Porast tjelesne težine

Svi postavljaju pitanje koji je adekvatni porast tjelesne mase tijekom trudnoće. Generalno govoreći nema točnog broja, to je individualno i ovisi o ženi.

Žena koja je prije trudnoće bila izrazito krhke građe, može si dopustiti veći porast tjelesne mase tijekom trudnoće. Ukoliko je ITM (indeks tjelesne mase) prije trudnoće bio manji od 18.5  prihvatljivi porast tjelesne mase je 12.5 -18 kg. Ako je  ITM prije trudnoće bio 18.5 -24.9 prihvatljivi porast tjelesne mase je 11.5-16 kg. Žene koje su prije trudnoće imale ITM veći od 25 trebale bi pripaziti na porast tjelesne mase tijekom trudnoće ( cca 7-11.5 kg).

Nemojte pretjerivati

Ukoliko postoji strah od vaganja te vaganje kod vas uzrokuje nervozu nemojte se brinuti. Vaš ginekolog će pri svakom pregledu obaviti vaganje te će vas obavjestiti o tome kako napreduje porast tjelesne mase. Potreba za većim unosom kalorija se javlja tek u 4. mjesecu trudnoće i to je porast od 250 kalorija. Potrebe za vitaminima i mineralima su od početka trudnoće povećane. Uravnotežena prehrana izrazito je važna od začeća.

Tijekom prvog tromjesečja mnoge žene imaju mučnine te često povraćaju tako da je porast tjelesne mase izrazito mali. Neke žene znaju u tom razdoblju zbog mučnina čak i izgubiti kilograme.

Tijekom drugog i trećeg tromjesječa očekivani porast tjelesne mase je 300-500 g tjedno. Neposredno prije poroda energetske potrebe smanjuju se zbog smanjenog kretanja. Dnevne potrebe ovise od žene do žene.

Dijeta tijekom trudnoće nije preporučljiva!

Ukoliko ste imali viška kilograma prije trudnoće ne znači da tijekom trudnoće ne smijete dobiti nekoliko kilograma. Ukoliko ne dobivate na masi znači da ne zadovoljavate sve nutritivne potrebe te da dijete ne dobiva dovoljno nutrijenata za rast i razvoj. Gladovanje u trudnoći ima isti efekt kao i pušenje u trudnoći: veliki dio štetnih tvari ulazi u krv i tako dolazi do još nerođenog djeteta.

*ITM: omjer tjelesne mase i visine. Računanje: tjelesnu masu (u kg) podijeliti sa kvadratom visine (m2). Primjer: 60 kg : (1,60m)2= 23.4. kg/m2  

Adekvatni ITM žena : 18.5 – 24.9 kg/m2