Probava Vašeg djeteta

Vaše maleno je napokon stiglo, a s njim i puno pitanja. Mnogi su novi roditelji oprezni što se tiče sadržaja pelene kod njihovog djeteta. Te su brige često povezane s pitanjima o prehrani, znakovima intolerancije na hranu ili drugim medicinskim stanjima. Razgovor s drugim roditeljima može biti od velike pomoći u takvim situacijama.

Konzultirali smo se sa stručnjacima, a evo što su nam rekli o prehrani i probavi kod dojenčadi i male djece.

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se

Probava Vašeg djeteta tijekom prve godine života

Probava Vašeg djeteta će se kontinuirano mijenjati tijekom prve godine života. Stoga je sasvim normalno imati neka pitanja o sadržaju djetetove pelene.

Probava dojenčadi nakon rođenja

Prva stolica novorođenčeta zove se mekonij. Vrlo je tamna (zelenkasto-crna), prilično ljepljiva i na prvu može se činiti pomalo neobična. To je međutim rezultat potpuno normalnog, fiziološkog procesa. Nakon dva do tri dana, kada novorođenče počne piti sve više mlijeka, njegova stolica bit će puno svjetlije boje (zelenkasto-žuta) i puno manje ljepljiva. 

Jeste li znali da je mekonij potpuno bez mirisa? To je zato što crijevna flora Vašeg djeteta sa svom svojom bakterijskom raznolikošću, još nije uspostavljena.

Tijekom prvih tjedana nakon rođenja velika je vjerojatnost da će Vaše dijete osjetiti probavne tegobe, jer probavni sustav još mora sazrijeti i naviknuti se na svoj novi zadatak. Zbog toga se mnoga djeca bore s ispuštanjem vjetrova, zatvorom ili izrazito mekom i tekućom stolicom. Međutim, to nikako nije slučaj kod sve djece.

Probava dojenog djeteta

Kad počnete dojiti, dojenje može pomoći da mekonij prođe iz tijela dojenčadi i stolica Vašeg djeteta poprimit će boju i konzistenciju tipičnu za dojenu djecu– otprilike između četvrtog i sedmog dana nakon rođenja. Stolica dojene djece obično je žućkasta i ima konzistenciju koja može biti od mekane do vodenaste, kremasta, sluzava ili zrnasta. Ne brinite, ako nađete vrlo mekanu ili čak vodenastu stolicu u djetetovoj peleni. To je sasvim normalno kod djece koja su tek počela sa dojenjem.

Jeste li znali?

Kod dojene djece sama pojava vodenaste stolice nije nužno znak proljeva. Međutim, ako se uz vodenastu stolicu pojave simptomi poput temperature, nelagode, neugodnog mirisa stolice ili krvi u stolici, obavezno se javite svom liječniku.

Boja Konzistencija Učestalost
Sasvim je normalno da stolica kod djece bude različitih boja. Kremasta, mekana do vodenasta Nakon rođenja: 2-5 puta dnevno– moguće i češće npr. nakon svakog podoja.
Uobičajeno: žute ili svjetlozelene boje U razdoblju 3-4 tjedna starosti: broj stolica ustaljuje se na približno 2 dnevno.
Zelena stolica također je sasvim uobičajena pojava  

Probava dojenčadi pri uvođenju prve krute hrane

Prilikom prelaska na mliječnu formulu izgled stolice se mijenja. Formula može učiniti djetetovu stolicu malo čvršćom i izgledat će malo više poput paste. Neke formule sadrže prehrambena vlakna, poput galaktooligosaharida ili skraćeno GOS, koji su dobiveni iz laktoze. Laktoza je glavni ugljikohidrat u majčinom mlijeku, što znači da se GOS komponente prirodno pojavljuju i u majčinom mlijeku. Oni će dovesti do mekše konzistencije stolice – sličnija stolici dojene djece. Ako Vaše dijete ima problema s čvršćom stolicom, preporučujemo da ga hranite adaptiranim mlijekom koje u svojim sastojcima ima dodane galaktooligosaharide.

Boja stolice djeteta koje se hrani adaptiranim mlijekom ima tendenciju da postane boje senfa do smećkaste boje. Ovisno i o formuli kojom hranite dijete, može čak poprimiti tamnozelenu nijansu. To je potpuno normalno i nema razloga za brigu! Zelena boja može biti posljedica sastava masti u mliječnim pripravcima. Na primjer, ako dijete hranite HA mliječnom formulom, koja je posebno prikladna za djecu s povećanim rizikom od razvoja alergija, zelenkasta stolica nije rijetkost. Crijevna flora Vašeg djeteta također utječe na boju stolice. Njihova prehrana utječe na crijevnu floru, samim time i sastav bakterija koje nastanjuju crijeva pa se promjena boje stolice može dogoditi i svaki put kada promijenite djetetovu prehranu.

Vaše dijete također može imati vrlo mekanu, pa čak i vodenastu stolicu - ni to nije razlog za brigu, ukoliko dijete dobro napreduje. Ako je stolica prilično vodenasta, često biste trebali mijenjati djetetu pelene jer bi u protivnom brzo moglo doći do pelenskog osipa.

Jeste li znali?

Kod djece hranjene isključivo mliječnom formulom sama pojava vodenaste stolice nije nužno znak proljeva. Međutim, ako se pojavi zajedno sa simptomima poput temperature, nelagode, neugodnog mirisa stolice ili krvi u stolici, obavezno se javite svom liječniku.

U usporedbi s dojenčadi koja je isključivo dojena, dojenčad koja se hrani adaptriranim mlijekom, ima manji broj stolica.

Boja Konzistencija Učestalost
Stolica boje senfa-smećkasta Nalik-pasti, gušća Najčešće jedna puna pelena dnevno

Za većinu roditelja, zdrava probava je iznimno važna kod odabira mliječne hrane. Kako znamo da dijete dobro podnosi mliječnu hranu?

na početak

Odabir odgovarajuće mliječne hrane

Po uzoru na majčino mlijeko

Mliječna hrana bi trebala biti po uzoru na prirodu. Majčino mlijeko osigurava prirodnu zaštitu Vašem djetetu te potiče zdravu crijevnu mikrobiotu, gradeći temelje za jak imunološki sustav. Nastavite čitati kako biste saznali više o zaštitnim sastojcima majčinog mlijeka.

Preporučujemo obratiti pažnju na navedene ključne sastojke u mliječnoj hrani:

Prirodna kultura bakterija mliječne kiseline ili probiotici

Prirodna kultura bakterija mliječne kiseline igra jednu od ključnih uloga u majčinom mlijeku. Te korisne crijevne bakterije služe u obrani organizma, štite od alergija i bolesti uz istovremeno jačanje imunološkog sustava. Jedna od najčešćih kultura bakterija mliječne kiseline nađenih u majčinom mlijeku su Limosilactobacillus fermentum ili skraćeno L. fermentum.

Korisna prehrambena vlakna ili prebiotici

Uz ostale nutrijente, majčino mlijeko sadrži i prehrambena vlakna, također poznata kao humani oligosaharidi. Kako biste saznali sadrži li ih također i mliječna hrana, potražite izraz GOS (galaktooligosaharidi) na listi sastojaka. GOS su dobiveni iz laktoze, glavnog ugljikohidrata u majčinom mlijeku. Oni također omogućavaju mekšu stolicu kao i kod dojene djece.

Zapamtite: prehrambena vlakna ne mogu se probaviti, što znači da prolaze nepromijenjena kroz probavni sustav do debelog crijeva. U debelom crijevu služe kao hrana crijevnim bakterijama. Na ovaj način prehrambena vlakna potiču rast korisnih crijevnih bakterija, podržavajući zdravu crijevnu mikrobiotu.

Imaju nekoliko uloga u isto vrijeme:

 •  Reguliraju pH vrijednost unutar crijevne mikrobiote.
 •  Potiču rast korisnih crijevnih bakterija, istovremeno podržavaju zdravu crijevnu mikrobiotu.

Jeste li znali? Kao i s našom kožom, održavanje niskog pH unutar naše crijevne mikrobiote vrlo je važno za samo zdravlje organizma. Time održavamo ravnotežu crijevne mikrobiote i nepovoljne uvjete za razmnožavanje patogenih bakterija.

LCP (omega-3 i omega-6)

LCP (ili LC-PUFA) su dugolančane polinezasićene masne kiseline. One imaju važnu ulogu za razvoj mozga i živčanog sustava, kao i za razvoj vida. Najvažnije LCP za zdrav razvoj su arahidonska kiselina (AA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).

Važno: Ako Vaše dijete ima povećan rizik od razvoja alergija, intoleranciju na laktozu ili alergiju na kravlje proteine, trebat će specijalne mliječne pripravke. Molimo Vas posavjetujte se sa svojim pedijatrom ili drugim zdravstvenim djelatnikom prije upotrebe.

Bljuckanje kod djece

Roditelji znaju biti zabrinuti ako dijete često bljucka, pogotovo, ako bljucka veće količine mlijeka ubrzo nakon dojenja/hranjenja mliječnim pripravkom ili ako primijete u kutu usana male količine mlijeka prilikom spavanja, što se ponekad može dogoditi. Prije svega, nema potrebe za brigom: naizgled se to čini kao veća količina mlijeka nego što zapravo jest. Također, ovakvo bljuckanje u većini slučajeva nije znak za brigu.

Bljuckanje je također poznato kao refluks ili gastroezofagealni refluks. Oko dvije trećine dojenčadi bljucka malu količinu majčinog mlijeka/mliječnog pripravka unutar prve godine života. U većini slučajeva to je povezano s nezrelošću mišića. Mišići oko jednjaka, želuca i okolnog tkiva još ne mogu zadržati cjelokupni sadržaj želuca. Donji dio sfinktera jednjaka (prsten između mišića kod jednjaka i želuca) nije još u potpunosti funkcionalan, što je razlog zašto Vaše dijete ponekad bljucne nešto majčinog mlijeka/mliječnog pripravka nakon obroka.

Jeste li znali?

Djeca često bljucnu ako se kreću nakon hranjenja, odnosno ako se okreću s leđa na trbuščić. Ovo je dobar pokazatelj kako je njihov sfinkter na donjem dijelu jednjaka još u razvitku.

Ponekad bljuckanje može biti pokazatelj da je Vaše dijete pojelo više nego što njegov želudac može podnijeti. Također može se dogoditi i da dijete jede vrlo brzo ili ako majka proizvodi puno mlijeka pa ono brzo teče. Ako Vaše dijete osjeća potrebu za daljnjim hranjenjem, iako je njegov trbuščić već pun, može doći do toga da popije više nego što mu je potrebno. Nakon nekog vremena, majčino mlijeko prilagođava se potrebama djeteta, pa se i ove tegobe smanjuju.

Ako ste i dalje zabrinuti za bljuckanje Vašeg djeteta i razmatrate otići na pregled kod pedijatra, zapitajte se:

 • Dobiva li moje dijete dovoljno na težini?
 • Razvija li se moje dijete prema preporukama za svoju dob?
 • Doima li se moje dijete sretno i zdravo?

Ako Vam je odgovor na sva ova pitanja DA, nemate razloga za brigu. Ako hranite dijete s mliječnim pripravkom, možete pokušati prijeći na mliječni pripravak koji sadrži škrob. Kremastiji je, te se tako zadržava u trbuščiću. Dobro je znati: mala je razlika u kalorijama između HiPP 1 pripravka sa škrobom i HiPP PRE mliječnog pripravka.

Ipak, ako primijetite da

 • Vaše dijete gubi na težini,
 • povraćanje je intenzivno i često, 
 • bljuckanje Vašeg djeteta sadrži žuč (prepoznatljivu jer je zelene boje),
 • Vaše dijete kašlje,
 • Vaše dijete ima temperaturu,
 • pelene nisu više mokre i pune,

trebali biste posjetiti pedijatra.

Jeste li znali?

Ako Vaše dijete bljucka nešto majčinog mlijeka/mliječnog pripravka nakon hranjenja, ali ne pokazuje znakove gladi, nije ga potrebno više hraniti. Vaše dijete će Vam dati do znanja ako je i dalje gladno.

Koliko je bitno podrigivanje Vašeg djeteta?

Svima je dobro poznata slika nošenja djeteta naslonjenog preko ramena majke ili oca nakon hranjenja i tapšanja po njegovim leđima. Roditelji nauče da je podrigivanje djeteta nakon hranjenja neophodan proces kako bi se izbjegla bol u trbuščiću. Podrigivanjem, dijete otpušta mjehuriće zraka koji su zaostali u trbuščiću. Otkuda zapravo mjehurići zraka dolaze?

 • Vaše dijete pije prebrzo te u isto vrijeme guta velike količine zraka.
 • Vaše se dijete zagrcne prilikom hranjenja.
 • Vaše dijete guta zrak prilikom hranjenja zbog plača.

Ipak, tapšanje po leđima nakon hranjenja nije obavezan proces. Većina roditelja brine da će njihovo dijete boljeti trbuščić, ako nije podrignulo nekoliko minuta nakon hranjenja. Naglašavamo kako djeca ne gutaju zrak prilikom svakog hranjenja. Ako dijete ne podrigne nakon hranjenja to jednostavno znači da nema zraka u trbuščiću.

Ponekad zraku treba jednostavno duže da izađe iz trbuščića što se može dogoditi prilikom igre. Pogotovo kod djece koja piju vrlo brzo ili su nemirna tijekom hranjenja. Podrigivanje se u tom slučaju pokazalo vrlo učinkovitim. Ipak, u tom slučaju dovoljno je nježno potapšati dijete po leđima. Sada znamo kako tapšanje po leđima nije obavezan postupak odmah nakon hranjenja kako bi dijete podrignulo. Ako Vaše dijete ima problem podrignuti, probajte promijeniti poziciju. Na primjer, možete dijete polegnuti na trbuščić ili leđa na par minuta te ga nakon toga ponovno podići.

na početak

Uvođenje dohrane

Dok dijete upoznajete s krutom hranom, probava im se mora prilagoditi te će se i stolica promijeniti. Što više dodajete krute namirnice u prehranu Vašeg djeteta, njegova stolica postaje sve čvršća, a mnoga djeca u ovoj fazi imaju i manji broj stolica. Također, sasvim je normalno da djeca ponekad moraju malo jače tiskati pri pražnjenju crijeva. Sve dok Vaše dijete ne plače i ne osjeća bol u procesu pražnjenja crijeva, nema razloga za zabrinutost.

Obično će se djetetov probavni sustav uskoro prilagoditi novoj hrani i regulirat će stolicu. Ali više neće biti kao prije kada je pilo samo mlijeko.

Nakon što se probava Vašeg djeteta u potpunosti prilagodi krutoj hrani, postoji jedno bitno pravilo: kako veće količine krute hrane obično dovode do čvršće stolice, važno je djetetu dati dovoljno tekućine za piće. Nakon što ste dodali treći kruti obrok dnevno, Vaše bi dijete uz svaki obrok trebalo dobiti nešto za piće.

Davanje hrane bogate vlaknima također će pomoći probavi. Ako se Vaše dijete bori s čvrstom stolicom, a Vi ga još uvijek hranite na bočicu, upotrijebite mliječni pripravak koji sadrži prehrambena vlakna, poput galaktooligosaharida ili skraćeno GOS. Nadalje, njegov još nezreli probavni sustav možete podržati dodatnim probiotičkim pomagačima, poput prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline.

Nakon što uvedete dohranu, djetetova stolica može poprimiti zelenkastu ili narančastu nijansu. To je zbog sastojaka kojim ga hranite, npr. špinat ili mrkva.

Boja Konzistencija Učestalost
Smeđa, ponekad zelena ili narančasta Čvrsta Ovisi o tome je li dijete još uvijek dojeno/hranjeno bočicom-obično rjeđe

Probavne tegobe kod djece

Bolovi u trbuhu kod dojenčadi

Pogotovo prvih dana i mjeseci nakon rođenja, bolovi u trbuhu nisu ništa neobično kod djece. Njihova se crijevna flora još uvijek razvija i osjetljiva je čak i na male promjene. Vaše dijete također mora vježbati pravilno hranjenje, zbog čega mu se trbuščić povremeno može malo zgrčiti. Kako roditelji mogu znati da njihovo dijete boli trbuh?

 • Vaše dijete izgleda napeto i ukočeno
 • trbuh je nadut.
 • Vaše maleno drži noge priljubljene uz tijelo
 • snažan i prodoran plač daje do znanja da se dijete ne osjeća dobro

Uzroci bolova u trbuhu mogu biti različiti, od zarobljenog zraka do zatvora ili pretjerane stimulacije. Često je, međutim, malo ljubavi i brige dovoljno za ublažavanje nelagode. Također osigurajte djetetu mirno okruženje bez smetnji.

Vjetrovi: kada trbuščić jako boli

Višak zraka i zarobljeni vjetrovi dva su glavna uzroka dosadnih bolova u trbuhu. Posebno tijekom prve godine života djeteta, kada njihova crijevna flora i probavni sustav još moraju sazrijeti, vjetrovi i nadutost redovita su pojava. Puštanje vjetrova u djetetovoj peleni jasan su znak da se Vaše dijete možda bori s bolovima u trbuhu. Ova pojava naziva se još i kolike i nekad se posebno pripisivala periodu od prva tri mjeseca djetetovog života. Danas znamo da se nadutost i učestali vjetrovi mogu pojaviti neovisno o djetetovoj dobi i prilično su povezani s crijevnom nezrelošću.

Jeste li znali?

Ako dijete boli trbuh i ima vjetrove, roditelji brzo zaključe da je mama vjerojatno pojela nešto jako začinjeno ili nešto što izaziva nadutost. Učestalo je mišljenje i da je ta dobra šalica jutarnje kave krivac. Znanstvenici, međutim još nisu pronašli nikakvu vezu između prehrane dojilja i nadutosti njihove djece!

Tako su nadutost i vjetrovi sasvim normalni kod djece. Međutim, ako primjetite neki od slijedećih simptoma, obratite se svom pedijatru:

 • vrućica
 • povraćanje
 • oskudna stolica ili iznenadne promjene u pražnjenju crijeva 
 • proljev
 • vrlo malo mokrih pelena
 • više od tri sata plakanja dnevno
   

Zatvor: što učiniti ako Vaše dijete ima problema s pražnjenjem crijeva

Roditelji se lako zabrinu kada njihovo dijete ima mali broj pražnjenja crijeva. Međutim, smanjenje broja stolica nije razlog za zabrinutost. Sva su djeca različita, pa tako i njihove aktivnosti crijeva. Dojenčad hranjena isključivo majčinim mlijekom može imati stolicu 5-6 puta na dan, ali i jednom u dva tjedna. Za dojenčad koja su hranjena mliječnim pripravkom uobičajen broj stolica je jedna do dvije dnevno, ali može biti i samo tri tjedno. Dakle ako dijete dobro dobiva na tjelesnoj masi, broj stolica nije nešto oko čega bi se trebali previše brinuti. Međutim, ako je pražnjenje vrlo nepravilno, stvari su malo drugačije. Zatvor je teško definirati na osnovu broja stolica, ali smatra se da dijete pati od zatvora ukoliko tjedno nema više od jedne stolice i ako prilikom pražnjena crijeva mora uložiti puno napora, često uz osjećaj boli.

Slijedeći znakovi ukazuju na zatvor:

 • manje od dvije stolice tjedno
 • ustrajan, glasan i vrišteći plač
 • napuhan trbuščić koji je osjetljiv na pritisak
 • tvrda stolica koja izgleda kao mali kamenčići
 • nedostatak apetita i odbijanje hrane

Postoji mnogo mogućih uzroka zatvora. Uglavnom je uzrok nezrelost probavnog sustava. To znači da se crijevo još mora naviknuti na hranu. Stoga zatvor nije neuobičajen kod djece koja se tek upoznaju s krutom hranom. Lijeno crijevo, premalo tekućine ili određeni lijekovi također mogu uzrokovati zatvor kod djece.

Kada posjetiti liječnika ako dijete ima zatvor?

Postoje jednostavni trikovi koji mogu ublažiti zatvor: posebno kada počnete hraniti dijete krutom hranom, preporučujemo Vam da dijetetu ponudite i malo voćne kašice te nezaslađeni čaj. Nježno masirajte trbuščić. Prehrambena vlakna također su izvrsna pomoć koja pokazuju svoj učinak nakon nekog vremena-morate samo imati strpljenja. Međutim, ako Vaše dijete pokaže neke od slijedećih simptoma, odmah posjetite pedijatra:

 • stalni gubitak apetita
 • vrućica
 • gubitak težine
 • povraćanje
 • manje od jedne stolice tjedno

Što učiniti ako Vaše dijete ima proljev?

Kada zavirite u pelenu Vašeg djeteta, važno je ne pomiješati rjeđu konzistenciju stolice dojenog djeteta s vodenastim proljevom. Proljev kod dojenčadi je vodeno pražnjenje crijeva više od pet puta dnevno. Što je dijete mlađe, to biste trebali biti oprezniji ako posumnjate na proljev. Vodenasta stolica može imati različite uzroke:

 • gastrointestinalne infekcije
 • stres i senzorno preopterećenje
 • izbijanje zubića
 • lijekovi, npr. primjena antibiotika
 • alergija i intolerancija na hranu

Djeca koje pate od proljeva imaju povećan rizik od dehidracije, tj. ne zadržavaju dovoljno tekućine. Zbog toga je osobito važno nadoknaditi djetetu izgubljenu tekućinu i pratiti ga. Zato redovito dojite i/ili ponudite djetetu mliječni pripravak ili čaj.

Trebate posjetiti odmah pedijatra ako Vaše dijete ima sljedeće simptome:

 • proljev traje duže od 6 sati
 • dijete nema apetit i potrebu za tekućinom
 • bolovi u trbuhu
 • vrućica
 • više od četiri vodenaste stolice u roku od 24 sata
 • vrlo suhe usne i jezik
 • manje mokrih pelena- smanjena količina mokraće
 • tvrd trbuščić
 • bijele grudice u vodenastoj stolici

Kada govorimo o proljevu kod dojenčadi bolje je posjetiti pedijatra i jedan put previše, nego jedan put premalo! S obzirom da dojenče ne može samo regulirati svoj unos tekućine, proljev može brzo dovesti do dehidracije.

Kako razlikovati povraćanje od bljuckanja

Što je dijete mlađe roditeljima je teže razlikovati povraćanje od bljuckanja. Izbacivanje male količine mlijeka nakon obroka može biti sasvim normalno. Međutim, ako Vaše dijete povraća cijeli obrok to je znak da nešto nije u redu. Da bi ste lakše utvrdili je li vaše dijete bolesno ili nije, saželi smo tri vrste vraćanja hrane:

 • Podrigivanje i bljuckanje: Vaše dijete nakon dojenja ili hranjenja na bočicu izbaci malu količinu mlijeka, ali je inače zdravo i zadovoljno.
 • Snažno povraćanje: gotovo sav želučani sadržaj izbacuje se silom većom nego što je uobičajeno.
 • Povraćanje u mlazu: između 30 do 60 minuta nakon obroka, Vaše dijete velikom žestinom izbacuje želučani sadržaj koji može doseći veću udaljenost.

Uzrok se može utvrditi na temelju izgleda i mirisa ispovraćanog sadržaja. U većini slučajeva uzroci su bezopasni, poput prebrzog hranjenja ili gutanja zraka tijekom hranjenja. Ipak, posebno ako se u povraćanom sadržaju može uočiti zeleno-smećkasta žuč, sluz, Vašem djetetu je potreban hitan pregled kod liječnika.

Odvedite svoje dijete na pregled kod pedijatra ako:

 • je bezvoljno
 • povraćanje ne prestaje
 • ima krvi u stolici
 • ima vrućicu
 • pokazuje znakove dehidracije
 • ili ubrzano gubi na masi

Znakovi zadovoljnog trbuščića

Svako je dijete jedinstveno pa tako i njegova probava. Preporučujemo Vam da pratite sljedećih pet znakova zadovoljnog trbuščića:

Važno: Ako ste u nedoumici, pitajte svog pedijatra za savjet. Pogotovo ako:

 • Stolica Vašeg djeteta odjednom poprima čudnu boju, poput bijele, crvene ili crne. Tvrda stolica također može biti znak gastrointestinalne infekcije.
 • Dijete ima dugotrajne ili ponavljajuće probavne probleme, poput nadutosti ili zatvora.

Dakle, trbuščić Vašeg djeteta ima puno posla u prvoj godini života. Kao roditelji, naravno da želite učiniti sve kako treba. Jer kako se kaže: sretan trbuščić, sretno dijete.

na početak

Uzroci probavnih smetnji: što može poremetiti djetetovu probavu?

Opće je pravilo da su probavne smetnje kod dojenčadi često posljedica nezrelosti njihovog probavnog sustava nakon rođenja. U prvoj godini života crijevna flora se još mora prilagoditi novim izazovima života izvan maternice. Što je njihova crijevna flora stabilnija, Vaši maleni imaju manje probavnih tegoba.

U početku dohrane krutom hranom uzrok probavnih tegoba može biti premali unos vlakana. Ukoliko se u kašicu doda premalo vlakana ili premalo tekućine ona može uzrokovati grčeve u trbuščiću. Naravno, infekcije ili neki drugi medicinski razlozi također mogu biti uzrok probavnih tegoba, ali to je manje uobičajeno kod dojenčadi nego što je kod male djece. Postoje i drugi faktori koji mogu dovesti do probavnih tegoba.

Antibiotici

Uzimanje lijekova može dovesti do proljeva ili nadutosti kod djece. Antibiotici utječu na ravnotežu bakterija u crijevima i mogu smanjiti broj korisnih crijevnih bakterija, poremetivši crijevnu floru. Ako ste već krenuli s dohranom Vašeg djeteta, morate se pobrinuti da u prehranu uvrstite dovoljno namirnica bogatih vlaknima. Čak i kada je riječ o dojenačkim mliječnim pripravcima preporučujemo Vam da koristite pripravke sa sastojcima koji podržavaju zdravu crijevnu floru, poput prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline ili GOS -a.

Putovanja

Prvi zajednički odmor zasigurno može biti izazov. Da bi trbuščić Vašeg djeteta tijekom putovanja bio što mirniji, pobrinite se da Vaše dijete unosi dovoljno tekućine kako bi izbjeglo zatvor. Osim toga, zdrava crijevna flora najbolja je zaštita iznutra. Tako prilikom priprema za putovanje možete potražiti mliječni pripravak/ili dječju hranu koja sadrži probiotičke pomagače, poput prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline u kombinaciji s prehrambenim vlaknima, poput GOS -a.

Ublažavanje probavnih smetnji

Nadutost i zatvor- to je nešto od čega biste željeli poštedjeti svoje dijete. Te se smetnje i bolovi mogu pojaviti ubrzo nakon rođenja jer djetetova probava tek mora sazrijeti: važno je da se stvori uravnotežena, a time i zdrava crijevna flora. Uravnoteženom crijevnom florom smatra se ona koja sadrži dovoljno korisnih crijevnih bakterija, poput prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline. Nadutost i zatvor mogu biti znakovi neuravnotežene crijevne flore. To znači da su korisne crijevne bakterije brojčano nadjačane.

Majčino mlijeko sadrži mnoge prirodne kulture bakterija koje su korisne za zdravlje crijeva. Kako bi se te bakterije razmnožile u crijevima, majčino mlijeko osigurava i prehrambena vlakna, poznata kao oligosaharidi, koja služe kao hrana za korisne crijevne bakterije i reguliraju pH vrijednost crijevne flore. Rezultat je prirodno snažna kombinacija koja optimalno podržava razvoj zdrave crijevne flore.

Stoga nakon dojenja preporučujemo upotrebu mliječnog pripravka koji je napravljen po uzoru na prirodu i čiji su sastojci idealno prilagođeni kako bi djetetov trbuščić bio zdrav i u ravnoteži.

Ako svoje dijete hranite isključivo na bočicu, provjerite koristite li ispravnu količinu vode i praha (upotrijebite priloženu mjericu) jer samo s pravim omjerom vode i praha Vaše dijete dobiva balansirani obrok.

Prepoznavanje mliječca (soora) u ustima i pelenskog osipa

U vezi s djetetovom prehranom, soor u ustima i pelenski osip su stalne teme koje zabrinjavaju roditelje. Mliječac ili soor je gljivična infekcija gljivicom Candida albicans koja se može opetovano pojavljivati. Budući da kod dojenčadi imunosni sustav još nije zreo, razne okolnosti mogu uzrokovati ovu vrstu infekcije.

Postoje dvije vrste infekcije – ona koja obuhvaća usnu šupljinu i ona koja se javlja u pelenskoj regiji. Dok neprepoznati soor u ustima također može izazvati i probavne probleme, proljev je taj koji dovodi do pojave pelenskog osipa. Gljivice posebno dobro uspijevaju u toplim i vlažnim sredinama kakva nastaje u pelenama tijekom proljeva. Na taj način pelenski osip se može brzo pretvoriti u ozbiljan problem.

Ovako može izgledati osip:

 • Soor u ustima dovodi do bjelkasto sivih mrlja na sluznici usta i uglavnom se pojavljuje na jeziku i na unutarnjoj strani obraza. Ispod ovih mrlja, koje je teško ukloniti, koža je upaljena, a ponekad čak i krvari.
 • Pelenski osip očituje se crvenilom kože, otvorenim ranama i crvenim mrljama u području pelena. Posebno su pogođene genitalije i stražnjica, ali mogu biti zahvaćeni i bedra, trbuh i leđa.

Posjet pedijatru se preporučuje u oba slučaja jer samo oni mogu odlučiti je li potreban antimikotik.

Domaći pripravci za ublažavanje probavnih smetnji: prirodni načini koji mogu olakšati Vašem djetetu

Budući da većina probavnih tegoba kod djece nema patološke uzroke, mogu se ublažiti i prirodnim pripravcima. Preporučuju ih i zdravstveni djelatnici te iskusni roditelji, a mogu pomoći u ublažavanju bolova u trbuhu: 

 • Topli trbuščić sretan je trbuščić: jastučići s trešnjinim košticama ili topli, vlažni oblozi opuštaju trbuh i pomažu u oslobađanju viška zraka.
 • Lagano gladite djetetov trbuščić: masaže trbuščića pomažu djetetu da se opusti. Jednim ili s dva prsta mazite djetetov trbuščić pokretima u smjeru kazaljke na satu oko pupka. Ako želite učiniti malo više, za masažu upotrijebite ulja s kimom, komoračem ili anisom.
 • Položaj čučnja pomaže: kako biste svojem djetetu pomogli u oslobađanju zarobljenog zraka, nježno mu savijte noge u koljenima i približite ih uz tijelo kao da čuči. Ovaj položaj olakšava Vašem djetetu otpuštanje zraka i stolice.
 • Neka se sve opusti! Položaj „Tigar na drvetu“ daje djetetu koje pati od bolova u trbuhu osjećaj sigurnosti i pomaže u ublažavanju probavnih tegoba. Da biste to učinili, stavite bebu trbuhom na podlakticu s glavom naslonjenom na vašu ruku, a drugom rukom pridržavajte dijete s gornje strane dok nožice i ručice slobodno vise oko vaše donje ruke.

Ako ništa od ovoga ne pomaže, možete se obratiti i svom liječniku ili patronažnoj sestri. Prilikom uvođenja dohrane (krute hrane) također je važno djetetu dati dovoljno tekućine i vlakana.

Budite oprezni s laksativima! Posebno kada Vaše dijete pati od zatvora, postoje i razni laksativi koji se mogu kupiti u ljekarnama. Međutim, nikada se ne smiju primjenjivati bez posebnih uputa pedijatra. U pogrešnoj količini, takvi pripravci mogu brže dovesti do teškog proljeva.

Poticanje probave kod Vašeg djeteta- Najbolji savjeti

Postoje različiti načini na koje možete učinkovito podržati probavu Vašeg djeteta. Saželi smo ih u naše najbolje savjete:

 • Lagano gladite ili masirajte trbuščić Vašeg mališana nakon svakog obroka. Pogledajte naš vodič za masažu beba kako biste saznali više o pravim tehnikama masaže i uljima za masažu. Većina djece voli ako jednim ili dva prsta milujete trbuščić pokretima u smjeru kazaljke na satu oko pupka. Takva masaža također je savršeno prikladna za stalne rutine nakon obroka.
 • Pobrinite se da Vaše dijete redovito vježba jer valjanje i udaranje nogama potiče probavu. Dječja gimnastika također može pomoći i zasigurno će biti zabavna za Vaše dijete.
 • “Bicikliranje zrakom”, tj. rotiranje djetevih nogu kao da vozi bicikl, jednako je zabavno za dijete kao i za roditelje, a također potiče probavu.
 • Pobrinite se da svoje dijete hranite u mirnom i tihom okruženju, i prije svega, da ima dobar prihvat tijekom dojenja kako ne bi progutalo previše zraka.
 • Za djecu koje se hrane bočicom, postoje takozvane sisači protiv kolika koje sprječavaju gutanje previše zraka.

Ruke dalje od toplomjera! Stručnjaci ne preporučuju rektalno umetanje kliničkog toplomjera ako se dijete bori s probavnom nelagodom jer može dovesti do ozljeda u crijevima ili do lijenih crijeva. Dakle, to bi vjerojatno još više povećalo nelagodu kod Vašeg djeteta. Bolje je konzultirati se s pedijatrom, ako se jako brinete.

Specijalne mliječne formule za posebne medicinske potrebe

U slučaju jake nadutosti, zatvora i kolika ili jakog bljuckanja ili podrigivanja, mogu pomoći specijalne mliječne formule. Molimo da se o tome svakako posavjetujte sa svojim pedijatrom.
 

na početak

Najčešća pitanja i odgovori o probavi kod djece

Koliko često bi Vaše dijete trebalo imati stolicu?

Nema jasnog odgovora na to pitanje. Broj stolica kod dojenčadi jako je individualan, neka dojenčad ima stolicu odmah nakon hranjenja, a neka samo jednom ili dva puta tjedno. Ono što je važno je da Vaše dijete redovito prazni crijeva - bilo da to znači tri ili šest puta dnevno. Tijekom prvih četiri do šest tjedana sasvim je normalno da dojenčad ima stolicu i nakon svakog obroka. S vremenom se njihova crijeva navikavaju na sve, što može značiti da nemaju stolicu tri do četiri dana. Sve dok se Vaše dijete čini sretnim i nema drugih simptoma, to je potpuno u redu. Postoji izreka da je sve u redu sve dok je pelena puna između 5 puta dnevno do jednom u 5 dana.
 

Kojom formulom mogu ublažiti probavne tegobe?

Ako Vaše dijete pati od trajne probavne nelagode, možda bi bilo potrebno uvesti specijalnu mliječnu formulu, poput HiPP Anti Refluxa ili HiPP Comforta, ali tek nakon savjetovanja s pedijatrom. Nakon što djetetu uvedete dohranu, morate se pobrinuti da ono dobiva dovoljno vlakana. Ako probava postane prespora, mnogi se roditelji oslanjaju na neke okuse dječjih kašica npr. žitarice s kruškom.
 

Zašto moje dijete bljucka nakon obroka?

U dojenčadi, donji sfinkter jednjaka (mišićni prsten između jednjaka i želuca), još nije u potpunosti razvijen, zbog čega se dio majčinog mlijeka/mliječnog pripravka kojeg su upravo popili vraća natrag u jednjak. Bljuckanje je tekuće i može izgledati baš kao mliječni pripravak ili mlijeko koje smo djetetu upravo dali. Bljuckanje će postupno nestajati tijekom djetetove prve godine života, kako probavni trakt bude sazrijevao, a dijete počne češće biti u uspravnom položaju. Zato platnene gaze uvijek trebaju biti dio neophodne opreme za dijete - one će zaštititi Vašu odjeću i namještaj.

Podaci o autoru:

Celsy Dehnert je slobodna novinarka i savjetna kolumnistica. Kao majka dvoje male djece s razmakom od 18 mjeseci, uspjela je steći mnogo iskustva kada su u pitanju različite prehrambene navike djece.

Savjeti naših stručnjaka za HiPP prehranu.