Folna kiselina ili folat tijekom trudnoće

Folat je najvažniji vitamin za trudnice. Ljudi često misle da su folat i folna kiselina isto, ali to nije točno. Pojam folat se odnosi na sam vitamin topiv u vodi. S druge strane, folna kiselina je sintetski oblik vitamina koji se koristi kao dodatak prehrani.

Folat je iznimno važan za buduće majke; tijekom trudnoće ženama je potrebno znatno više folata. Reći ćemo vam sve što trebate znati o folatu i folnoj kiselini tijekom trudnoće.

Što su folna kiselina i folati?

Folati spadaju u skupinu vitamina B koji su topljivi u vodi. Nalaze se u biljnoj i životinjskoj hrani. Izraz folna kiselina/folat izveden je iz latinskog "folium" (list). Prvi put je ovaj B vitamin izoliran upravo iz listova špinata.

Nakon što se folat unese, tijelo ga pretvara u tetrahidrofolat. Taj spoj je apsolutno neophodan za normalno odvijanje procesa rasta i diobe stanica. Od presudne je važnosti za rast i razvoj vašeg nerođenog djeteta.

Količina folata koju vaše tijelo treba tijekom trudnoće obično nije pokrivena unosom folata iz hrane koju konzumirate. Zato su važni dodaci prehrani koji sadrže folnu kiselinu.

Folna kiselina je sintetski proizveden oblik folata.

Molimo Vas zapamtite!

Važno je ne unositi previše folne kiseline. Stoga treba obratiti pozornost na faktor pretvorbe između folata i folne kiseline. 0,5 mikrograma folne kiseline odgovara 1 mikrogramu folata iz hrane.

Zašto su folna kiselina ili folat toliko važni tijekom trudnoće?

Folna kiselina je jedan od najvažnijih vitamina tijekom trudnoće. Zašto je to tako i što to folna kiselina točno čini za vas i vaše dijete da vam je toliko potrebna? Glavne funkcije su:

 • Folna kiselina je neophodna za rast i diobu stanica i na taj način osigurava pravilan razvoj vašeg djeteta.
 • Važna je za razvoj mozga djeteta te stvaranje krvnih stanica.

Naš savjet:

Ako, planirate trudnoću, dodatak prehrani s folnom kiselinom može biti od pomoći i prije nego zatrudnite. Preporučujemo da o tome razgovarate sa svojim ginekologom.

Nedostatak folne kiseline

Nedostatak folne kiseline onemogućuje pravilan rast stanica i dovoljno obilno stvaranje novih krvnih stanica, a to su važni procesi u razvoju svakog ljudskog bića.

S tim da je tijekom trudnoće folna kiselina još važnija, jer ne morate opskrbiti samo svoje tijelo folatom, već i tijelo vašeg djeteta.

Problemi uzrokovani nedostatkom folne kiseline

 • anemija majke
 • urođena mana koja utječe na djetetovu kralježnicu (spina bifida)
 • urođene mane koje utječu na djetetov mozak
 • potencijalne daljnje funkcionalne urođene mane koje se još istražuju (npr. prijevremeni porod, defekti mokraćnog sustava, rascjep usne i nepca, srčane mane)

Rano otkrivanje nedostatka folne kiseline

Kako biste spriječili nedostatak folne kiseline tijekom trudnoće i komplikacije povezane s tim, trebate započeti s uzimanjem dodataka prehrani koji sadrže folnu kiselinu čim saznate da ste trudni. Ako planirate trudnoću, također je dobro početi uzimati folnu kiselinu.

Simptomi nedostatka folne kiseline

 • iscrpljenost
 • umor
 • razdražljivost i/ili depresija
 • blijeda koža
 • vrtoglavica
 • kratak daha

U teškim slučajevima, čak i:

 • crven i bolan jezik
 • oslabljen osjećaj okusa
 • proljev i gubitak tjelesne težine

Molimo Vas zapamtite!

Ovi simptomi nisu isključivo znak nedostatka folne kiseline, već mogu ukazivati i na druge bolesti. Stoga ako osjećate bilo koji od ovih simptoma, uvijek se prvo obratite liječniku kako biste saznali što ih izaziva.

Liječenje nedostatka folne kiseline

U slučaju sumnje na nedostatak folne kiseline, prvo što trebate učiniti je laboratorijska pretraga iz krvi. S obzirom na to da su simptomi slični simptomima nedostatka vitamina B12, provodi se pretraga krvi kako bi se utvrdilo radi li se doista o nedostatku folne kiseline. U slučaju da pretraga krvi također pokaže nedostatak, liječnik će vam propisati dodatak prehrani koji sadrži folnu kiselinu.

Međutim, tijekom trudnoće svaka žena bi trebala uzimati dodatnu folnu kiselinu kroz dodatke prehrani. Zato ih liječnici obično preporučuju već pri prvom pregledu.

Folna kiselina prije trudnoće

Planirate li trudnoću u bliskoj budućnosti? Tada biste trebali početi uzimati folnu kiselinu puno prije začeća. Najbolje je početi sa dodatkom folne kiseline čim prestanete uzimati trenutnu kontracepciju.

U idealnom slučaju, trebali biste početi uzimati folnu kiselinu najmanje mjesec dana prije začeća. Da biste saznali kada imate najveće šanse da zatrudnite, upotrijebite naš praktični kalkulator plodnih dana.

Postoji vrlo rašireno uvjerenje da je začeće vjerojatnije ako žena uzima dodatnu folnu kiselinu. Međutim, to još nije znanstveno dokazano. Ono što znamo je da folna kiselina ima blagotvoran učinak na tjelesne hormone koji mogu potaknuti trudnoću.

Zašto je folna kiselina važna i tijekom dojenja?

Pored mnogih drugih hranjivih tvari, majčino mlijeko sadrži i folate. To znači da dojenjem opskrbljujete vaše dijete ovim važnim vitaminom koji podržava djetetov zdrav rast tako što potiče diobu i rast stanica, kao i stvaranje krvi.

Savjet:

Također i nakon rođenja, folna kiselina ili folat su bitan čimbenik za zdrav rast vaše bebe. Dojenjem osiguravate svom djetetu ovaj vitamin koji se prirodno nalazi u majčinom mlijeku. Nakon što prestanete dojiti, odaberite HiPP BIO COMBITOIK® jedini mliječni pripravak s Metafolin® -om.

*Metafolin® je registrirani zaštitni znak tvrtke Merck KGaA, Darmstadt, Njemačka.

Mnogi liječnici, ali i Njemačko društvo za prehranu preporučuju uzimanje dodatne folne kiseline tijekom dojenja. Ovaj vitamin nije dobar samo za vašu bebu, već i za Vas. Pogotovo nakon rođenja i tijekom dojenja, zdrava prehrana važna je za vraćanje snage kako biste se mogli nositi s novim izazovima u obiteljskom životu.

Ipak Vam preporučujemo da o tome razgovarate sa svojim liječnikom jer se mišljenja oko toga trebate li nastaviti uzimati dodatke s folnom kiselinom i tijekom dojenja, uvelike razlikuju. Stoga je najbolje da Vaš liječnik donese tu odluku na temelju Vašeg konkretnog slučaja i nakon što Vas je temeljito pregledao.

Hrana– koje namirnice sadrže folate?

Folata u većoj količini ima u zelenom lisnatom povrću, zatim povrću poput brokule, rajčice, krumpira te u jajima, mesu i proizvodima od cjelovitih žitarica. Međutim, folati su vrlo nestabilni i gotovo ih potpuno uništava termička obrada, svjetlost i kisik. Dakle tijekom trudnoće unos dovoljne količine folata kroz uobičajenu prehranu gotovo je nemoguć.

Ipak, postoje neke namirnice koje biste trebali jesti više kako biste spriječili nedostatak folata i zaštitili svoje nerođeno dijete:

 • lisnato povrće poput salate ili špinata
 • mahunarke poput graška ili soje
 • žumanjak
 • jetrica (samo u malim količinama)
 • povrće poput šparoga, rajčice, kupusa ili paprike
 • orašasti plodovi
 • proizvodi od cjelovitih žitarica
 • pšenične mekinje

Dodatak folne kiseline tijekom trudnoće - što biste trebali zapamtiti

Kako biste spriječili bilo kakve nedostatke, tijekom trudnoće trebate jesti hranu bogatu folatima. Gore možete pročitati koje su namirnice važne u tom pogledu. Također biste trebali svakodnevno uzimati dodatke prehrani koji sadrže folnu kiselinu i koje vam može prepisati liječnik.

Tijekom trudnoće trebali biste dnevno unositi 550 mikrograma ekvivalenta folata. Većina od toga (približno 400 mikrograma) trebala bi potjecati iz folne kiseline. Preostalih 150 mikrograma najbolje je pokriti unosom hrane. Na ovaj način dobit ćete dobro izbalansiranu kombinaciju.

Preporučujemo da razgovarate sa svojim ginekologom trebate li uzimati dodatke s folnom kiselinom tijekom cijele trudnoće.

Njemačko društvo za prehranu (DGE) općenito preporučuje sljedeći dnevni unos:

Dob Količina ekvivalenta folata dnevno u mikrogramima
0 do 4 mjeseca 60 mikrograma
4 do 12 mjeseci 80 mikrograma
1 do 4 godine 120 mikrograma
4 do 7 godina 140 mikrograma
7 do 10 godina 180 mikrograma
10 do 13 godina 240 mikrograma
od 13 godina 300 mikrograma
trudnica 550 mikrograma
dojilja 450 mikrograma

Najvažnija pitanja o folnoj kiselini ili folatu

Što će se dogoditi ako zaboravim uzeti dodatak prehrani s folnom kiselinom?

Naravno, tijekom trudnoće morate uzeti dnevnu dozu folne kiseline. Međutim, nije kraj svijeta ako ga jedan dan zaboravite uzeti. Također, sljedeći dan ne morate udvostručiti dozu. Ako niste sigurni, najbolje je o tome razgovarati sa svojim liječnikom.

Mogu li uzeti previše folne kiseline?

Brine li vas i što ako se unosi previše folne kiseline tijekom trudnoće i može li to naštetiti vama ili vašem djetetu? Općenito, zasad nema naznaka da predoziranje folnom kiselinom ima ozbiljne posljedice. Međutim, mogu se pojaviti neke manje nuspojave. To može uključivati:

 • uznemirenost
 • probavne tegobe
 • mučnina

Bez obzira na to, ne biste trebali unositi više od 1.000 mikrograma folne kiseline dnevno. Ako primijetite bilo kakve nuspojave koje se javljaju nakon što ste uzeli dodatak s folnom kiselinom, odmah prestanite uzimati dodatak i obratite se svom ginekologu.

Više o uravnoteženoj i zdravoj prehrani tijekom trudnoće saznajte u HiPP savjetima za trudnice.

Folna kiselina sa ili bez joda?

Mnogi dodaci prehrani koji sadrže folnu kiselinu obogaćeni su s jodom s obzirom da je nedostatak ta dva nutrijenta čest u odrasloj populaciji. Budući da je jod važan nutrijent koji treba uzimati u dovoljnim količinama, osobito tijekom trudnoće, takav kombinirani dodatak prehrani mogao bi biti dobar izbor.

Trebate biti oprezni ako patite od problema sa štitnjačom. U tom slučaju ne biste trebali uzimati preparat koji sadrži i jod. Preporučujemo da o svim mogućnostima razgovarate sa svojim ginekologom.

Isplati li se uzimati dodatke prehrani na bazi ribljeg ulja?

Dodaci s ribljim uljem preporučuju se i trudnicama, osobito ako ne konzumirate dovoljno masne morske ribe. Ovi dodaci opskrbljuju vas vrijednim omega-3 masnim kiselinama, koje su vrlo važne tijekom trudnoće jer doprinose razvoju mozga vašeg djeteta. Postoje i kombinirani proizvodi koji sadrže i folnu kiselinu te vam osiguravaju sve važne nutrijente koji su vam potrebni tijekom trudnoće.

Podaci o autoru:

Anja Schröder, i sama majka, već dugi niz godina piše kao neovisna suradnica za nekoliko velikih obiteljskih blogova. Uglavnom se fokusira na obiteljske teme, a njezin jasni stil čini njene tekstove životnima.