Različiti dojenački karakteri bebe

Prepoznajete li svoju bebu u jednoj od ovdje opisanih karaktera?

Vrlo gladna gusjenica

Niste se još ni snašli, a bradavica je već nestala u gladnim ustima i beba ju već oduševljeno siše. Bebe koje odgovaraju ovom tipu znaju što žele – snažno se hvataju, neumorno sišu i otpuštaju dojku tek nakon što su potpuno site. Jednostavno ih je dojiti, bilo kada, bilo gdje i zahvaljujući njihovom velikom apetitu, bez sumnje je da dobiju dovoljno mlijeka. Ako je Vaša beba ovakva, pazite da ju pažljivo stavite na dojku čim prepoznate prve znakove gladi. Što je dijete gladnije, snažnije će se hvatati za bradavicu, što povećava rizik od bolova ako bradavica nije u pravoj poziciji naspram usta.

Crvić koji se vrpolji

Čim ugledaju dojku, mali vrpoljići se uzbuđuju, mašu ručicama i nožicama, pa užurbano sišu i lijevo i desno. Tko zna, možda je mlijeko bolje s jedne strane nego s druge? Ovo dijete utjelovljuje radost dojenja! Međutim, pobrinite se da mu hranjenje ne bi slučajno otežalo život. Pokušajte hraniti bebu odmah nakon što se probudila, dok još leži, to će malo umanjiti njen entuzijazam i aktivnost. Usred uzbuđenosti, ove bebe imaju sklonost da progutaju puno zraka kad ih se doji, stoga pazite da ih pravilno podrignete nakon hranjenja, kako bi spriječili bolove u trbuščiću.

Gurman

Delikatesa kao što je majčino mlijeko ne može se samo slistiti u žurbi - to je aktivnost u kojoj treba uživati. To je moto beba gurmana, kod kojih dojenje traje i duplo duže nego kod drugih beba. Bebe gurmani sišu polako, redovito i nigdje se ne žure – pobrinu se da dobiju sve što im je potrebno dok su na dojci. Nemojte požurivati svog gurmana! Vaša beba treba vremena za igru ​​s bradavicom, da prvo okusi nekoliko kapi prije nego što krene sa sisanjem, pokazujući zadovoljstvo obilnim zvukovima sisanja i mljackanja. Imajte na umu da bebe gurmani lako postanu rastresene. Mjesto prepuno bučnih ljudi nije dobro mjesto za dojenje gurmana - jedan zainteresirani pogled dovoljan je da ih izbaci iz takta. Kad dojite svog malog gurmana u javnosti, pokrijte mu glavicu prozračnom krpicom. Savršen scenarij za male gurmane je dugo, opušteno dojenje, u samoći s mamom, u tišini vlastitog doma.

Mali sanjar

Dojenje uspavljuje sve bebe, a posebno male sanjare. Oni vole malo sisati, malo odmarati, malo sisati, pa opet malo odmoriti... i da bi bili potpuno siti, to često zna potrajati! Sanjari se zaista opuštaju za vrijeme hranjenja. Ne treba im poseban ritual uspavljivanja, već jednostavno utonu u san na dojci. Također, vrlo im je lako vratiti se na spavanje nakon noćnog hranjenja. Budite strpljivi i pokušajte ne prekidati hranjenje - samo zato što se vole odmoriti, ne znači da im je dosta papanja. Pokušajte ih hraniti u uspravnom položaju jer će tako teže zaspati. Kad beba završi s hranjenjem na jednoj strani, promijenite joj pelenu i ponudite joj drugu stranu. Pokušajte blago škakljati bebu po stražnjoj strani vrata ili po stopalima, jer će to pomoći da bude budna tijekom hranjenja i osigurati da dobije dovoljno mlijeka prije spavanja.

Odugovlačitelj

Ove bebe često prilično oklijevaju kod dojenja tijekom prvih nekoliko dana i kao da im se ne da ispravno uhvatiti dojku. Iako je mlijeko fino, doći do njega, težak je posao i ove bebe ga često odgađaju! To je razlog zabrinutosti za mnoge nove majke - ali zapravo, mali odugovlačitelji trebaju samo malo više vremena i ne treba ih požurivati s hranjenjem. Čim se bolje upoznaju s dojkom, oni se hrane, rastu i napreduju kao i druge bebe. Sve što trebaju je malo više potpore kako bi saznali što im odgovara.

Prepoznajete li svoju bebu u nekom od ovih dojenačkih karaktera? Ili je možda vaša beba spoj nekoliko ovdje opisanih obrazaca ponašanja?

Ovo je sasvim normalno – jer svaka beba ima jedinstvenu, prepoznatljivu osobnost. Kad je riječ o dojenju, ne postoji "točno" i "pogrešno". Što god odgovara Vama i Vašoj bebi je ispravna stvar za vas! Zapamtite da je najvažnija stvar o dojenju da se osjećate opušteno i sretno tijekom hranjenja.

Sljedeći savjeti vam mogu pomoći:

  • Dodirnite, pričekajte, povucite bliže.
  • Kad dojite, držite dijete blizu vašeg tijela i provjerite jeli se ispravno primilo za bradavicu.
  • Uvijek mijenjajte strane tijekom dojenja, ali samo nakon što dijete otpusti bradavicu, i to najmanje nakon 15 do 20 minuta uspješnog sisanja.
  • Upoznajte različite položaje dojenja i malo "vježbajte" s djetetom.
  • Isključivo dojite i isprva izbjegavajte dudice, šeširiće za bradavice i dodatno dodavanje mliječne hrane. To će pomoći vašem djetetu uspostaviti uzorak dojenja koji mu odgovara.
  • Pazite da se bradavice redovito osuše nakon hranjenja.