Vitamin B12

Zašto je vitamin B12 važan?

Vitamin B12 važan je za izgradnju crvenih krvnih stanica. Zajedno s folnom kiselinom ima važnu ulogu u rastu i razvoju stanica. Iz toga je jasno da je vitamin B12 tijekom trudnoće izrazito važan za rast i razvoj malenog djeteta.

Dobri izvori vitamina B12

Vitamin B12 i nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla kao što su jetrica, meso, jaja, mlijeko i sir. Strogi vegetarijanci (tzv. vegani), koji isključuju životinjsku hranu iz svoje prehrane, imaju problema s adekvatnim unosom ovog vitamina. Za vegetarijance, koji u svoju prehranu uključuju mliječne proizvode i jaja u dovoljnim količinama deficit je rijedak.

Vitamin B12 je u usporedbi s drugim hranjivim tvarima neosjetljiv na vanjske utjecaje te je potreban tijelu samo u malim količinama, ali i te male količine su od vitalnog značaja.

Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može se odrediti samo laboratorijskom analizom crvenih krvnih stanica. Nedostatak može uzrokovati probleme u sintezi stanica te neke neurološke poremećaje. Prvi simptomi deficita vitamina B12 su slabost, bljedilo, lupanje srca i nedostatak zraka te umor.