (nakupine odumrlih stanica i sluzi) koji štiti kožu tijekom cijele trudnoće, novorođenčad bi, čim se rode, trebalo samo nježno tapkati suhim ručnikom, a ne prati vodom. Čim je temperatura tijela stabilna, novorođenče se može kupati po prvi puta čak i ako pupak još nije otpao. Kupanje, kao večernji ritual, se preporuča barem dva ili tri puta tjedno. Stručnjaci izričito preporučuju pranje sa krpicom za kupanje. Sama kada i igračke za kupanje moraju biti čisti, ali nema potrebe za njihovim dezinfekcijom. Nekada je preporučena sobna temperatura prostorije u kojoj se beba kupa bila između 21 °C i 22 °C, no danas stručnjaci preporučuju temperaturu između 21 °C i 24 °C. Kupanje bi trebalo trajati između 5 i 10 minuta, a temperatura vode između 37 °C i 37.5 °C.

Kupanje sa ili bez dodataka
Kako ne bi utjecala na isušivanje bebine kože, voda za kupanje bi trebala, ili sadržavati tekuće supstance za pranje (bez sapuna) razvijena posebno za bebe, ili nikakve dodatke. Takve supstance za kupanje ne utječu na isušivanje kožne barijere. Istraživanja pokazuju kako bebina koža dobro podnosi posebno razvijene kupke za bebe te ih stručnjaci smatraju boljim odabirom od kupanja bebe samo u vodi. Malo bademovog ulja također se može dodati u vodu. 

Njega kože
Kreme i losioni mogu poboljšati funkciju kožne barijere zdrave bebine kože. Kožu treba mazati kremom u tankom sloju najmanje dva puta tjedno. Posebno se preporuča mazanje kremicom nakon kupanja. Izbor između kreme i losiona može ovisiti i o sezoni; koža treba bogatiju njegu u zimskim mjesecima, kada su temperature niže. Ako se nanosi u laganom, tankom sloju, ulje za bebe može donijeti privremeno olakšanje za suhu kožu. Jestiva ulja nisu prikladna za bebinu kožu. Sve moguće patološke promjene na koži, kao što su ljuštenje ili napuknuta koža, treba pregledati dermatolog.

Pelensko područje
Pelene se moraju mijenjati redovito kako bi koža bila čista i suha. Vlažne maramice s prikladnom pH vrijednošću, posebno dizajnirane za pelensko područje, pamučne blazinice ili krpice za pranje mogu se koristiti za čišćenje pelenskog područja. Vlažne maramice se mogu koristiti od rođenja i pri svakom mijenjanju pelena. Koža mora biti potpuno suha prije stavljanja nove pelene. Možete ju sušiti na zraku ili suhim ručnikom, pamučnom krpicom i blazinicom. 

Reference:
1 Blume-Peytavi et al. Pediatr Dermatol. 2016 May; 33(3):311-21