Korak po korak do stručnjaka u dojenju

Dojenje je prirodni način hranjenja Vašeg djeteta. Kako dijete nauči pravilno disati tako će naučiti i pravilno se postaviti tijekom dojenja. Ukoliko ste nesigurni u dojenju, dogovorite posjet patronažne sestre iz Vašeg doma zdravlja. Patronažne sestre su educirane da vam pomognu kod problema s dojenjem. U prvih deset dana nakon rođenja, možete prihvatiti ovu pomoć. Možete ih kontaktirati putem imenika, drugih majki ili vašeg liječnika.

  • Uvijek kada je dijete gladno, stavite ga na prsa, to signalizira vašim grudima da produciraju više mlijeka. Na taj se način može kontrolirati količina mlijeka koja je potrebna.
  • Potražite ugodno i mirno mjesto gdje možete dojiti u miru.
  • Glavica djeteta mora biti položena na prodručju lakta Vaše ruke, a Vaš dlan na bebinu guzu. Slobodnom rukom primite dojku tako da se palac nalazi sa gornje strane a ostali prsti ispod aureole. Prislonite dijete na dojku te obratite pozornost da ne začepite djetetu nos.
  • Važno je pravilno postaviti dijete na prsa. Prislonite djetetova usta na Vašu bradavicu te pričekajte da dijete otvori usta. Obratite pozornost da dijete ne sisa samo na bradavici nego da obuhvati i cijelu aureolu bradavice jer u protivnom dijete neće dovoljno piti, a vi ćete imati bolne bradavice.
  • Dojite dijete iz jedne dojke dok se ne potroši mlijeko. Kako se dojka prazni, povećava se količina masnoća u mlijeku koje su izrazito važne za porast tjelesne težine. Kasnije stavite dijete i na drugu dojku te  pričekajte da sam prestane sisati. Pri sljedećem dojenju počnite dojenje sa tom dojkom. To je dobar način poticanja produkcije mlijeka.
  • Završiti dojenje često je bolno. Postavite prst između dijetetovih usta i bradavice da se olabavi pritisak. Tada ćete dijete lakše maknuti s grudi. Također možete staviti mali prst ruke u djetetova usta da se ono odvoji od dojke.
  • Nemojte se obeshrabriti, i za dojenje treba vremena. Vi i Vaše dijete ste tim i kao svakoj ekipa potrebno Vam je malo vježbe. Dajte sebi i svojem tijelu malo vremena te ostanite mirni. Razgovarajte s patronažnom sestrom ili pedijatrom.