Kako započeti s dohranom djeteta?

Na početku dohrane dijete hranite žličicom

Ovisno o individualnom razvoju djeteta, ne prije 4. mjeseca i ne nakon 6. mjeseca samo mlijeko / mliječna formula više nisu dovoljni. Nutricionisti preporučuju u periodu nakon 4. do 6. mjeseca proširenje prehrane na povrtne i mesne obroke. Meso je bogato bjelančevinama i prirodan je izvor željeza.

Prvi tjedan dohrane započinje ne prije 4. mjeseca i ne poslije 6. mjeseca

Doručak Dojenje ili mliječna formula (PRE, 1, HA1)*
Jutarnji međuobrok Dojenje ili mliječna formula (PRE, 1, HA1)*
Ručak HiPP Povrće (npr. Prva mrkvica za dojenče, Prva brokula za dojenče), nakon toga dojenje/mliječna formula
Popodnevni međuobrok Dojenje ili mliječna formula (Pre, 1, HA1)*
Večera Dojenje ili mliječna formula (Pre, 1, HA1)*
Tekućina između obroka kroz cijeli dan Ako je potrebno : HiPP čajevi prikladni dobi djeteta

* Važna napomena : Dojenje je najbolje za Vaše dijete. Konzultirajte se s pedijatrom ili patronažnom sestrom ako želite koristiti mliječne formule.

Započnite s dopunskom prehranom ne prije 17. tjedna i ne poslije 26. tjedna starosti djeteta

 • Započnite u doba ručka s 4-6 žličica HiPP Povrća, npr. "Prva mrkvica za dojenče", "Prva brokula za dojenče".
 • Nakon toga djetetu dajte uobičajeni mliječni podnevni obrok (dojenje ili mliječna formula) dok nije sito.
 • Dnevno povećavajte broj žličica povrća u vrijeme ručka.
 • Ako Vaše dijete odmah ne prihvati povrće: Budite strpljivi. Pokušavajte još tijekom par dana, prije mliječnog obroka dok je dijete gladno.
 • Koristite malu plastičnu žličicu oblih rubova.

Drugi tjedan od početka dohrane

 • Sada možete početi uvoditi povrtne kašice s dva sastojka kao npr. HiPP Mlada mrkvica s krumpirom.

Sljedeći koraci

 • Kako se Vaše dijete navikava na povrće, možete mu također ponuditi mesne obroke, kao npr. HiPP Mrkva s rižom i teletinom.
 • Obrok s mesom važan je za opskrbu organizma željezom.
 • Kada Vaše dijete već kao popodnevni obrok jede cijelu jednu kašicu iz staklenke (190 g), mliječni obrok možete odgoditi do navečer.
 • Uz HiPP obrok nakon 4. mjeseca ponudite djetetu sok, jer su HiPP sokovi važan izvor vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza iz obroka.
 • Uz dojenje, za miran san možete kao večernji obrok djetetu ponuditi HiPP mliječnu kašicu.
 • Kao poslijepodnevni međuobrok u zamjenu za jedan mliječni obrok možete ponuditi djetetu HiPP kašicu od integralnih žitarica i voća.
 • Nakon što Vaše dijete prihvati dva obroka dopunske prehrane (npr. obrok za ručak i mliječnu kašicu za večernji obrok, možete nakon 6.mjeseca prijeći s HiPP Pre ili HiPP 1 početne mliječne formule na HiPP 2 prijelaznu mliječnu formulu, odnosno s HA1 Combiotik na HA2 Combiotik mliječnu formulu*. Dojena djeca trebala bi nastaviti s dojenjem. Nakon što Vaše dijete pojede jedan cijeli obrok (od 190g) ne trebate mu više davati uz taj obrok mlijeko.

 *Ako želite prije 6.mjeseca  starosti Vašeg djeteta prijeći na prijelaznu mliječnu formulu (HiPP 2), molimo Vas da se posavjetujete s Vašim pedijatrom.

Savjet: Što više krute hrane dijete jede, to je veća važnost dodatnog unosa tekućine. Ponudite svom djetetu tekućinu, ne prisiljavajte ga da pije. Posebno pogodni su HiPP čajevi bez šećera ili HiPP voćni napitci.

Važno: Ne dopustite djetetu da neprestano pije iz bočice i da mu bočica služi kao zamjena za dudu varalicu. Ako vaše dijete ne želi piti tekućinu, ali ima mekanu i obilnu stolicu, nema potrebe da se brinete jer je to znak da dobiva dovoljno tekućine preko hrane.

Pretraga dopunske prehrane