Koliko spava moje dijete?

Svako dijete ima svoj individualan ritam spavanja, obroka i ostalih potreba. Naročito u prvim tjednima života dijete nema osjećaj za dan i noć. Roditelji mogu poticati djetetov razvoj, ali prvenstveno se moraju podrediti djetetovim potrebama. Neka djeca imaju snažnu potrebu za rutinom. Takva djeca rano počnu spavati cijelu noć. Ostaloj djeci potrebni su mjeseci da dovedu rutinu u spavanje i obroke. Oni trebaju potporu roditelja kako bi postigli određenu rutinu i ritam.

Vrlo je važna stalna dnevna rutina sa redovitim obrocima, dnevnim spavanjem i ostalim aktivnostima kao npr. šetnje. Djetetu je potrebno stalno ponavljanje u dnevnim ritualima: kupanje, obroci, priče za laku noć ili uspavanke.

Molim Vas da kontrolirate i svoje vlastite rezerve energije, konzumirate uravnoteženu prehranu, pijete dovoljno tekućine tokom dana i da si priuštite odmor kada god je moguće.

Prvi tjedni života

U prvim tjednima života dijete spava cca 18 sati dnevno, sa povremenim buđenjima za hranjenje, prematanje i maženje.

Prvih 4 do 6 mjeseci života

U prvih 4 do 6 mjeseci života, dijete uči razlikovati dan i noć. Taj osjećaj nije prirodno urođen već se razvija nakon rođenja u obiteljskom okruženju. Tokom vremena potreba za dnevnim snom se smanjuje, a period kada je dijete budno se produžuje.

Od 6. do 12. mjeseca života

Od 6. do 12. mjeseca života većina djece spava 11 sati po noći i 2 puta po 1-1,5 sat tijekom dana. Duža dnevna spavanja nisu poželjna jer bi zbog njih dijete moglo imati problema sa spavanjem noću.

Ukoliko dijete puno spava po danu, a budi se često noću, puno je bolje probuditi ga tijekom dnevnog spavanja. Poželjno je da dijete prije noćnog spavanja bude budno 4 do 5 sati kako bi tokom noći mirnije i duže spavalo.

U 2. godini života

U drugoj godini života djetetu je potrebno oko 13 sati sna. Od toga 11 sati noću, a 2 sata po danu. Neka djeca već sa 10 mjeseci počnu spavati 1 dnevno, a druga tek sa 1,5 godina. 

U 3. godini života

Što je starije dijete, to su potrebe za snom manje. U 3. godini života dijete spava oko 12 sati. U ovom periodu dijete još uvijek ima potrebu za dnevnim spavanjem.

Podaci za pojedine dobne skupine

Sljedeće informacije po dobnim skupinama bazirane su na prosjeku jer se individualna potreba za snom razlikuje od djeteta do djeteta. Odstupanje plus/minus 1 do 2 sata nije razlog za zabrinutost. Neka djeca imaju i manje potrebe za snom od navedenih i funkcioniraju normalno.

Dob Koliko sna treba Vaše dijete u danu(=24 sata)
Novorođenče 16 do 20 sati
3 tjedna 16 do 18 sati
6 tjedna 15 do 16 sati
4 mjeseca 9 do 12 sati noću & 2 dnevna spavanja (ukupno 2 - 3 sata)
6 mjeseci oko 11 sati noću & 2 dnevna spavanja (ukupno 1 - 1,5 sata)