Zašto je DHA tako važna?
Ljudi ovise o unosu esencijalne Omega-3 masne kiseline ― alfa-linolenske kiseline (ALA, omega-3) i omega-6 masne kiseline linolenske kiseline (LA, omega-6) jer ih organizam ne može sam sintetizirati. Ove masne kiseline se koriste, između ostaloga i kao prekursori za tzv. dugolančane polinezasićene masne kiseline (LCP). Vrlo važna dugolančana, polinezasićena omega-3 masna kiselina je DHA (dokosaheksaenska kiselina).
DHA može nastati u organizmu iz masne kiseline ALA (npr. iz repičinog ulja), ali ova konverzija je u vrlo malim postocima. Zbog toga se preporučuje dodatni unos DHA uz redovni unos hranom.
DHA je osobito važna za vid i razvoj mozga, kao i za razvoj središnjeg živčanog sustava. DHA je dominantna omega-3 masna kiselina u mozgu i mrežnici oka.
DHA prolazi kroz placentu do fetusa i akumulira se u mozgu i drugim tkivima fetusa tijekom trudnoće. Budući da se intenzivni razvoj mozga odvija u trećem tromjesečju, DHA je osobito važna u ovom razdoblju trudnoće. Nakon rođenja, dijete kroz majčino mlijeko dobiva DHA. I u ovom periodu mozak djeteta i dalje raste. Koliko će majčino mlijeko sadržavati DHA ovisi o tome koliko ga majka unosi prehranom ili suplementima.
Uz vitamine i mineralne tvari omega-3 masne kiseline, osobito DHA, važan su dio prehrane tijekom trudnoće i dojenja.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Njemačko prehrambeno društvo (DGE) preporučuju dodatni unos od 200 mg DHA tijekom trudnoće i dojenja. Međutim, ovo ne znači da se više masnoće unosi tijekom trudnoće, važna je kvaliteta masnoće koja se unosi. Dakle, pobrinite se da unosite kvalitetne masnoće s visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina i na taj način osigurate adekvatan unos DHA.
Koje zdravstvene učinke ima DHA tijekom trudnoće?
Nekoliko znanstvenih istraživanja pokazalo je da konzumacija ribe ili suplementacija sa DHA tijekom trudnoće ima pozitivan učinak na vid i razvoj djeteta. Nadalje, pokazalo se da adekvatan unos esencijalne Omega-3 masne kiseline smanjuje rizik od preranog poroda prije 34 tjedna. Postoje dokazi da je mala vjerojatnost da će povećani unos omega -3 masnih kiselina utjecati na razvoj alergije kod djece. Osim toga, upotreba DHA smanjuje rizik od preeklampsije (stanje tijekom trudnoće koje karakterizira povišeni krvni tlak, povećano izlučivanje proteina urina i zadržavanje tekućine) za majku i djetetova porođajna težina je veća. Nedostatak DHA ili Omega-3 također se povezuje i u kontekstu postnatalne depresije.