Prebiotici

Prebiotici su neprobavljiva prehrambena vlakna koja u debelom crijevu potiču rast korisnih kultura bakterija mliječne kiseline kao što su bifidobakterije i laktobacili čime se pozitivno utječe na crijevnu floru.

Prebiotici u majčinom mlijeku služe kao "hrana" za probiotike (prirodne kulture bakterija mliječne kiseline) i potiču njihov rast. Prebiotička prehrambena vlakna poput galakto-oligosaharida (GOS) i frukto-oligosaharida (FOS) također su prisutna u nekim vrstama mliječne hrane za dojenčad. Ovdje postoji razlika između biljnih oligosharida (FOS, npr. iz cikorije, poriluka itd.) i oligosaharida na bazi laktoze (GOS).

Budući da majčino mlijeko sadrži samo laktozu, a ne fruktozu, galakto-oligosaharidi (GOS) iz laktoze bliže su prebiotičkim prehrambenim vlaknima iz mlijeka nego frukto-oligosaharidi (FOS).