Savjeti za miran san Vašeg djeteta

Mirno spavati pred kraj trudnoće nije baš lako, ali tijekom prve godine života Vašeg djeteta san je jedino što će Vam nedostajati. To je normalno. Djeca prvih par mjeseci života trebaju noćni obrok pa se zbog toga bude.

Međutim ne treba zaboraviti na svoje vlastite potrebe. Trebate svu svoju snagu kako bi izdržali svakodnevni pritisak, aktivan i zaposlen dan sa svojim djetetom.

Aktivnost preko dana omogućava mirnu noć

Tijekom dana djeca se žele zabavljati. Žele jesti, gledati, crtati, hodati i igrati se. Ukoliko Vaše dijete ne želi surađivati, okreće glavu od Vas te trlja oči, pustite ga da se malo odmori. Ne mora uvijek biti pospano, možda mu samo treba kratak predah.

Mnoga djeca nakon 6. mjeseca života spavaju 2 puta dnevno po 90 minuta, svako jutro i popodne. Djeci starijoj od 1 godine dovoljno je 1 sat spavanja na dan.

Nemojte mijenjati noć u dan

Ukoliko Vam se dijete budi noću, budite tihi. Ostavite lagano prigušeno svjetlo i ne budite glasni. Podignite dijete iz krevetića, ali ne odmah čim se probudi. Pričajte mu nježno ili pjevajte uspavanku. 

Nakon šest mjeseci većina djece nema potrebe za noćnim obrokom. Promatrajte dijete kada se budi noću da li je zaista gladno ili traži utjehu u dojci ili bočici kako bi lakše zaspalo. Ako je gladno noću, provjerite je li Vaše dijete zaista sito nakon zadnjeg večernjeg obroka.

Rutina i rituali

Kako bi postgli odgovarajući raspored spavanja, u prvom redu mora biti zadovoljen dnevni ritam Vašeg djeteta. To uključuje raspored obroka i njihov sastav koji je primjeren dobi Vašeg djeteta. Možete odrediti redoviti večernji obrok već u prvim mjesecima života. Tako možete pomoći svome djetetu da razvije dnevno-noćni pravilan ritam.

Uspavljivanjem ćete lakše pripremiti dijete za san. Odredite vrijeme za druženje i večernji ritual kao pomoć za uspavljivanje. Prije odlaska na spavanje odigrajte neku igru s djetetom ili se pomazite s njime. Nakon toga ga odvedite u kupaonicu na pranje zubi i onda na spavanje. Provedite nekoliko minuta pokraj djetetova krevetića, otpjevajte mu uspavanku ili ispričajte priču te nikako ne zaboravite pusu za laku noć.

Omogućite djetetu udobno mjesto za spavanje. Pedijatri preporučuju od rođenja krevetić pokraj kreveta roditelja. Kada se dijete probudi tokom noći, vidjeti će da je u svome krevetiću i u poznatom okruženju blizu roditelja te će se samo ponovo uspavati.