Prehrana za vrijeme dojenja

Što trebate i što smijete jesti tijekom perioda dojenja? Postoji li hrana koju je bolje izbjegavati? Pažljivo smo proučili ova i još neka druga pitanja za Vas. Počnimo s dobrim vijestima: možete jesti i piti gotovo sve, bez ikakvih restrikcija.

Istine i zablude o prehrani za vrijeme dojenja

Postoji puno stvari koje treba raditi ili izbjegavati dok dojite, a prehrana ovdje ima vrlo važnu ulogu. Iako nije u potpunosti potrebno, dojilje još u rodilištu često dobivaju plan prehrane koji isključuje određene namirnice u post-porođajnom razdoblju. Tipični savjeti i naputci su, na primjer:

 • Ne jedite kupus, izaziva nadutost kod Vašeg djeteta.
 • Izbjegavajte citruse, izazivaju crvenilo guze.
 • Bolje je izbjegavati orašaste plodove od početka, u suprotnom Vaše dijete može razviti alergije.
 • Ne pijte kavu, Vaše dijete će biti budno po noći.
 • Ljuti začini su loši za Vaše dijete.

Većina dojilja se susreće s ovim staromodnim savjetima. No ovako stroga pravila nisu potrebna kako bi majčino mlijeko bilo puno različitog okusa i mirisa, te da bi se djeca dobro razvijala. Uistinu korisni savjeti kod dojenja potiču Vas da savladate novu svakodnevnicu sa svojim djetetom umjesto da se samo nameću zabrane.

A za vas kao mamu, postoje savjeti koje bi bilo bolje da smatrate zabludama:

 • Ako ne pijete dovoljno tekućine, nećete imati dovoljno mlijeka.
 • Trebate piti pjenušac/bez alkoholno pivo/ puno čaja za dojenje ili najmanje tri litre vode kako biste osigurali dovoljnu količinu mlijeka.
 • Ne smijete započeti dijetu ili izgubiti na težini jer će toksini završiti u majčinom mlijeku.

Kratko objašnjenje:

U pravilu, gotovo nikakva ograničena nisu potrebna Vašoj prehrani. Zdrav organizam uglavnom može nadomjestiti kratkotrajne fluktuacije u unosu tekućina i nutrijenata tijekom dojenja. Sastav majčinog mlijeka ostaje skoro nepromijenjen te je uvijek prilagođeno individualnim potrebama Vašeg djeteta.

Kalorije i nutritivne potrebe za vrijeme dojenja

Dok isključivo dojite, potrebno Vam je dodatno između 500 i 600 kcal dnevno za proizvodnju majčinog mlijeka. Ova dodatna potreba unosa je malo viša od prosječne potrebe tijekom trudnoće! Vaš metabolizam radi posebno efikasno za vrijeme dojenja – Vaše tijelo je čudotvorno, optimalno iskorištava kalorije i nutrijente.

Za vrijeme dojenja, neke majke primijete gubitak na težini i konstantan osjećaj gladi iako puno jedu. Kod drugih majki, težina dobivena tijekom trudnoće može biti tvrdoglavija. Oba primjera su normalna! Naime, trebate izbjegavati dijete sa smanjenim dnevnim unosom kalorija manjim od 1.500 kcal. Vašem tijelu je potrebno više vremena da se oporavi nakon trudnoće i poroda. Stvaranje majčinog mlijeko, također, zahtjeva i besprijekoran rad Vašeg organizma.

Dio dodatne težine čini rezervu koja osigurava stabilnost sastava majčinog mlijeka – čak i u trenutcima kada nemate vremena pojesti, na primjer, kada krenu rasti zubići Vašeg djeteta. Konstantna dostupnost se uglavnom odnosi na nutritivne gradivne elemente poput ugljikohidrata, proteina i masti.

Za vrijeme isključivog dojenja potreba za proteinima povećava se za otprilike 15 grama što je otprilike ekvivalentno komadiću sira ili maloj čaši mlijeka. Unos masti i ugljikohidrata može se zadovoljiti normalnim dnevnim unosom.

Potreba za unosom pojedinih mineralnih tvari i vitamina je također povećana za vrijeme dojenja. Posebni naglasak je na folnu kiselinu koju je potrebno započeti uzimati već i tijekom trudnoće.

Također, trebate pripaziti i na slijedeće nutrijente:

 • jod
 • željezo
 • kalcij

Potreba za dodatnim dnevnim unosom vitamina uglavnom može biti zadovoljena balansiranom prehranom, no unos joda i folne kiseline može biti otežan. Njemačka, i neke druge zemlje, smatraju se regijama u kojima nedostaje jod, odnosno uglavnom se ne nalazi u namirnicama koje se uzgajaju na tom području. Zbog toga se dojiljama savjetuju uzimati jod kao suplement te konzumirati morsku ribu jednom do dva puta tjedno.

Vaše tijelo uvijek stvara majčino mlijeko optimalnog sastava. Što znači da je majčino mlijeko proizvedeno točno prema potrebama Vašeg djeteta. Jedino u slučaju:

 • vrlo teške pothranjenosti
 • izrazito nebalansirane prehrane
 • kratkoročnog, izrazitog gubitka tekućine
 • određenih prethodnih stanja

može doći do promjene u sastavu ili smanjene količine majčinog mlijeka.

Nije potrebna specifična, skupa ili posebna prehrana. Preporuka je da unosite hranu koja je dobra za Vas, što više raznolike i svježe hrane.

Važno:

Vaša patronažna sestra ili ginekolog mogu preporučiti odgovarajuće dodatke joda za vrijeme dojenja. Ako ste zabrinuti zbog neotkrivenih nedostataka hranjivih tvari, dodatna analiza krvi može pružiti sigurnost. Ako stvarno postoji nedostatak hranjivih tvari, posebno tretirajte taj nedostatak.

Dojiljama koje su isključivo vegetarijanke i veganke preporuča se uvođenje vitamina B12, te ako je potrebno željeza jer se hranom uglavnom ne unosi dovoljna količina nutrijenata.

Zdravo i fino: obroci za dojilje

Vaša prehrana za vrijeme dojenja bi trebala biti zdrava, svježa i uravnotežena. Lako je to reći, no što to zapravo znači?

1. Zdravo:
Konzumirate što je više moguće neobrađenu hranu, a izbjegavajte gotovu hranu. Hrana bogata vlaknima, cjelovite žitarice, kao i hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama i vitaminima dobar su izbor.

2. Svježe:
Svježe iz zemlje bi bilo najbolje, zar ne? Ako se u Vašoj blizini ne nalazi tržnica, potražite voće i povrće u supermarketima. Lokalna i sezonska hrana garantira najveći mogući udio vitamina i minerala. No to ne vrijedi za svu hranu. Neko voće i povrće se lagano zamrzava uslijed berbe kako bi se očuvali nutrijenti koji bi se u suprotnom izgubili tijekom dugog transportnog lanca ili u skladištu supermarketa.

3. Uravnoteženo:
Preporučena je raznolika prehrana koja uključuje voće, povrće, žitarice i namirnice životinjskog podrijetla, poput ribe, mesa, mlijeka i sira. Veganke i vegetarijanke koje doje trebale bi odgovarajuće izvore proteina i masti zamijeniti prikladnom hranom.

Savjeti za brz i zdrav obrok

U post-porođajnom periodu te tijekom prvih nekoliko mjeseci s djetetom, nije lako organizirati redovitu, svježu i kuhanu hranu. Ponekad se može dogoditi da nemate vremena skuhati obrok između dojenja, mijenjanja pelena i divljenja svojoj predivnoj bebi. Međutim važno je da kao majka vodite brigu o sebi i o Vašim razinama energije. Glad povećava razinu stresa, a to može otežati smirenu i nježnu brigu o Vašem djetetu.

Naravno, najlakši način je da otac, baka i djed, ili dragi prijatelji donesu svježi obrok tijekom prvih nekoliko dana. Posebno tijekom post-porođajnog perioda, Vaše misli su cijelo vrijeme orijentirane na novorođenče. Tko bi trebao misliti o kuhanju?

Dostavne službe koje u ponudi imaju izbor zdrave, poželjno sviježe hrane su također dobar izbor kako pojesti nutritivno vrijedan obrok bez puno muke.

Nakon što prođe post-porođajni period, kada se Vaš život sa djetetom ustali, mogli biste se reorganizirati kao par. Slijedeći savjeti Vam mogu pomoći:

 • Napravite tjedni plan zdravih obroka, grickalica i najdražih jela u dostatnim količinama.
 • Kuhajte veće količine unaprijed te ih spremite u frižider ili zamrzivač tako da danima kada je Vaše dijete živahno, imate ukusan obrok koji se može brzo pripremiti.
 • Kod kuće uvijek imajte zdrave sveobuhvatne izvore energije, posebno rižu, krumpire, povrće, tjesteninu od cjelovitih žitarica, svježe voće i povrće. S ovim namirnicama uvijek možete napraviti zdravi obrok!

Kuhanje unaprijed, za vrijeme vikenda, se pokazalo posebno korisnim za mlade obitelji u kojima se partner mora vratiti na posao ubrzo nakon poroda. Na taj način je majka s djetetom dobro zbrinuta, dok se otac ne vrati s posla, jer je hladnjak dobro opremljen.

Ako preferirate brze sendviče umjesto kuhanja: Kruh od cjelovitih žitarica je zasitan i sadrži dodatne hranjive tvari. Kombinacija uz svježe voće i povrće, sir i nareske ili alternativne proizvode pruža dobru hranjivost između obroka.

Savjeti za ukusne grickalice između obroka

Slatkiši i slane grickalice, naravno, pravo su iskušenje kod osjećaja nagle gladi. U pravilu nema ničeg lošeg ako povremeno uživate u čokoladi ili orašastim plodovima.

No ako preferirate zdrave grickalice ili teško pronalazite vremena za jelo, postoje dobre alternative zdravih i hranjivih grickalica.

1. Energetske kuglice ili pločice:
Uglavnom se sastoje od orašastih plodova, sušenog voća i vlakana uz dodatak nečeg slatkog poput datulja, meda ili sličnih proizvoda. Energetske kuglice/pločice se lako pripremaju i mogu se pohraniti u frižideru.

2. Orašasti plodovi i sušeno voće:
Oboje su grickalice koje se brzo pripreme i mogu se ostaviti u posudici kod Vašeg najdražeg mjesta za dojenje. Jedna šaka sadrži veliku količinu zdravih masti i daje Vam dodatnu energiju iz ugljikohidrata.

3. Jogurt:
Prirodan jogurt ili veganska alternativa uz voće ili orašaste plodove, med ili pahuljice je obrok koji se brzo pripremi i može se pojesti uz korištenje samo jedne ruke za vrijeme dojenja.

4. Svježe voće i povrće:
Ova opcija zahtjeva malo više pripreme, u čemu Vam može pomoći Vaš partner. Zatim slobodno možete uzeti nekoliko komada svježeg voća i povrća.

Grickalice je praktično držati uz mjesto gdje Vam je ugodno dojiti. Čaša soka, vode ili čaja je dobar dodatak uz grickalice. Neke žene su često žedne dok doje – zato je važno imati piće pri ruci!

Prehrana u slučaju začepljenih mliječnih kanala ili gastrointestinalnih poremećaja

Oba stanja brzo mogu uznemiriti dojilje. Postoje li neke posebne preporuke u ovim situacijama?

Začepljeni mliječni kanali uzrokovani stresom ne zahtijevaju posebnu prehranu. Međutim, situacija je drugačija u slučaju ako je začepljenje mliječnih kanala uzrokovano takozvanim mliječnim mjehurićima ili bijelim mjehurićima. Mali bijeli mjehurići nastaju na prednjoj strani bradavice te sprječavaju prolazak mlijeka. Uzrok tome su sastojci majčinog mlijeka koji začepljuju jedan ili više mliječnih kanala. Nastanak ovih mjehurića povezan je s konzumacijom hidrogeniziranih masti.

Ako Vam se često javljaju bijeli mjehurići, na neko vrijeme izbjegavajte hranu životinjskog podrijetla, hidrogenirane masti i tvari koje izazivaju začepljenje krvnih žila poput kofeina. Najbolje je da se savjetujete s patronažnom sestrom ili sa savjetnikom za dojenje.

Kada imate gastrointestinalne poremećaje Vaše tijelo gubi puno tekućine u kratkom vremenu. To može dovesti do smanjene proizvodnje majčinog mlijeka u kratkom vremenu. Bez brige: čim se Vaše tijelo počne oporavljati, uglavnom se i količina mlijeka ponovo izjednači.

Napitci za dojilje

Preporuke su jednostavne: unosite dovoljno tekućine, ne previše i ne premalo. Često se preporuča da unosite što više tekućine kako bi povećali količinu mlijeka. Nažalost, taj savjet zna imati i negativne utjecaje; količina mlijeka se može smanjiti ako unesete više tekućine nego što Vam je potrebno ako ne osjećate žeđ.

Prigodna pića za vrijeme dojenja:

 • voda
 • mineralna voda koja sadrži kalcij
 • čaj
 • sok (u manjim količinama)
 • mlijeko

Vaš urin je dobar indikator koji pokazuje pijete li dovoljno tekućine. Trebao bi biti bistar i blago žute boje. Ako je proziran, moguće je da unosite previše tekućine. Ako je vrlo taman, vjerojatno ne unosite dovoljno tekućine.

Unos do tri šalice kave ili čaja koji sadrži kofein dnevno je uglavnom u redu. Neka djeca postanu nemirna zbog djelovanja kofeina iz kave, crnog ili zelenog čaja. Ako primijetite ovu povezanost, nekoliko dana uzimajte pića bez kofeina kako biste vidjeli ima li utjecaja na ponašanje Vašeg djeteta.

Čajevi za dojilje se često preporučaju kako bi se povećala količina majčinog mlijeka. Hmelj, matičnjak, anis, kim i komorač su tradicionalne biljke koje se nalaze u HiPP čaju za dojilje. Smatra se da imaju učinak na stvaranje mlijeka. Ako Vam odgovara okus i volite piti čaj, slobodno uzmite jednu do tri šalice čaja dnevno.

Važno:

Što se tiče alkohola, preporuke nalažu da se prvenstveno izbjegavaju sva alkoholna pića dok isključivo dojite. Stoga, pjenušava vina i pivo – suprotno popularnim vjerovanjima – ne doprinose proizvodnji majčinog mlijeka.

Jeste li znali?

Bezalkoholno pivo smije sadržavati do 0.5 posto alkohola po volumenu, što je otprilike ekvivalentno 4g alkohola po litri. Stoga, najbolje je potražiti bezalkoholno pivo kojem je na deklaraciji naznačeno „bez alkohola“ – ova piva sadrže 0.0 posto alkohola što je zakonski propisano.

Pivo od slada je uglavnom kalorična hrana sa nutritivnom vrijednošću paketića dekstroze. U post ratnom razdoblju, prodavalo se kao „pivo za dojilje“ jer su mudri pivari reklamirali svoje pivo kao pivo za dojilje ili trudnice, zbog toga su mnogi liječnici prepisivali pivo od slada kao lijek za buduće ili nove majke.

Pivo ima relaksirajući učinak jer sadrži hmelj. U posebnim slučajevima, to može poboljšati proizvodnju mlijeka – no ne dolazi do promjene u količina mlijeka. Čim Vaše dijete počne jesti krutu hranu, povremeno alkoholno piće u manjim količinama je ponovno prihvatljivo. Međutim, potrebno je napraviti pauzu od dojenja na otprilike 2 sata nakon konzumacije alkoholnih pića.

Hrana koju je potrebno izbjegavati

Ukratko: niti jednu. Zabluda da hrana koja izaziva nadutost izaziva nadutost i u djece nije znanstveno potvrđena. Stručnjaci se slažu da sastojci koji izazivaju nadutost ne prelaze u majčino mlijeko.

Stoga jedite što je dobro za Vas. Ako primijetite da Vaše dijete reagira na pojedinu namirnicu sa nadutošću ili nemirom, možete izbaciti tu namirnicu iz Vašeg plana prehrane. Do tada, uživajte u svježoj i balansiranoj prehrani svega što volite.

Jedina iznimka: u specifičnim okolnostima, može biti korisno konzultirati se s alergologom ili pedijatrom kako biste vidjeli trebaju li se određene namirnice izbjegavati u slučaju da u Vašoj obitelji već postoje alergije.

Najbolji savjeti za mame i tate

Savjeti za mame

Uzmite dovoljno vremena za jelo. No, djeca gotovo uvijek žele biti dojena kada majka jede. Uz malo prakse, jesti i dojiti u isto vrijeme prilično dobro funkcionira. Kolijevka ili dekica pored stola za objed također mogu pomoći.

Počastite se s jednom ili dvije poslastice u međuvremenu. Možda možete zamoliti prijatelje ili obitelj da Vam kao male poklone pripreme Vaše omiljeno jelo? Onda je ovo rješenje da jedete ukusno i zdravo, a da se pritom i sami osjećate paženo.

Savjeti za tate

Kao otac, najbolju podršku svojoj partnerici možete pružiti tako da budete pažljivi. Unosi li Vaša partnerica redovito dovoljno tekućine i hrane? Kako joj možete pomoći u dojenju:

 • Kuhajte jednu ili dvije porcije više kako bi Vaša partnerica uvijek mogla pojesti kada se osjeća gladno.
 • Napunite joj bocu vode ili donesite šalicu čaja čim počne dojiti dijete.
 • Omogućite joj najdraže grickalice u obliku jedne porcije.

Problem kada su majka i dijete gladni istovremeno, često se podcjenjuje. Omogućite da obrok vašoj partnerici ostane topao, ako želi dojiti na nekom drugom mjestu. Razrežite veće komade na manje kako bi se mogli pojesti koristeći jednu ruku. Na taj način niti majka niti dijete ne moraju čekati kako bi pojeli – i mogu uživati u zajedničkom obroku.

Česta pitanja o prehrani za vrijeme dojenja

1. Mogu li jesti hranu koja izaziva nadutost za vrijeme dojenja?

Da, ako je to ono što želite i volite! Djecu nekada boli trbuh ili su nemirna. Češći uzrok tome je djetetov nerazvijeni probavni sustav nego majčina prehrana. Kelj, mahunarke, luk i slične namirnice mogu izazvati nadutost kod majke no konzumacija tih namirnica ne može izazvati kolike u djece.

Međutim, raznolika prehrana može imati pozitivan utjecaj na dojilje: razni okusi zapravo prolaze u majčino mlijeko. Iskustvo pokazuje da dojena djeca bolje prihvaćaju novu hranu kada krenu jesti krutu hranu. Glavni razlog tome je što su djeca većinom okusila različite okuse putem majčinog mlijeka.

Ako Vaše dijete reagira nemirno i plače nakon određenog obroka, nekoliko dana pokušajte izbjegavati pojedinu hranu.

2. Kako mogu svoje mlijeko učiniti hranjivijim?

Majčino mlijeko je uvijek sviježe stvoreno i prilagođeno individualnim potrebama Vašeg djeteta. Specifični biokemijski procesi osiguravaju djeci sve što im je potrebno u svakom trenutku dok je dojeno.

Majčino mlijeko je bogato vitaminima, mineralima, proteinima i šećerima, kao i brojnim hormonima, faktorima rasta, enzimima i živim stanicama. Upravo tako je sastav mlijeka optimalan za razvoj novorođenčeta! Sadržaj hranjivih tvari i koncentracija sastojaka u zrelom majčinom mlijeku uglavnom ostaju isti. No sastav mlijeka se može mijenjati iz dana u dan te od podoja do podoja.

Kroz samu prehranu, jedino se na kvalitetu masnih sastojaka u majčinom mlijeku može djelomično utjecati pomoću dobrih, nezasićenih masnih kiselina.

Prihvatljivi izvori nezasićenih masnih kiselina su:

 • visokokvalitetna biljna ulja
 • orašasti plodovi
 • sjemenke
 • riba

3. Mogu li smršaviti za vrijeme dojenja?

Ne preporuča se veliki gubitak težine za vrijeme dojenja. Prosječna dnevna potreba za unosom dodatnih kalorija za vrijeme dojenja je 500 kcal. Neke majke odmah znatno izgube na težini za vrijeme dojenja, dok se kod drugih to odvija sporije.

Ako neplanirano izgubite na težini u vrlo kratkom vremenu:

 • Bilježite unos hrane i kalorija u određenom periodu. Jedete li dovoljno kako biste zadovoljili svoje energetske potrebe? Kako biste osigurali stabilnu proizvodnju mlijeka, Vaš unos ne bi smio biti manji od 1.500 kcal/dan.
 • Po mogućnosti, jedite visokokaloričnu hranu sa zdravom mješavinom proteina, dugolančanih ugljikohidrata i masti.
 • Neka Vam liječnik pregleda štitnu žlijezdu i krv.

Ako imate zdravu, uravnoteženu i svježu prehranu, uglavnom ćete gubiti na težini zbog zahtjevne dnevne rutine s Vašim novorođenčetom. U svakom slučaju treba izbjegavati stroge dijete za smanjenje tjelesne težine. Međutim, nema problema ako promijenite način prehrane te se fokusirate na unos zdravijih sastojaka u Vaš plan prehrane.

4. Mogu li konzumirati vegansku ili vegetarijansku prehranu za vrijeme dojenja?

Uz zdravu i uravnoteženu prehranu nema razloga da izbjegavate vegetarijansku prehranu za vrijeme dojenja. Osim toga, potražite dobar izvor proteina (mahunarke, jaja, sir, jogurt, mlijeko) i najkvalitetnije masti.

Veganima se preporuča da kao dodatak prehrani uzimaju barem vitamin B12. Na ovaj način, možete spriječiti nedostatak vitamina kod Vas, a kao direktnu posljedicu, kod Vašeg djeteta. Također, vodite računa da uzimate dovoljno omega -3 i omega-6 masnih kiseline.