Karakteristike pastrnjaka

Pastrnjak je ljekovita biljka koja se najčešće uzgaja kao začin ili kao povrće. Kod nas se tradicionalno dodaje u razna jela, a omiljena je povrtna biljka u mnogim zemljama. Pastrnjak se na tržnicama često može zamijeniti za mrkvu ili peršin. No, iako im je sličan, njihov sastav i ljekovita svojstva su potpuna drugačija.

Ljekovita svojstva pastrnjaka

Ova ljekovita biljka bogata je eteričnim uljima, vitaminima B, C i E, mineralnim tvarima kalijem i vlaknima.

Preporučuje se kod bolesti srca, pluća i jetre. Ima snažno diuretičko djelovanje te stimulira bubrege.
Uz to, poznat je kao prirodni lijek za:

  • liječenje grčeva u trbuhu
  • kod psihološke uznemirenosti
  • regulira krvni tlak i pomaže kod zdravlja krvnih žila.

Pastrnjak je odličan za zdravlje probave, a pomaže i kod visoke temperature jer potiče znojenje tijela.

Dojenčad i trudnoća

Pastrnjak je dobro prihvaćeno povrće kod dojenčadi zbog svoga orašasto/slatkog okusa. Pastrnjak sadrži folnu kiselinu koja je važna za prenatalni razvoj bebe i smanjuje vjerojatnost prijevremenog porođaja.  U prvom tromjesečju trudnoće preporučuje se 400 μg folne kiseline, a pola šalice narezanog pastrnjaka sadrži 91 μg folne kiseline.

Pastrnjak je bogat kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, cinkom, željezom, neki od vitamina koje sadrži su vitamin B, C, E, K, kao i  visok sadržaj vlakana.

Pomaže u smanjenju težine, jačanju imunološkog sustava, smanjenju razine kolesterola, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa.