Intervju o BIO-znaku

BIO proizvodnja je u stalnom porastu. Je li BIO stvarno jamstvo zdrave prehrane? Danas se i čokolada i čips, mogu nazvati BIO, ukoliko ispunjavaju određene zakonske regulative.

Stefan Hipp, žele vam detaljno objasniti razliku između BIO i HiPP BIO kvalitete.

Vi imate svoj BIO znak. Zašto?

Hipp: To je posljedica duge tradicije. Prije 60 godina započeli smo s organsko-biološkim uzgojem. Tada se o BIO uzgoju nije pričalo, dapače u tom razdoblju započinje se s korištenjem kemijskih supstanci u uzgoju namirnica. HiPP je išao protiv svih i posvetio se BIO uzgoju. Time smo postavili temelje kvalitetne proizvodnje dječje hrane. Ove mjere kvalitete uzimaju se u obzir kod odabira tla, kod uzgoja i prerade i prisutne su u svakoj staklenci s BIO znakom.

EU BIO Logo je također pokazatelj dobre kvalitete, je li tako?

Hipp: Naravno. EU regulativa o BIO uzgoju je dobra stvar. Zabranjuje korištenje sintetičkih kemijskih gnojiva te špricanje, genetski inženjering kod biljaka, umjetna bojila i konzervanse te arome i pojačivače okusa.

Zar nije suvišno u tom slučaju zadržati vlastiti HiPP BIO znak?

Hipp: Naprotiv. Standardni BIO znak je dobar i važan, ali tolerira određenu količinu štetnih tvari koje potječu iz nečistog zraka ili pak čestice iz susjednog usjeva koje mogu kontaminirati voće, povrće ili žitarice. Prema zakonu, dopuštena je vrlo mala količina štetnih tvari u hrani za djecu. Ali to ne vrijedi i za HiPP. Mi težimo k mnogo nižim vrijednostima nego što su propisane zakonom: to znači da se nikakva količina pesticida ne smije nalaziti u našoj hrani. Stoga provodimo temeljite testove kvalitete na najvišem tehnološkom nivou. Samo namirnice iz savršenog BIO-uzgoja se mogu staviti u staklenke i dobiti HiPP BIO-znak.

Znači HiPP BIO-znak označava najviši stupanj čistoće. Kako to uspjevate napraviti u današnje vrijeme?

Hipp: Sve počinje s provjerom tla, nakon strogih testova samo najbolja polja su odobrena za sjetvu. Prije mnogo godina preuzeli smo najbolju zemlju za uzgoj određenih vrsta povrća. Tijekom desetljeća rada stekli smo specijalizirana znanja kako saditi određene vrste da se zagađenje svede na minimum. Tijekom uzgoja također pomažemo organske farme. Kasnije kod isporuke, strogim laboratorijskim analizama provjeravamo odgovara li usjev svim HiPP standardima.

Koliko je detaljna kontrola štetnih tvari?

Hipp: Sve ukupno ispitujemo više od 1000 štetnih supstanci, daleko više nego je zakonom propisano. Sadržaj jedne staklenke u HiPP-u prođe i više od 260 kontrola. Po tome smo stroži od zakona. Stupanj kontrole je toliki da bi pronašli i zrno soli u 25 metarskom bazenu. Postoje određene supstance koje nisu zakonski regulirane kada se radi o dječjoj hrani. HiPP pregledava sve moguće zagađivače. To su dobrovoljno nametnuta pravila koja smo sami postavili. Najveći doprinos čistoći sirovine je zasluga naših poljoprivrednika: oni su upoznati s našim beskompromisnim pravilima već desetljećima. HiPP BIO znači da nema kompromisa kod uzgoja. Zajednička nam je želja da imamo besprijekornu kvalitetu. Od samog početka je tako.