Cink - pokretač enzima

Zašto je cink toliko važan?

Kvantitativno promatrajući, 2 g cinka u ljudskom tijelu i ne predstavlja puno. Ta 2 grama cinka su izrazito važna za metaboličke procese ljudskog organizma jer on ima važne uloge.

Glavna funkcija cinka je aktivacija enzima, 70% svih enzima nemože funkcionirati bez cinka.  Enzimi se u ljudskom tijelu mogu usporediti s malim katalizatorima: oni omogućuju sve vrste kemijskih reakcija u ljudskom tijelu.

Njegov pozitivan utjecaj na imunološki sustav vidi se kroz činjenicu da je cink važan u procesu zacijeljivanja rana. Cink je važan za jačanje kože i kose te ima funkciju stabilizatora staničnih zidova za pohranu inzulina.

Dobri izvori cinka

Dnevno trudnice trebaju unijeti 10 mg cinka (dojilje 12 mg). Cink se nalazi u goveđem mesu i jetricama, ali i u grašku, zobi i pšenici.

Nedostatak cinka

Ukoliko tijelo nema dovoljno cinka, rane sporije zacijeljuju i nerođeno dijete se sporije razvija. Prvi znakovi nedostatka cinka manifestiraju se kao promjena u percepciji okusa i mirisa trudnice. Ti simptomi se s vremenom povlače, ali deficit ostaje tako da je pametno posavjetovati se sa liječnikom.