Dude varalice

Mnoga djeca počinju sisati palac još dok su u trbuhu, te i nakon rođenja imaju snažan nagon za sisanje. Djeca će sisati kad su gladna, ali i kad su umorna ili uznemirena. Sisanje ih smiruje i opušta. Postoje razni „predmeti“ koji zadovoljavaju djetetovu želju za sisanjem: pored majčine dojke, najčešće se sišu dudica ili djetetov palac, a i igračka ili dekica su također dobrodošli.

Vrlo je rijetko da djeca nemaju potrebu za sisanjem i za većinu djece dude varalice su vjerni pratitelj tijekom prvih godina života.

Dude varalice – da li ne?

O prednostima i nedostacima dude varalice još se uvijek raspravlja i to je predmet mnogih studija. Korištenje dude varalice svakako ima prednosti, ali i nedostataka. Dude pomažu djeci da brže zaspu i da se smire tijekom popodnevnog ili noćnog spavanja. Većina djece će pronaći način kako će se utješiti sisanjem, na primjer usredotočuju se na svoj palac ili dekicu, te s obzirom na to ima smisla da im se ponudi duda varalica.

S druge strane, smatra se da duda varalica negativno utječe na razvoj čeljusti kod djeteta. Međutim, u zadnje vrijeme većina duda varalica je dizajnirano u suradnji sa strukom (stomatolozima) kako bi se osigurao anatomski oblik dude koji ne utječe na razvoj čeljusti. Ove dude varalice su sigurne i mogu se koristiti kao predmet za umirenje tijekom prvih godina djetetovog života.

Koja duda varalica?

Dude varalice su izrađene od sintetičkog silikona ili od prirodnog lateksa (prirodna guma).

Prirodni lateks je malo mekši i kod neke djece može izazvati alergije. Latekst dude traju kraće od silikonskih duda jer s vremenom postaju porozne.

Silikonske dude su proizvedene od vrlo gustog materijala i zbog toga su manje elastične. Djeca mogu lako oštetiti dudu sa zubima, zbog toga redovito pregledajte dudu zbog pukotina. Ako su pukotine vidljive, potrebno je zamijeniti dudu.

Koja će vrsta dude odgovarati Vašem djetetu ovisi o osobnom ukusu. Ponudite djetetu obje vrste dude kako bi vidjeli koja će mu više odgovarati!

Odvikavanje djece od dude varalice

Preporučuje se da se djeca odviknu od dude varalice između drugog i trećeg rođendana, jer sisanje može biti štetno za nepce u određenoj dobi. Također, pitajte svog pedijatra ili stomatologa za savjet. Kad su djeca starija, odvikavanje od dude varalice može biti teže, ali i ne mora. U nastavku pronađite nekoliko metoda koje Vama i Vašem djetetu mogu pomoći u ovom izazovnom razdoblju: 

  • Polako, ali stalno smanjujte vrijeme korištenja dude varalice ili ograničite na određeno doba dana (npr. vrijeme spavanja). 
  • Dajte dudu varalicu kao poklon drugoj bebi, a svom djetetu objasnite da male bebe trebaju više dudu nego ona/on, budući da je sada velika djevojčica/dječak.
  • Dogovorite posjet vile za dude. Zajedno sa svojim djetetom stavite dudu varalicu ispred ulaznih vrata ili na prozor. Preko noći vila uzme dudu i ostavi mali poklon.