Jesti za dvoje?

Tijelo se nosi s velikom odgovornošću tijekom trudnoće

Tijekom 40 tjedana trudnoće tijelo mora obaviti veliku zadaću: putem pupčane vrpce dijete će primati sve nutrijente potrebne za rast i razvoj. Ukratko: tijelo se nalazi u izvanrednom stanju i potrebna mu je energija i nutritivno bogata hrana.  Upravo u tom razdoblju je važno zdravo se hraniti i kretati se na svježem zraku.

Važan je adekvatan unos nutrijenata

Sve što dijete treba to i dobiva iz krvotoka majke te po potrebi uzima iz rezervi majke. Folna kiselina, jod, željezo i ostali nutrijenti djeluju na mentalni i fizički razvoj djeteta. Ukoliko je unos adekvatan dijete će se optimalno razvijati, a majka neće imati problema sa zdravljem.

Tijekom razdoblja dojenja, majka i dalje ima povećane nutritivne potrebe te je i u tom razdoblju potrebno kvalitetno jesti.

Staro pravilo ''Jedem za dvoje'' nije primjenjivo

Tijekom prvog tromjesječja trudnice nemaju povećane energetske potrebe. Tijekom 4. mjeseca trudnoće potrebe se povećavaju za cca. 250 kcal dnevno. Taj kalorijski unos može se ostvariti konzumiranjem jednog serviranja žitarica ili peciva.

Kako odabrati prave namirnice? Važan je sastav namirnice koji mora biti bogat vitaminima i mineralima te imati što manju količinu kalorija. Treba obratiti pozornost na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

Nutricionisti govore o nutritivno bogatoj hrani. Konkretno, preporuča se svakodnevna konzumacija svježeg voća i povrća, salata, krumpira, cjelovitih žitarica, nisko masnog mlijeka, redovita konzumacija ribe zbog unosa omega-3 masnih kiselina i nemasnog mesa. Također je važno konzumirati dovoljno tekućine.

Čak i kod pravilne prehrane može doći do nedovoljnog unosa nekih nutrijenata. Česti su deficiti folne kiseline, joda i dugolančanih omega-3 masnih kiselina.

Zato nutricionisti savjetuju da se tijekom trudnoće i dojenja uzimaju dodaci prehrani koji bi osigurali unos mikronutrijenata važnih za to razdoblje života. Savjetujte se i sa svojim ginekologom.

Bolje manje, ali češće

Nemojte jesti više nego kvalitetnije. Smijete jesti sve za što imate apetit, ali raspored obroka mora biti određen tijekom cijeloga dana:

       - bogati zajutrak

       - ručak kao glavni obrok

       - lagana večera, jedan do dva manja obroka između 3 glavna obroka

 

Preporuke za prehranu po grupama namirnica

  Voće Povrće Cjelovite žitarice Meso Riba Mliječni proizvodi Biljne masti
Folna kiselina  
       
B-Vitamin  
 
 
Vitamin C
         
Željezo