Sve što dijete pojede u prve 3 godine života, bitno će utjecati na njegovo zdravlje u budućnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je prehrana siromašna povrćem i voćem u top 10 faktora rizika smrtnosti u razvijenim zemljama.

Povrće i voće osiguravaju esencijalne vitamine i druge nutrijente, a prehrana bogata povrćem i voćem osigurava mnoge zdravstvene benefite uključujući prevenciju kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, povišenog tlaka, moždanog udara i nekih vrsta karcinoma kao i prevenciju pretilosti i zdravstvenih problema koje ono donosi.

Unatoč brojnim studijama koje dokazuju navedeno i radu zdravstvene struke na promociji zdrave prehrane, potaknuti ljude da konzumiraju te namirnice, posebno povrće pravi je izazov.

Osnovni je razlog što povrće najčešće nije ukusno većini populacije, a posebno djeci, jer smo rođeni sa preferencijom na slatki okus.

Bijela mrkva u prehrani

Mrkva je povrće prepoznatljiva po narančastoj boji, a generacije ljudi na zapadu odrasle su misleći kako je mrkva oduvijek bila narančasta.  Ali to nije točno. Puno prije narančaste mrkve, koja se pojavila u 15.stoljeću, mrkva bijele boje  se uzgajala u Europi za prehranu stoke i ljudi.

Više

Što učiniti da dijete zavoli povrće?

Preferencija prema određenim namirnicama razvija se u najranijem djetinjstvu, na samom početku dohrane. Početak dohrane ključan je period za razvoj preferencije, jer dojenčad tada isprobava okuse te su spremni prihvatiti nove namirnice i ubrzo ih zavoljeti.

Više

Važnost mrkve u prehrani

Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da je njezina domovina Europa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka. Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve.

Više

Prehrambene prednosti bundeve

Nekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku, ne znajući njene brojne nutritivne prednosti. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

Više

Karakteristike pastrnjaka

Pastrnjak je ljekovita biljka koja se najčešće uzgaja kao začin ili kao povrće. Kod nas se tradicionalno dodaje u razna jela, a omiljena je povrtna biljka u mnogim zemljama. Pastrnjak se na tržnicama često može zamijeniti za mrkvu ili peršin. No, iako im je sličan, njihov sastav i ljekovita svojstva su potpuna drugačija.

Više

Zašto je brokula važna u prehrani?

Brokula je povrće koje zadovoljava gotovo sve vaše prehrambene potrebe. Zbog toga je njena raširenost i popularnost sve veća. To uvijek nije bilo tako. Brokule imaju zanimljivu povijest uspona i padova popularnosti sastava i hranjivosti brokule. Zamislite namirnicu, koja daje gotovo sve neophodno za zdravlje.

Više

Špinat, riznica nutrijenata

Pretpostavlja se da potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka. Najprije se uzgajao u Perziji, a u 7. stoljeću je stigao u Kinu kao poklon od kralja Nepala. U Europi se počeo uzgajati relativno kasno, tek početkom 11. stoljeća.

Više

Koristite li tikvicu u prehrani?

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Tikvice potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10000 godina. Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Više

Važnost patlidžana u prehrani

Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama. Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje. Ova zanimljiva biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina.

Više

Ekološki uzgoj povrća na Hippovim farmama

Prošlo je 60 godina kako je Claus Hipp započeo s organsko biološkom poljoprivredom. U suradnji s dr. Hansom Müllerom, ocem organsko-biološkog uzgoja, obitelj Hipp uzgojila je svoje prvo BIO povrće i BIO žitarice na farmi Ehrensberger.

Više