Položaji za dojenje i savjeti za njegu

Vaše maleno je konačno stiglo i vrijeme je da svoju bebu prvi puta stavite na dojku. Ali kako to točno napraviti? Koji položaj za dojenje je prikladan i najugodniji za vas kada ste kod kuće ili negdje vani? Pročitajte korisne savjete za dojenje i vodič kako korak po korak prijeći u drugi položaj za dojenje.

Osnove za sve položaje dojenja

Kada stavljate svoju bebu prvi put na dojku, sve je to novo i jako uzbudljivo. Možete biti zabrinuti gdje staviti njihove ručice ili jesu li prihvatili dojku pravilno. Počnimo s dobrim vijestima: niste sami što se toga tiče - mnoge majke imaju ista razmišljanja tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda. Jednostavno zapamtite da se praksom usavršavate i da ćete uskoro biti sigurniji.

Do onda, zapamtite i slijedite osnovne savjete za sve položaje dojenja:

 • održavajte blizak fizički kontakt s Vašim djetetom
 • držite djetetovu kralježnicu ravnom
 • pravilno postavljanje i prihvaćanje dojke
 • smjestite se u udoban položaj koji Vam omogućava da odmorite svoje noge, ruke i leđa.

Kada se Vaše dijete rodi, teško ćete moći odvojiti pogled od svog malog blaga. Želite pravilno prihvaćanje dojke i dovoljnu količinu mlijeka. U isto vrijeme, Vaše dijete će stalno pokušavati ostvariti kontakt pogledom s Vama prije dojenja i prije nego zaspi. Blizak fizički kontakt i česti kontakt očima stvara jaku povezanost među vama. Također pomaže Vašem djetetu da se umiri, osjeti sigurno i bezbrižno u Vašim rukama.

Savjeti za dobro prihvaćanje dojke

Bez obzira dojite li svoje dijete u položaju kolijevke, ispod ruke kao da držite nogometnu loptu ili ležeći na boku, pravilan prihvat dojke je ključan. Prvih nekoliko dana nakon što je Vaše dijete rođeno, obratite posebnu pozornost na ove savjete za dojenje kako biste izbjegli uobičajene probleme kod dojenja kao što su bolne bradavice ili začepljeni mliječni kanali.

 1. Udobno lezite ili sjednite. Ruke, leđa i noge poduprite ovisno o položaju dojenja kako ne biste osjećali napetost i da se u potpunosti možete fokusirati na dojenje.

 2. Nos Vašeg djeteta treba biti u ravnini Vaše bradavice.

 3. Na taj način Vaše dijete će jednostavno zabaciti glavu unazad i prihvatiti bradavicu. Poduprite njihovu glavu bez ograničavanja udaljenosti ili pokreta. To im omogućava da se smjeste u položaj koji je idealan za njih.

 4. Djetetove uši, ramena i kukovi trebaju biti u što ravnijem položaju, njihova kralježnica ne bi se trebala savijati ili biti nagnuta.

Prvi pokušaji prihvaćanja dojke često zahtijevaju puno strpljenja. Vi i Vaše dijete još uvijek učite kako dojiti. Ako je Vaša beba vrlo nemirna i jako se vrpolji, provjerite slijedeće:

 • Nedostaje li bliski fizički kontakt između Vas i Vašeg djeteta jer Vam smeta jastuk za dojenje ili jastučić od trešnjinih koštica? Privucite svoje dijete što je bliže moguće svom gornjem dijelu tijela.
 • Trebate li promijeniti položaj? Ponekad je i najmanja promjena položaja dovoljna da ohrabri Vaše dijete u prihvaćanju dojke.

Povremeno možete promijeniti položaje za dojenje kako biste osigurali optimalno pražnjenje dojke i spriječili začepljenje mliječnih kanalića. Ali to nije obavezno! Ako Vam odgovara jedan ili dva dosadašnja položaja, možete tako nastaviti.

Osobito u postporođajnom razdoblju ne trebate previše mijenjati položaje, radije vježbajte dojenje u jednom ili dva Vaša omiljena položaja kako biste izbjegli moguće probleme s dojenjem. Nakon što Vi i Vaše dijete steknete samopouzdanje pri prihvaćanju dojke, a time i pri samom dojenju, to će Vam se isplatiti u daljnjem periodu dojenja.

Različiti položaji za dojenje

U početku, mnoge majke dobro se snalaze s jednim ili dva položaja dojenja.Tijekom vremena, nauče se novi položaji bez problema.

Važne informacije:

Ako Vam neki položaj apsolutno ne odgovara, jednostavno ga ignorirajte. Nemojte osjećati pritisak vježbajući sve položaje.

Položaj dojenja na leđima

Dojenje na leđima (laid-back) je položaj u kojem omogućujete djetetu da samo prihvati dojku i idealno je za razdoblje nakon poroda. Ne morate sjediti uspravno, možete se udobno smjestiti na kauču ili u krevetu.

Zauzimanje položaja - korak po korak:

 1. Gornji dio tijela značajno nagnite unatrag, podupirući leđa jastucima ili udobnim jastukom za dojenje.
 2. Kada dojite u ležećem položaju, možete uvući noge ili ih ispružiti ispred sebe, što god Vam je udobnije. Pazite da ne ležite ravno na leđima, samo malo podignite gorji dio tijela.
 3. Polegnite svoju bebu trbuščićem na svoj trbuh.
 4. Ako je potrebno, poduprite mu glavicu pregibom svog lakta.
 5. U ovom položaju bebe obično mogu jako dobro same prihvatiti dojku.

Prednosti dojenja na leđima:
Posvuda ste dobro oslonjeni i možete se stvarno udobno smjestiti. To je posebno važno nakon carskog reza ili nakon drugih porođajnih ozljeda, kada je uspravno sjedenje još uvijek prenaporno. U isto vrijeme, beba aktivira sve reflekse potrebne za hranjenje, što obično dovodi do manje grešaka prilikom sisanja.

Nedostatci dojenja na leđima:
Nije uvijek lagan položaj, pogotovo ako imate na raspolaganju samo klasičnu stolicu s tvrdim naslonom.

Položaj kolijevke

Položaj kolijevke često je jedna od prvih s kojim se majke upoznaju još u rodilištu. To je ujedno i položaj za dojenje koji ćete vjerojatno najčešće koristiti.

Zauzimanje položaja - korak po korak:

 1. Sjednite na udobnu stolicu ili krevet, okruženi jastucima koji će Vam služiti kao potpora, a dijete držite u naručju.
 2. Vaše dijete leži na boku s glavom u pregibu Vaše ruke i tijelom naslonjenim na Vaš trbuh.
 3. Ako je potrebno, svojom slobodnom rukom držite dojku, kako biste olakšali svojoj bebi prihvat.

Prednosti dojenja u položaju kolijevke:
Nakon što se snađete, to je vrlo pogodan položaj za svakodnevno dojenje. To je posebno dobra pozicija kada ste izvan kuće. Položaj kolijevke funkcionira bez obzira sjedite li u restoranu na stolici, u parku na klupi ili na podu u dvorani grupe za potporu dojenja. Nije Vam neophodan jastuk za dojenje ili druga pomagala, osobito kod starijih beba koje samostalno drže glavu.

Nedostaci dojenja u položaju kolijevke:
U početku je beba toliko sićušna da se čini kako se njezina glavica odmiče od dojke. Morate aktivno poduprijeti djetetovu glavicu i tijelo dok pazitite da sjedite uspravno.

Položaj ispod ruke – položaj nogometne lopte

Držanje ispod ruke ponekad se naziva i položaj nogometne lopte. U ovom položaju svoju bebu namjestite tako da su mu stopala okrenuta unatrag od Vašeg tijela, dok mu glavicu možete poduprijeti rukom.

Zauzimanje položaja - korak po korak:

 1. Ako ponudite desnu dojku,”uhvatite” svoju bebu ispod Vaše desne ruke. Bebin trbuščić je uz Vašu desnu stranu, njezine noge su usmjerene iza Vas, a glavica joj odmara na Vašoj desnoj ruci.
 2. Poduprite svoju ruku i dlan s jastukom i budite sigurni da sjedite uspravno. Vaša beba treba ležati dovoljno visoko da udobno može dosegnuti Vašu bradavicu.
 3. Budite sigurni da je dijete dobro prihvatilo dojku.

Prednosti držanja ispod ruke /položaj nogometne lopte:
Istovremeno dojenje blizanaca ili braće i sestara različite dobi obično je lakše u ovom položaju nego ako pokušavate koristiti položaj kolijevke kako biste ih hranili u isto vrijeme. Ovaj položaj također može biti udobniji za Vas ako ste imali carski rez ili imate velike grudi.

Nedostaci držanja ispod ruke/položaja nogometne lopte:
U početku, većina majki treba puno potpore u ovom položaju, na primjer jastuk za dojenje ili dodatnu pomoć druge osobe. Kada ste izvan kuće, također može biti teško zauzeti ovaj položaj i pronaći dovoljno potpore za svoju ruku i bebino tijelo.

Dojenje na boku

To je najvjerojatnije najudobniji položaj za dojenje. Ako želite dojiti u ovom položaju, jednostavno se priljubite uz svoju bebu dok ležite na boku na ravnoj površini.

Zauzimanje položaja - korak po korak:

 1. Lezite na bok i dobro poduprite svoja leđa i noge jastukom za dojenje ili jastucima. Glavu opustite na jastuk ili svoju ruku.
 2. Vaša beba također leži na boku svojim trbuščićem nasuprot Vašem trbuhu.
 3. Koristite slobodnu ruku ili jastuk da poduprete djetetova leđa i kukove kako biste spriječili prevrtanje.
 4. Sada pustite Vaše dijete da prihvati dojku.

Prednosti dojenja na boku:
Dojenje u ležećem položaju na boku idealno je tijekom noći ako prakticirate zajedničko spavanje ili tijekom dana ako ležite pokraj svoje bebe dok drijema. Ovaj položaj dojenja također je vrlo ugodan i udoban i za Vas i za Vaše dijete.

Nedostaci dojenja na boku:
Ovo je težak položaj za ostvariti ako ste izvan kuće, jer trebate ravnu površinu da se ispružite. Kada dojite u ležećem položaju, uvijek neka to bude na sigurnom mjestu u slučaju da zaspite.

Ako je moguće, ne biste nikako trebali zaspati sa svojim djetetom na kauču koji ima razdvojene jastuke. Osim rizika da Vaše dijete završi između Vas i stražnjih jastuka kauča, također se može prevrnuti u prostor između jastuka.

Uspravni položaj

Posjednite svoje dijete u krilo tako da je okrenut prema Vama i dopustite mu prihvat dojke. Dokazano je da je ovaj položaj koristan za bebe koje gutaju puno zraka dok sišu ili koje imaju refluks. Uspravni položaj može smanjiti količinu mlijeka koja se vraća nakon dojenja.

Zauzimanje položaja- korak po korak:

 1. Posjednite svoje dijete u krilo tako da je okrenut prema Vama, što bliže dojci da je može prihvatiti. Njegove nogice vise dolje s lijeve i desne strane Vaše noge.
 2. Osigurajte si uspravan položaj ili se lagano nagnite nazad tako da zadržite što ugodniji položaj.
 3. Sada pustite svoju bebu da prihvati dojku. Ako je potrebno, možete malo podići svoju dojku ili pridržavajte bebinu glavu sa stražnje strane.
 4. Ako se nagnete unazad, ovaj položaj je malo ugodniji. Kako biste osigurali da Vaše dijete može i dalje lako dosezati dojku, možete podići nogu na kojoj beba sjedi.

Prednosti dojenja u uspravnom položaju:
Kada je Vaše dijete malo starije, ovaj položaj Vam omogućava opušteno dojenje jer ne morate težinu Vašeg mališana držati na svojim rukama.

Nedostaci dojenja u uspravnom položaju:
Kod mlađih beba to često uspijeva samo uz dosta vježbe i puno je praktičnije ako Vaše maleno ima već više kontrole nad svojim tijelom.

Dojenje u stajećem položaju

Dojenje u stajećem položaju je praktično ako ste puno u pokretu, koristite nosiljku za bebe ili imate prilično nemirnu bebu.

Zauzimanje položaja bez pomagala - korak po korak:

 1. Držite bebu u naručju i pazite da je držite blizu svog tijela.
 2. Naslonite bebinu glavu na pregib svoje ruke i poduprite položaj slobodnom rukom.
 3. Provjerite je li dijete dobro prihvatilo dojku.
 4. Kada Vaše dijete prihvati dojku, možete koristiti svoju slobodnu ruku da poduprete ruku kojom držite dijete.

Za ovaj položaj je važno da stojite uspravno. Ne naginjite se naprijed već podignite Vaše dijete na odgovarajuću visinu.

Zauzimanje položaja za dojenje s maramom za nošenje ili dojenje u nosiljci - korak po korak:

 1. Dovoljno olabavite trake nosiljke za bebe ili marame, dozvolite Vašoj bebi da dohvati bradavicu u uspravnom položaju.
 2. Ako je potrebno, držite dojku jednom rukom.
 3. Budite sigurni da je prihvat dojke dobar.

Prednosti dojenja u stajećem položaju:
Svoje maleno možete dojiti bilo gdje, budući da ne trebate mjesto za sjesti i spremni ste krenuti bilo kada. Ako dojite dok je Vaša beba u nosiljci, to možete napraviti gotovo neprimjetno, a također imate slobodne ruke za druge stvari. Marama za dojenje s prstenom pokazala se vrlo praktičnom jer možete vrlo lako proširiti nosiljku kako biste bebu postavili u pravi položaj.

Nedostaci dojenja u stajećem položaju:
Bebe koje sporo jedu mogu postati prilično teške. Dojenje bez nosiljke ili marame brzo može postati problem. Ako je glavna potreba Vaše bebe za kretanjem tijekom dojenja, pokušajte dojiti sjedeći na lopti za vježbanje. Lagano ljuljanje i savijanje stvara pokrete sličane doživljaju hodanja.

Dojenje u posebnim okolnostima

Posebne okolnosti mogu zahtijevati specijalne položaje za dojenje.

Dojenje djeteta s bolovima u trbuščiću

Ako je Vaše maleno nemirno ili ima bolove u trbuščiću, možda će trebati dodatni fizički kontakt da bi se u potpunosti osjećalo sigurno i zaštićeno. Za to su prikladni svi položaji za dojenje u kojima bebu možete privući što bliže tijelu:

 • dojenje na leđima
 • dojenje u uspravnom položaju
 • dojenje na boku
 • dojenje u položaju kolijevke, ako ne napravite udaljenost između vas i bebe koristeći jastuk za dojenje ili nešto slično
 • dojenje u stajećem položaju

Čini li Vašu bebu nemirnom jak refleks otpuštanja mlijeka kada siše? U tom slučaju je posebno dobar položaj dojenja na leđima. To znači da Vaše maleno siše suprotno od gravitacija što usporava protok mlijeka i Vaša beba će dobiti manje mlijeka za gutanje u određenom vremenu. Bebe s jakim bolovima u trbuščiću koje se mogu smiriti samo kretanjem vjerojatno vole dojenje u stajećem položaju ili dok se krećete. Pokušajte dojiti u tom položaju, možete koristiti i nosiljku za bebe da Vam bude lakše. Kada se Vaša beba dovoljno umiri da može učinkovito sisati možete sjesti i ostatak obroka za dojenje postaje mnogo opušteniji.

Dojenje u slučaju začepljenh mliječnih kanalića

U slučaju začepljenih mliječnih kanala važno je da što više praznite dojke:

 • Beba Vam može pomoći ako ju usmjerite bradom prema začepljenom području.
 • Izaberite položaj za dojenje u kojem ćete imati jednu ruku slobodnu da možete nježno masirati začepljeno područje.

Dojenje na leđima je dobar položaj ako su začepljeni mliječni kanali na donjoj strani dojki. Smjestite svoju bebu na Vaš trbuh i prilagodite njezin položaj pomičući ju u smjeru kazaljke na satu iz potpuno bočnog položaja u nagnuti položaj.

Ako je začepljenje bliže vrhu prsnog koša, pokušajte stati na sve četiri i sagnuti se nad bebu koja leži na podu ili krevetu.

Ako je začepljenje više u smjeru pazuha, položaj ispod ruke može biti optimalan za otpuštanje začepljenih kanalića.

Dojenje nakon carskog reza

U prvim danima nakon carskog reza može biti teško staviti dijete na dojku zbog bolova. Stoga su optimalni položaji za dojenje u kojima se ne morate okretati i u kojima ne morate podizati težinu svoga djeteta.

Naši savjeti za Vas:

 • dojenje na leđima
 • dojenje u položaju nogometne lopte
 • dojenje na boku

Također, zaštitite svježi ožiljak jastukom. Ako se Vaše dijete jako rita, pokušajte dojiti koristeći položaj nogometne lopte da spriječite udaranje stopala u Vaš trbuh. Također preporučujemo da imate nekoga tko će Vam donijeti dijete nakon što ste se namjestili kako biste izbjegli daljnje naprezanje Vašeg tijela podizanjem ili nošenjem djeteta.

Dojenje male djece ili starije djece

Mala djeca nakon svog prvog rođendana rijetko se drže klasičnih položaja za dojenje. Vaš će se mali mezimac vrtjeti i okretati kako mu se prohtije tijekom dojenja. Ovo je također poznato kao ”yoga dojenje” među dojiljama.

Tipični položaji kada dojite malu djecu su:

 • Dojenje u stajećem položaju, posebno ako često nosite dijete na boku, u marami ili nosiljci.
 • Dojenje dok ležite je pun pogodak za malu djecu noću ili u vrijeme uspavljivanja.
 • Dojenje u uspravnom položaju je također popularno kod male djece, jer mogu piti u položaju koji sami odrede dok sjede u maminom krilu.

Pazite i dalje da je prihvat dobar, da je Vaše maleno ustima prekrilo bradavicu i većinu areole. Kada počnu nicati njihovi zubići još je važniji dobar prihvat kako biste prevenirali male povrede ili bolne bradavice.

Naši savjeti kako biste se osjećali dobro

Savjeti za mame

Ako volite biti dobro pripremljeni za sve, možete urediti ugodan kutak za dojenje. Opremite ga jastukom za dojenje, dekicom, pićem i grickalicama, tako da budete spremni kada beba ogladni. Za neke se majke pokazalo dobrom idejom postaviti male kutke za dobro raspoloženje na kauču, u krevetu ili u omiljenoj fotelji.

Volite li dojiti spontano i posvuda, a da niste sve pripremili? Onda samo neka Vam partner ili netko drugi od ukućana donese sve što Vam treba, kad god je potrebno. Neke majke također pripremaju košare za dojenje koje sadrže neke grickalice i napitke, kao i krpice za podrigivanje, nove jastučiće za dojenje i vlažne krpice ili vlažne maramice. Na taj način imate sve pri ruci u svakom trenutku i ne morate spuštati bebu koja je tek sisala ili koja je upravo zaspala jer ste gladni ili žedni ili zato što želite očistiti mrlju od mlijeka.

Nikada nemojte zaboraviti na vlastitu dobrobit tijekom dojenja i zapamtite da postoji mnogo različitih stilova dojenja. Svaka će majka pronaći svoj način kako dojenje pretvoriti u prekrasno vrijeme.

Savjeti za očeve

Pažljivo pratite razinu udobnosti Vaše partnerice. Napeti mišići ramena i vrata mogu u početku prilično otežati dojenje. Ostanite u blizini tijekom prvih pokušaja dojenja i podržite svoju partnericu, na primjer tako što ćete joj dati dodatne jastuke ili stolicu.

Za neke položaje dojenja kao što je položaj nogometne lopte, dodatna pomoć također može biti korisna. Osobito u prvim tjednima nakon rođenja, može se činiti da Vaša partnerica neprestano doji. Provodite što više vremena zajedno i ponudite joj rame na koje se može osloniti – doslovno i figurativno. Također je pokušajte podržati ako dojenje odmah ne uspije.

Česta pitanja o najboljim položajima za dojenje

1. Koji je najbolji položaj za dojenje?

Nema odgovora na ovo pitanje - svaka majka i beba imaju svoj omiljeni položaj. Najbolje je isprobati koji položaj najbolje odgovara Vama i Vašem djetetu. Najčešći položaji dojenja su: 

 • dojenje na leđima
 • položaj kolijevke
 • položaj ispod ruke/ položaj nogometne lopte
 • dojenje na boku
 • stajaći položaj (sa ili bez nosiljke ili marame za nošenje beba)
 • dojenje u uspravnom položaju

Neki položaji dojenja su osobito dobri kada ste u pokretu, a drugi su bolji kada stavljate svoje maleno spavati. Neki položaji su također bolje prilagođeni za određene okolnosti. Sve ovisi o situaciji.

2. Kada trebam promijeniti položaj dojenja?

Ako osjećate bol za vrijeme dojenja ili ako osjećate napetost ili grčeve, trebali biste provjeriti pruža li Vam drugi položaj olakšanje i je li Vaše dijete pravilno prihvatilo dojku.

Sigurno trebate promijeniti položaj:

 • ako se Vaša beba naguta previše zraka
 • ako Vaša beba prihvaća ili otpušta dojku često i ne siše pravilno
 • ako osjećate bol u tom položaju

Provjerite je li Vaše dijete dobro prihvatilo dojku što znači da bebina usta trebaju pokrivati veći dio areole. Provjerite imate li dobru potporu za ruke, noge i leđa.