Jede li moje dijete noću?

Svako dijete ima svoje navike spavanja i ritam hranjenja. Osobito prvih tjedana života dijete nema osjećaj za dan i noć te nije naviknuto da duže vrijeme bude bez hrane. U maternici je dijete i danju i noću moglo zadovoljiti glad. Upravo zbog toga prvih tjedana djetetova života sigurno ćete se češće buditi tokom noći kako bi nahranili svoje dijete.

Ukoliko dajete djetetu adaptiranu mliječnu formulu, možete ga hraniti na smjene zajedno sa svojim partnerom tokom noći. To je također moguće i ako se navečer izdojite i pohranite mlijeko u frižideru (na temperaturi od +4°C do +6°C najviše 2 dana).

Sa 3 mjeseca starosti dijete može izdržati neko vrijeme bez hrane po noći i zbog toga može duže spavati u komadu nego danju. Nakon 6. mjeseca života, većina djece više ne treba hranu tokom noći jer im je u toj dobi potreba za hranom zadovoljena dnevnim obrocima.

Prije odlaska na spavanje Mliječna kašica

Zadnji obrok prije spavanja mora biti dovoljno zasitan kako bi Vaše dijete prospavalo cijelu noć. HiPP mliječne kašice dostupne su kao instant proizvod koji se samo treba promiješati s vodom ili kao kašice za laku noć u staklenci. One su kombinacija mliječne formule i žitarica ili voća i njihov je sastav sličan mliječnom pudingu. Ovaj proizvod možete dati svom djetetu kada nauči jesti sa žličicom. 

Zadovoljavanje prehrambenih potreba tokom dana

Nije samo hranjiv večernji obrok važan za noćni san, već je vrlo bitno da je dijete dovoljno sito i tokom dana. Kako bi dijete izdržalo cijelu noć bez hrane, važno je zadovoljiti njegove prehrambene potrebe tokom dana. Pokušajte energetski sastav noćnog obroka prebaciti u dnevne obroke. Kod početka dohrane, dok dijete još ne može pojesti cijeli mesni ili povrtni obrok, nadohranite ga mlijekom (majčinim ili adaptiranim) dok ne bude potpuno sito. Količina mliječnog obroka će se smanjivati kako će dijete prihvaćati dohranu.

Odvikavanje od noćnih obroka

Noćni obrok može postati navika. Ukoliko se dijete budi po noći preporučamo, ukoliko je potrebno, čaj bez šećera ili prokuhanu vodu. Uglavnom, ne noćni obrok. Noćni obroci mogu prekinuti san i naštetiti prvim dječjim zubićima.

Odvikavanje od noćnih obroka zahtijeva malo vremena i strpljenja, ali uz upornost ćete sigurno stići do cilja.