Razvoj crijevne flore u prve tri godine života

 

Crijevna flora – što je to?
Razvoj crijevne flore

Crijevna flora – što je to?

Crijevna flora ili crijevni mikrobiom odnosi se na sve mikroorganizme koji koloniziraju crijevo. Ovdje su posebno važne bakterije mliječne kiseline, kao što su laktobacili i bifidobakterije. Važne su jer se pričvršćuju za stjenku crijeva poput „čuvara“ i štite od štetnih. Na taj način se mogu spriječiti infekcije. Kod beba se crijevna flora najprije mora razviti. Nakon otprilike 3 godine, razvoj crijevne flore je uglavnom završen.

Razvoj crijevne flore

Crijevni mikrobiom ili crijevna flora djeteta prvenstveno se razvija u prve 3 godine života. Bebin probavni sustav na početku je već formiran, ali je još u velikoj mjeri “sterilan”. To znači da još uvijek nedostaju važne bakterije. Tek u nadolazećim godinama života postupno će se kolonizirati sve više bakterija.

Studije su pokazale da je optimalan razvoj mikrobioma važan u kritičnom vremenskom periodu do 3. godine jer dugoročno utječe na zdravlje djeteta. To je zato što se oko 70-80% imunoloških stanica nalazi u crijevima. Crijevna flora stoga ima važnu ulogu u sprječavanju infekcija i alergija. Osim toga, zdrav mikrobiom osnova je za zdravu probavu, metabolizam i razvoj mozga.

Kako se mikrobiom razvija ovisi o različitim utjecajima. S jedne strane postoje čimbenici na koje se ne može izravno utjecati, poput životne okoline, braće i sestara te kućnih ljubimaca. Ali postoje i čimbenici na koje se može aktivno utjecati, poput prehrane u ranom djetinjstvu.

Rođenje

Prva kolonizacija crijeva događa se pri rođenju. Način rođenja ovdje igra presudnu ulogu. Djeca rođena vaginalno prvenstveno su izložena majčinim vaginalnim bakterijama. Na putu kroz vaginalni porođajni kanal bebe dolaze u kontakt s majčinom mikrobiotom. One apsorbiraju „dobre bakterije” koje podržavaju razvoj njihovih crijeva. Tijekom vaginalnog poroda, veliki broj laktobacila, kao što su kulture bakterija mliječne kiseline i bifidobakterije, prenose se na dijete. Oni su među prvim važnim kolonizatorima crijevne flore.

Dojenčad rođena carskim rezom, međutim, prvo dolazi u kontakt s kožnim bakterijama i bakterijama iz bolničkog okruženja. Zbog toga su zaštitne bakterije mliječne kiseline rjeđe zastupljene u njihovoj crijevnoj flori. To također ima utjecaja na bebin imunološki sustav.

0 do 6 mjeseci

Dojenje podržava prirodnu kolonizaciju crijeva, jer majčino mlijeko ne samo da osigurava sve važne hranjive tvari, već i važne bakterije mliječne kiseline. Osim toga, sadrži i vrijedna vlakna koja crijevne bakterije koriste za rast. Dojenčad koja nije dojena, ima koristi od mliječnih formula koje sadrže prirodne kulture bakterija mliječne kiseline i vlakna.

6 do 12 mjeseci

Uvođenjem dohrane dolazi do drastične promjene crijevne flore. Sastav i funkcija crijevne flore prilagođavaju se promjeni prehrane. Sve je manje bakterija mliječne kiseline koje određuju mikrobiom ranog djetinjstva, a raste broj bakterija koje mogu preraditi vrijedna vlakna iz žitarica, voća i povrća te raznih izvora proteina i masti.
Kako hrana postaje složenija i raznovrsnija, tako se povećava i složenost crijevne flore. To znači da sve više raste broj različitih bakterija i naseljavaju crijeva. Velika raznolikost često se poistovjećuje sa zdravijom crijevnom florom. Uravnotežena prehrana s vrijednim vlaknima potiče optimalan razvoj crijevne flore kako bi bila što raznovrsnija dobrim bakterijama.

12 mjeseci do 3 godine

Što se prehrana više mijenja, to se crijevna flora više stabilizira i razvija prema onom odrasle osobe. Sazrijevanje mikrobioma nastavlja se tijekom ovog perioda. Čak i tada, važno je nastaviti podržavati crijevnu floru u njezinom razvoju. Zajedno s uravnoteženom i zdravom prehranom, probiotičke kulture bakterija mliječne kiseline mogu podržati zdravu crijevnu floru i tako nastaviti štititi od bolesti i infekcija. Do otprilike 3. godine života većina razvoja crijevne flore je praktički završen i sličan je (ali još uvijek ne isti) po sastavu i funkciji crijevnoj flori odrasle osobe.