Pije li dijete dovoljno tekućine?

Potrebe za tekućinom se razlikuju ovisno o prehrani i dobi djeteta. Tijekom prvih mjeseci života dojenče isključivo pije majčino mlijeko ili adaptiranu formulu. U slučaju povišene temperature kada se Vaše dijete znoji ili gubi više tekućine od normalnog, potrebno je povećati unos tekućine vodom ili čajem.

Kada se u djetetovu prehranu uvodi dopunska hrana, potrebna je dodatna tekućina uz mlijeko.

Potrebe za tekućinom još su veće kada se u prehranu uvede još više obroka tijekom dana. Od 10.mjeseca pa nadalje djeca trebaju unositi dodatno tekućinu uz svaki obrok. Općenito,dojenčad u 2.polovici 1. godine života treba unijeti cca ½ litre pića, bilo  putem majčinog mlijeka ili mliječne formule.

Za gašenje žeđi posebno su prikladni specijalni dječji čajevi, Bio sokovi s prirodnom izvorskom vodom i HiPP voda. 100% HiPP sokovi  bez dodanog šećera mogu se razrijediti s vodom (1/3 soka i 2/3 vode), što je osobito prikladno za dojenčad i malu djecu.

Najbolji način da se djetetu ponudi piće je uz jelo ili nakon, ali nikako ne prije jela jer se time djetetu smanjuje apetit.

Važno :

  • svako piće osim vode sadrži ugljikohidrate. Često pijenje iz bočice može dovesti do kvarenja zubića (karijesa).
  • Iz tog razloga: Nikada nemojte dozvoliti da bočica služi Vašem djetetu kao zamjena za dudu varalicu i da mu pomogne da lakše zaspi.
  • Uvijek držite bočicu i dozvolite djetetu da si brzo ugasi žeđ.
  • Vodite brigu o redovitoj njezi prvih zubića Vašeg djeteta.
  • Navikavajte dijete na  čašu od 8. mjeseca nadalje.

Pretraga dopunske prehrane