Došlo je vrijeme i za prvu kašicu!

Početak dohrane s kašicama
Kada početi s uvođenjem dohrane kod djeteta? Koja vrsta voća ili povrća je najbolja i što ako dijete odbija dohranu? S ovim, i mnogim drugim pitanjima, suočavaju se majke  na početku  dohrane djeteta. Ovdje možete pronaći odgovore na najčešća pitanja…

Kada je vrijeme za dohranu?

Dohrana se odnosi na svu hranu koja se daje djetetu uz majčino mlijeko ili mliječnu formulu u prvih 12 mjeseci života. Što je dijete starije, to je potreba za  mikronutrijentima i makronutrijentima (npr. energijom, bjelančevinama, željezom i cinkom, vitaminom A i D) sve veća . Prehrana djeteta  samo s majčinim mlijekom ili mliječnom formulom više nije dovoljna.
Pedijatri i nutricionisti preporučuju uvođenje dohrane od navršenog 4. mjeseca do 6. mjeseca. Tijekom ovoga razdoblja dijete postaje zainteresirano za novu hranu. Dohrana ne osigurava samo nove okuse, nego osigurava optimalnu opskrbu djeteta s hranjivim tvarima koje su mu potrebne s obzirom na dob i razvoj organizma. Ako razmišljate kad trebate započeti s dohranom, ovu odluku bazirajte na djetetovim potrebama i razvoju. Također se posavjetujte sa svojim pedijatrom. 

Početak dohrane s HiPP Mono povrtnim kašicama idealan je izbor

- odaberite blago povrće (kašicu             samo s jednim sastojkom)
- fini pire, prilagođen potrebama            djeteta
- BEZ dodane soli*
- BEZ dodanog šećera*
- BEZ dodanih aroma, bojila                 i konzervansa1
- sastojci su nježno kuhani na pari
- količina dovoljna za dojenče, u            maloj staklenci

*šećer i natrij su prirodno prisutni u sastojcima
1prema zakonu

Kako da pomognem djetetu da se navikne na žličicu?

Za Vaše dijete, hranjenje žlicom je jedno potpuno novo iskustvo: ono prvo treba naučiti kako se jede sa žlicom. Budite spremni i strpljivi, te krenite sitnim koracima. Koristite plastičnu žličicu sa zaobljenim rubovima, koja treba biti samo za dijete. Nemojte koristiti metalnu žlicu. Ako želite sami probati hranu prije nego je  ponudite djetetu zbog higijenskih razloga koristite drugu žlicu.

Koja kašica bi trebala biti prva?

Kad počinjete s dohranom Vašeg djeteta, preporučamo početi s nekoliko žličica povrća u vrijeme ručka, prije mliječnog obroka. Količinu postepeno povećavajte u slijedećih 2 tjedna. Idealne staklenke su povrtne staklenke sa samo jednom namirnicom, kao npr. Prva mrkvica za dojenče. Zašto je to važno? Ako dijete razvije neželjenu reakciju na kašicu, lako ćete utvrditi uzrok. To su takozvane MONO kašice. Početak dohrane s MONO povrtnim kašicama idealan je izbor. Zbog svog slatkastog okusa, mrkva se pokazala kao korisna namirnica u prehrani dojenčadi. Naša je preporuka početi s mrkvom, bijelom mrkvom, tikvicom, bundevom... Sve su ovo namirnice koje imaju blagi okus i vrlo su popularne kod dojenčadi. 

Naš savjet – ako dijete odmah ne prihvati dohranu:

Ponudite djetetu nekoliko žličica povrća u vrijeme ručka prije mliječnog obroka. Kašica treba biti na temperaturi od oko 36°C  (tj. tjelesnoj temperaturi). Ako Vaše dijete povrće ne prihvati odmah, nemojte odustajati. Pokušajte ponovno za nekoliko dana. Nemojte djetetu brisati usta i ruke sve dok nije gotovo s obrokom. Kad dijete nauči jesti sa žličicom, možete mu ponuditi cijeli sadržaj staklenke.

Zapamtite: Apetit Vašega djeteta može se mijenjati.  Sasvim je normalno da Vaše dijete ne može uvijek pojesti istu količinu kašice. Kod uvođenja dohrane, hrana postaje sve čvršća, te je zbog toga vrlo vjerojatno da će dijete imati čvršću stolicu. Ako se ovo dogodi ponudite djetetu nekoliko žličica šljive ili jabuke, ove namirnice na prirodan način omekšavaju stolicu.