Savjeti za higijenu zubića

Zdravi zubići od samoga početka

Uz prehranu „Prijatelji zubića“, nisku razinu šećera i kiselina, pravilna njega je drugi glavni kriterij za zdravlje zubića. Prvi zubići trebaju što je duže moguće ostati zdravi i lijepi, jer zdravi mliječni zubići su također vrlo važni za zdravlje trajnih zubi. Iz ovoga razloga s njegom zubića nikada se ne može krenuti prerano. Sastavili smo Važne napomene za Vas, ali također bi se trebali posavjetovati sa svojim stomatologom.   

Savjet 1 - Redovito perite zubiće svome djetetu

Čim se pojavi prvi zubić treba se započeti s čišćenjem. U početku će Vam biti dovoljna vlažna pamučna krpica, s kojom jednostavno istrljajte zubiće, za početak ovo je dovoljno. Kada dijete već ima nekoliko zubića, možete prati zubiće jedan do dva puta na dan četkicom i pastom za zube. Pasta za zube nije potrebna za prve zubiće. Bolje je da perete zubiće bez nje, jer dijete još uvijek ne zna ispljunuti pastu. Posavjetujte se sa svoji pedijatrom ili stomatologom o upotrebi paste za zube. Oni će Vas posavjetovati kada je pravo vrijeme za pastu za zube i koja je najbolja. Također ih možete pitati i za upotrebu fluorida za jačanje zubića, jer oni će najbolje znati što je potrebno Vašem djetetu.

Savjet 2 -Zaštita zubića

Kao roditelj, Vi možete prenijeti karijes na svoje dijete. Ako Vi poližete žličicu ili dudu da bi ih očistili, lako možete prenijeti bakterije iz svojih usta u djetetova. Zbog toga uvijek koristite čistu žličicu i dudu za svoje dijete.

Savjet 3 - Izbjegavajte dugotrajno pijenje iz bočice

Često ili stalno pijenje iz bočice može dovesti do kvarenja zubića (karijesa).

Zbog toga:

  • Neka Vaše dijete brzo ugasi žeđ.
  • Nikada nemojte dozvoliti da bočica služi Vašem djetetu kao zamjena za dudu varalicu i da mu pomogne da lakše zaspe.
  • Uvijek sami držite bočicu i nemojte je ostaviti djetetu.
  • Dojenče od 8. mjeseca počnite privikavati da pije iz šalice.

Savjet 4 - Bez čestog „grickanja“

Nemojte nuditi svome djetetu grickalice i piće tijekom cijeloga dana, osobito noću, zubići Vašega djeteta trebaju odmor. U vremenu između obroka slina će „popraviti“ zubnu caklinu. Ovaj proces se zove „remineralizacija“ – isprani minerali se mogu zamijeniti. Općenito ponudite grickalice i napitke poslije obroka, te izbjegavajte „grickanje“ između obroka, a pogotovo se trebaju izbjegavati noćni obroci.