Pije li dijete dovoljno tekućine?

 

Korisni savjeti i zanimljive informacije o tekućini - npr. koliko dijete treba piti, koja su pića prikladna ili kada dijete treba piti.

Koliko moje dijete treba piti u prvih nekoliko mjeseci?

Potrebe za tekućinom se razlikuju ovisno o prehrani i dobi djeteta. Tijekom prvih mjeseci života dojenče isključivo pije majčino mlijeko ili adaptiranu formulu. U slučaju povišene temperature kada se Vaše dijete znoji ili gubi više tekućine od normalnog, potrebno je povećati unos tekućine vodom ili čajem.

Koliko moje dijete treba piti kada se uvede dohrana?

Kada se u djetetovu prehranu uvodi dopunska hrana, potrebna je dodatna tekućina uz mlijeko. U početku će vaše dijete piti manje, jer će mu mliječni obroci osiguravati dovoljno tekućine. Potrebe za tekućinom još su veće kada se u prehranu uvede još više obroka tijekom dana. Od 10.mjeseca pa nadalje djeca trebaju unositi dodatno tekućinu uz svaki obrok. Općenito, dojenčad u 2.polovici 1. godine života treba unijeti cca ½ litre pića na dan, uključujući majčino mlijeko ili mliječnu formulu. Mala djeca (1-3 godine) trebaju piti dnevno oko 600-800 ml.

Koja pića su prikladna za moje dijete?

Voda iz slavine ili zapakirana voda koja je namijenjena dojenčadi i maloj djeci, kao što je HiPP Prirodna negazirana mineralna voda, prikladno je piće za gašenje žeđi. Osim toga prikladni su specijalni Dječji čajevi, Bio sokovi s prirodnom negaziranom mineralnom vodom. 100% HiPP sokovi bez dodanog šećera mogu se razrijediti s vodom (1/3 soka i 2/3 vode), što je osobito prikladno za dojenčad i malu djecu.
Pića poput Cole i slatka gazirana pića sadrže previše šećera, previše kalorija i zbog tog ase ne preporučuju. Pića koja sadrže zaslađivače i kofein također nisu prikladna za dojenčad i malu djecu. 

Koju vodu mogu koristiti za svoje dijete? Je li voda iz slavine sigurna?

Hrvatska je po bogatstvu pitke vode na samome europskom vrhu. Hrvatska ima najviše zaliha pitke vode po glavi stanovnika u EU. Može se koristiti samostalno kao sredstvo za gašenje žeđi i za hranu za dojenčad i malu djecu. No čak i ako su analize vodovoda besprijekorne, ne postoji jamstvo da će ova izvrsna kvaliteta kod kuće istjecati i iz cijevi. Rizici od teških metala ili klica još uvijek vrebaju u mnogim cijevima i priključcima.

Ako niste sigurni u kakvoću vode, vodu treba prokuhati. Ali ako morate brzo ići, HiPP prirodna negazirana mineralna voda u boci od 1,0l idealna je - spremna za upotrebu odmah nakon otvaranja bez prokuhavanja.

Prirodna mineralna voda sadrži malo natrija, a zahvaljujući maloj mineralizaciji idealna je za potrebe novorođenčadi, dojenčadi i male djece. Dječja hrana već sadrži sve potrebne minerale u dovoljnim količinama.

Kada trebam ponuditi djetetu tekućinu?

Najbolje je ponuditi tekućinu između, tijekom ili nakon obroka; ali ne samo prije jela, jer to smanjuje apetit.

Kako mogu znati pije li moje dijete dovoljno?

Dobar kriterij za utvrđivanje dobiva li dijete dovoljno tekućine je pelena. Ona uvijek treba biti dobro mokro, a stolica mora biti meka i uredna.

Pravilno pijenje mora se naučiti

Djeca prvo moraju naučiti piti isto kao što uče jesti i strpljivo vježbati. Ograničenja ili pritisak ne pomažu. Djeca sve uče od svojih uzora. Roditelji bi trebali biti dobar primjer i uvijek popiti piće ispred svoje djece. Zajedničko pijenje, veselo nazdravljanje i pohvale pozitivno utječu na pijenje. Zabavno je i za djecu i za roditelje.

Svi HiPP napitci 

Važno:

Svako piće osim vode sadrži ugljikohidrate. Često pijenje iz bočice može dovesti do kvarenja zubića (karijesa). Iz tog razloga: 

  • Nikada nemojte dozvoliti da bočica služi Vašem djetetu kao zamjena za dudu varalicu i da mu pomogne da lakše zaspi.
  • Uvijek držite bočicu i dozvolite djetetu da si brzo ugasi žeđ.
  • Vodite brigu o redovitoj njezi prvih zubića Vašeg djeteta.
  • Navikavajte dijete na  čašu od 8. mjeseca nadalje.