Odvikavanje od pelena

Nema pelena – napokon! Ovo čini i djecu i roditelje sretnima i to je  još jedan važan korak u njihovom razvoju.

Kada je pravi trenutak za odvikavanje od pelena?

Djeca samoinicijativno pokazuju interes najranije oko 12 do 18 mjeseca , ali većina djece počinje s nekih 18 do 36 mjeseci  ili čak kasnije.  S obzirom na to svako dijete je drugačije. Kada je dijete sve više zainteresirano za Vaše vlastite odlaske u kupaonicu, može se reći da je tada spremno za odvikavanje od pelena.

Koji je najbolji način za odvikavanje od pelena?

Baš kao i za svaki drugi korak u razvoju Vašeg djeteta važno je da se ne vrši pritisak na dijete. Kroz igru pristupite odvikavanju i pretvorite ju u zabavu – na ovaj način ćete biti uspješniji i cijeli proces odvikavanja od pelena bit će „čas posla“!

Ali molimo Vas da pričekate dok dijete samo ne pokaže inicijativu. Ne započinjite prerano.

Na Vama su dva zadatka: Budite uzor svom djetetu i pomognite mu da bude samostalno.

Na primjer povedite dijete sa sobom kada trebate ići u kupaonicu. Većina djece je vrlo znatiželjno  i žele saznati što se tada, tamo događa. Na taj način, Vaše dijete uči da mu se ništa strašno neće dogoditi kada koristi WC. Ako primijetite, na primjer  da Vaše dijete treba kakati najbolje je da zajedno s njim otiđete na WC. Na ovaj način ćete korak po korak dijete odviknuti od pelena. Pokažite djetetu kako da se skine i poslije brzo obuče.
Pohvalite svoje dijete svaki put kada uspije i svaki put kad pokuša, tako da mu svaki odlazak u kupaonicu bude pozitivno iskustvo.

Postoji li neki poseban savjet , trik ili oprema kako bi cijeli ovaj proces odvikavanja bio što lakši?

  • Bitan je trenutak prvog samostalnog posjeta kupaonici. Obratite pozornost da je Vaše dijete u odjeći koja se lako skida. Naporno je kada ste u žurbi, a hlače se ne mogu otkopčati. Hlače s elastičnom gumicom u struku idealne su za ovu priliku.
  • Zašto ne bi potražili knjigu koja ovu tematiku prikazuje na lijep i zaigran način, tako da dobijete još jedan pozitivan pristup? Razgovarajte sa svojim djetetom, objasnite mu i odgovorite na sva pitanja koja Vam postavi.
  • Što je bolje: tuta ili WC školjka? Odaberite ono što Vaše dijete više voli. Većina djece želi raditi isto što rade i odrasli. Obratite pozornost, da dijete ne bi palo u WC školjku, zbog čega je dobro i koristiti nastavak za WC. Kad se dijete počne osamostaljivati, bilo bi dobro da stavite stepenicu (klupicu) ispred WC-a tako da dijete može samo sjesti na WC, bez Vaše pomoći.
  • Poseban toaletni papir koji je „samo za Vaše dijete“ može također biti jedan od poticaja.

Samo mali broj djece započne s odvikavanjem od pelena na kraju druge godine života. Većina djece se u potpunosti odvikne od pelena između treće i četvrte godine. Ni jedan trening ne može ubrzati kontrolu crijeva i mokraćnog  mjehura.