Dakle, beba spava sigurno

U rijetkim slučajevima, smrt u kolijevci (SIDS) može se dogoditi u prvim mjesecima djetetova života. Srećom, postoji učinkovita mjera opreza: pravilno okruženje za spavanje. Jednostavne mjere pomažu smanjenju rizika za bebu. Sljedeće preporuke su znanstveno dokazane i dokazane u praksi.

Položaj djeteta pri spavanju

Vaše bi dijete trebalo od prvog dana života, uključujući i dnevno spavanje, spavati na leđima. To je najvažnija preventivna mjera za sigurno spavanje i smanjuje SIDS za 50%.

Zabrinutost da dijete može u ležećem položaju progutati hranu koju je bljucnulo ili se čak može ugušiti, potpuno je neutemeljena i na žalost često prepreka za siguran položaj spavanja.

Ako je Vaše dijete budno i aktivno, trebalo bi biti na trbuhu kako bi naučilo podizati glavicu. I kasnije, kada se dijete samostalno može okrenuti na trbuh, dopustite mu da spava u tom položaju.U ovoj fazi razvoja rizik od SIDS-a je vrlo niska, a položaj spavanja nije važan. 

Vreća za spavanje

Molimo Vas, nemojte stavljati dekicu i poplunčić u dječji krevetić. Najsigurnije je staviti dijete u vreću za spavanje. To je vrlo važno kako dijete ne bi bilo u opasnosti od gušenja.

Odabrati pravu veličinu vreće za spavanje je lako, visina djeteta + 10 cm sa svake strane. Otvor oko vrata ne smije biti veći od veličine glave. Postoje vreće za spavanje već i za novorođenčad, ljetne i zimske.

Zaštita od pregrijavanja

Držite temperaturu sobe u kojoj se spava i po zimi ne višu od 18°C. Idealna temperatura za spavanje je između 16°C - 18°C. Ruke i noge Vašeg djeteta mogu biti hladne, što ne znači da se dijete smrzava. Vašem djetetu za miran san dovoljna je pelena, body, pidžama i vreća za spavanje (ljeti obzirom na temperaturu može i bez pidžame ili vreće). Ukoliko se dijete znoji u području vrata, temperatura sobe je previsoka.

Molimo Vas, ne stavljajte djetetu kapicu na glavu za spavanje jer nepokrivena djetetova glavica sama regulira svoju temperaturu. Termofore s vrućom vodom ili električne dekice koristite isključivo, ukoliko je potrebno, za zagrijavanje krevetića prije spavanja. Oni su nepotrebni i opasni za dijete dok spava. Krzna i slični materijali također se ne bi smjeli nalaziti u dječjem krevetiću. 

Dim cigarete škodi

Pušenje u blizini djeteta povećava rizik od bolesti i sindroma iznenadne dojenačke smrti. Molimo Vas ne pušite niti u stanu/kući, naročito ne u prostoriji u kojoj se nalazi dijete.

Vlastiti krevetić u spavaćoj sobi roditelja

U prvoj godini života dijete bi trebalo spavati u sobi sa roditeljima, ali u vlastitom krevetiću.

Dojenje je zdravo

Ako je moguće, dojite dijete minimalno do 6. mjeseca života. To će ojačati njegovo tijelo i imunološki sustav.