Vodič za čitanje deklaracija

Otkrijte što znače informacije na HiPP deklaracijama.

Napomena: na svakoj stranici kod proizvoda možete pronaći deklaraciju u PDF-u.  

"bez dodanog šećera"

Kada pročitate tvrdnju "bez dodanog šećera" na HiPP proizvodima, možete biti sigurni da u proizvod nisu dodani sastojci koji zaslađuju proizvod kao što je šećer (konzumni šećer, fruktoza) ili sirup. 

Proizvod sadrži samo one šećere (npr. fruktozu) koji se prirodno nalaze u sastojcima koje koristimo za proizvod.

"sadrži prirodne šećere iz voća"

Mi ne dodajemo šećer našim proizvodima koji sadrže HiPP voće dozrelo na suncu. Da ga dodajemo, pronašli biste ga u popisu sastojaka. Šećer koji je deklariran u tablici nutritivnih vrijednosti je 100% šećer iz voća koje je u proizvodu.

Zato kažemo: "bez dodanog šećera – sadrži prirodno prisutne šećere"

Popis sastojaka vs. Hranjive vrijednosti

Popis sastojaka sadrži podatke o svim sastojcima koji su korišteni. Mogli biste usporediti popis sastojaka s receptom za kuhanje, samo bez količina.

Uvidom u podatke o hranjivoj vrijednosti možete saznati koje hranjive vrijednosti proizvod sadrži.

Redoslijed sastojaka i postoci u popisu sastojaka

Na popisu sastojaka navedeni su svi sastojci prema redoslijedu korištenih količina, pri čemu se najprije navode sastojci u najvećoj količini, a slijede sastojci prema silaznom redoslijedu te oni koji se koriste u najmanjim količinama. Dakle, glavni kvantitativni sastojak je prvi. Što se dalje sastojak nalazi na popisu, to je njegova količina u proizvodu manja.

Pored toga, sastojci koji se nalaze u nazivu HiPP proizvoda ili su prikazani na etiketi, navedeni su s postotnom vrijednosti. Količina je otkrivena samo za ove sastojke, a količina ostalih sastojaka u recepturi je tajna naše tvrtke.

Sol u voćnom proizvodu?

Našim HiPP voćnim proizvodima ne dodajemo sol niti je možete pronaći na popisu sastojaka. Količina soli koju možete vidjeti u podacima hranjivih vrijednosti prirodno je prisutna u korištenim sastojcima (voće, sok od mrkve, riža).

Prema novoj EU Uredbi o informiranju potrošača o hrani, svi proizvođači obvezni su naznačiti sadržaj soli u pakiranim prehrambenim proizvodima. 

"Bez konzervansa, bez bojila – prema zakonu"

Budući da dječja hrana podliježe posebnim zakonskim propisima, aditivi poput konzervansa i bojila, u njoj su zakonom zabranjeni.

Zbog toga na deklaracijama nije dozvoljeno isticati tvrdnje "bez konzervansa", "bez bojila" i tvrdnje za druge sastojke koji su zakonski zabranjeni. 

Konzervansi i bojila dozvoljeni su u proizvodima iz konvencionalnog uzgoja, zbog čega vjerujemo da bi ove dodatne informacije mogle biti važne za vas prilikom odabira proizvoda za vaše dijete.

"od 5. mjeseca" i "od 6. mjeseca"

"od 5. mjeseca" znači nakon navršena punih 4. mjeseca života

Oznaka vremena uvođenja "od 5. mjeseca" znači da je proizvod prilagođen potrebana djeteta nakon 4. mjeseca života. Proizvod možete koristiti nakon što vaše dijete navrši 4 mjeseca (otprilike nakon 17 tjedana).

"od 6. mjeseca" znači nakon navršena punih 5. mjeseci života

Oznaka vremena uvođenja "od 6. mjeseca" znači da je proizvod prilagođen potrebama djeteta nakon 5. mjeseca života (tj. nakon pet mjeseci). Dijete od pet mjeseci je u 6. mjesecu života i može jesti proizvode od 6. mjeseca. 

Isto se odnosi i na proizvode od 8. ili 10. mjeseca.

"Bez glutena"

Gluten je prirodno prisutan u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam ili zob. "Žitarice" koje ne sadrže gluten su: riža, kukuruz, proso i heljda.

Postoje djeca (i odrasli) koji pate od celijakije i drugih oblika intolerancije na gluten. Ljudi koji imaju intoleranciju na gluten, moraju cijeli svoj život biti na bez glutenskoj prehrani.

Prema zakonu, svi proizvodi za djecu mlađu od šest mjeseci na deklaraciji moraju imati navedeno sadrže li gluten ili ne.

Kako bi roditelji mogli brzo pronaći proizvode koji ne sadrže gluten za djecu stariju od 6. mjeseci, mi na sve HiPP proizvode koji ne sadrže gluten pišemo "Bez glutena" bez obzira od koje dobi je taj proizvod.

HiPP BIO Logo

HiPP BIO – Više od BIO…

Svi BIO prehrambeni proizvodi (unutar EU-a) moraju imati EU BIO logo. Na svim HiPP BIO proizvodima možete pronaći i HiPP BIO logo.

EU Uredba za Ekološke proizvode pruža dobru osnovu za sve BIO proizvode. Ali HiPP ide VIŠE od BIO…

Naš HiPP BIO logo je simbol našeg posebnog zalaganja za zdravu i sigurnu prehranu za novorođenčad i malu djecu. Naš HiPP BIO logo jamči sveobuhvatne analitičke kontrole i najvišu razinu kvalitete. Mi smo stroži, temeljitiji i pouzdaniji.

Više informacija:

HiPP Bio kvaliteta
Intervju o BIO znaku
Održivost u HiPP-u